IKC Floriant

Florasingel 17 2719 HP Zoetermeer

  • Binnen het IKC is er regelmatig contact tussen peuters en kleuters
  • IKC Floriant is opgericht in 1991 en in schooljaar 2016-2017 is het 25 jarig bestaan gevierd.
  • Kinderen doen mee voor het goede doel, Wandelen voor water.

Het team

Toelichting van de school

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel.

IKC Floriant heeft naast de groepsleerkrachten de volgende ondersteunende teamleden:

Intern begeleider is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg en heeft coördinerende en begeleidende taken. Hij/zij helpt leerkrachten en ouders met hulpvragen over kinderen. Daarnaast is de IB’er coach en helpt hij/zij leerkrachten met beter klassenmanagement en didactisch en pedagogisch handelen. 

Coördinator Hoogbegaafdheid heeft coördinerende en begeleidende taken m.b.t. het HB-onderwijs.

Remedial teacher is een leerkracht die extra uitleg en hulp geeft aan kinderen die leermoeilijkheden of andere problemen (zoals faalangst) hebben. Remedial teaching kan individueel of in kleine groepjes.

Leerkracht Spaans - voor leerlingen in groep 3 t/m 8 die taaluitdaging nodig hebben. 

Leerkracht ontwerpend leren - voor leerlingen in groep 1 t/m 8 die uitdaging nodig hebben vanuit de brede ontwikkeling/interesse.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Als een leerkracht afwezig is (verlof, studie of ziekte) volgen we de onderstaande stappen:

  1. de groep wordt opgevangen door een leerkracht uit ons team;
  2. de groep wordt opgevangen door een invaller van buitenaf;
  3. de groep wordt verdeeld over andere groepen. 

Mocht het ons echt niet lukken om een vervanger te vinden of om de groep te verdelen, dan kunnen we de groep helaas geen onderwijs geven. Die dag zullen de leerlingen thuis blijven. Dit zullen we altijd tijdig melden en de kinderen krijgen dan thuiswerk mee. Mocht het u als ouder echt niet lukken om uw kind thuis op te vangen, dan bieden wij opvang aan. 

 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Voor schooljaar 2023-2024 ziet de groepsindeling er als volgt uit:

  • Groep 1/2A
  • Groep 1/2B
  • Groep 3
  • Groep 4
  • Groep 5
  • Groep 6 
  • Groep 7
  • Groep 8 

Vanaf groep 3 werken we 's middags regelmatig in clustergroepen om zo groepsoverstijgend vakken te kunnen geven, zoals de lessen van IPC. 
Over en weer kunnen leerlingen op basis van hun onderwijsbehoeften bepaalde vakken volgen.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In groep 1/2 leren kinderen op een speelse manier de vaardigheden die ze in de rest van hun schoolloopbaan bij ons nodig hebben. Samenspelen en samenwerken, uitgestelde aandacht en luisteren naar elkaar.

De leerkracht is gedurende de dag bezig met taal- en rekenonderwijs. Dit vindt plaats in kringactiviteiten maar ook in kleine groepjes onder begeleiding van de leerkracht. 

In groep 1/2 werken we met verschillende thema's. Deze hebben dezelfde opzet zoals we die in de groepen 3 t/m 8 hanteren bij IPC. Hierdoor is voor zowel kinderen als ouders zichtbaar wat de kinderen leren bij een bepaald thema.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

*1 Binnen de thema's van IPC zijn de doelen van wereldoriëntatie verwerkt alsook de doelen van wetenschap & techniek. Ook creatieve vakken zoals tekenen, drama en filosofie zijn als onderdeel verwerkt in de thema's en komen elk jaar in opbouw aan bod. https://ipc-nederland.nl/ 

*2 Vanuit uit ons 'School op seef'-plan werken we doelgericht aan de verkeersveiligheid. Naast de lessen in de klas en buiten op het plein, werken we samen met ouders en de gemeente samen aan de verkeersveiligheid rondom de school. https://www.schoolopseef.nl/ 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Vensters PO: Schoolondersteuningsprofiel 

Deze school maakt onderdeel uit van de Unicoz Onderwijsgroep en tevens van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Zoetermeer (www.passendonderwijszoetermeer.nl). De basisondersteuning wordt door iedere school, binnen elke groep, door elke leerkracht gerealiseerd, indien nodig met hulp van derden. Basisondersteuning is ook een vorm van garantie naar ouders, ‘dit bieden al onze scholen minimaal, daar mag u op vertrouwen’.

IKC Floriant biedt groepsgericht onderwijs met oog voor de individuele onderwijsbehoefte. We werken vanuit groepsdoelen en bieden de leerstof op niveau aan. We werken standaard op 4 niveaus, 3 basisniveaus (gemiddelde instructie, intensieve instructie en verkorte instructie) en waar nodig een 4e individueel niveau. Bij elk vak delen we de niveaus apart in, rekening houdend met hetgeen dat het kind nodig heeft om optimaal te kunnen leren.

Daarnaast bieden we ondersteuning buiten de klas aan. Deze ondersteuning is voor leerlingen die met het basisaanbod de gestelde doelen niet behalen, maar ook voor leerlingen die (meer) begaafd zijn en met het basisaanbod onvoldoende ontwikkelen en op niveau leren.

Een aantal leerkrachten is of wordt opgeleid in het lesgeven aan meer- en hoogbegaafde leerlingen. 

Wij hebben een deel van onze extra ondersteuning bovenschools georganiseerd in Unicoz 10-14. Voorbeelden hiervan zijn Denkwijs, Doewijs, pre-vwo, pre-vwo+, pre-vo en pre-vmbo. Informatie hierover vindt u op de website van Unicoz.


Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Als school hebben we de volgende ambitie:

- kindgericht- en doelgericht werken als basis van ons onderwijs in de jaarplanning teamoverleg/studiedagen opnemen, zodat we als team kunnen afstemmen en blijven ontwikkelen binnen dit onderwerp;

- een duidelijke begeleidings-/gesprekscyclus van intern begeleider met elke groepsleerkracht om het aanbieden van de extra ondersteuningsbehoefte binnen het lesgeven aan de gehele groep realistisch en haalbaar te maken/houden.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

In IKC Floriant werken onderwijs en opvang samen aan de doorgaande lijn 0 t/m 12 jaar. De voorschoolse opvang, tussenschoolse opvang en de buitenschoolse opvang zitten samen met het onderwijs in hetzelfde gebouw. Het kinderdagverblijf is gevestigd op de Prismalaan in Zoetermeer.

Terug naar boven