De Spelwert

De Zandkampen 48 5301 WE Zaltbommel

  • Schoolfoto van De Spelwert
  • Schoolfoto van De Spelwert
  • Schoolfoto van De Spelwert

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Gedurende de hele basisschoolperiode volgen we de ontwikkeling van de kinderen. Op basis daarvan, met een nadruk op de ontwikkeling in de laatste drie bovenbouwjaren, formuleren we een schooladvies. Aan het eind van groep 7 krijgen de leerlingen en hun ouders een voorlopige indicatie voor het vervolgonderwijs. In november in groep 8 wordt de voorlopige indicatie nog eens besproken. Tijdens de adviesgesprekken in februari krijgen de leerlingen hun definitieve advies voor het vervolgonderwijs. Dit is al voordat de uitslag van een door de overheid verplicht gestelde eindtoets bekend is.

Wij hanteren voor de eindtoets de toets ROUTE 8, deze is erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ROUTE 8 is een digitale, adaptieve toets die het taal- en rekenniveau van de leerling meet. De uitslag geeft een advies voor een schoolniveau en daarnaast ook de behaalde referentieniveaus.De school voor voortgezet onderwijs waar de leerling aangemeld wordt, dient het door de basisschool gegeven advies over te nemen.

Als er in positieve zin grote verschillen zijn tussen het schooladvies en de uitslag van een erkende eindtoets, dan dient de basisschool het eerder gegeven advies te heroverwegen en zo mogelijk kan bijstelling van het advies naar boven plaatsvinden.De keuze uit scholen voor voortgezet onderwijs is groot. De leerkracht van groep 8 heeft tijdens het schooljaar veelvuldig contact met deze scholen. De ouders en kinderen kunnen zich op de verschillende open dagen oriënteren. Uiteindelijk zijn het de ouders die beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs hun kind gaat en hun kind inschrijven.

Het gemiddelde resultaat van de ROUTE 8-eindtoets van de afgelopen jaren:

2020-2021: 204,9 (Landelijk gemiddelde: 200,8)

2021 – 2022: 183,8 (Landelijk gemiddelde: 200,0)

2022 -2023: 214,0 (Landelijk gemiddelde: 200,0)


Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Onze school maakt vanaf groep 3 gebruik van toetsen het leerlingvolgsysteem van Cito, waarbij vanaf groep 3 de M- en E-toetsen worden afgenomen.

Na het afnemen van de toetsen Begrijpend lezen, rekenen en wiskunde en spelling en leestoetsen AVI en DMT worden deze geanalyseerd; vervolgens bespreken de intern begeleider en de groepesleerkacht samen resultaen en worden er waar nodig plannen bijgesteld of nieuwe gemaakt.

We stellen daarbij hoge eisen en gaan uit van de refentieniveaus. we stellen de doelen hoger dan de onderwijsinspectie. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Goed op weg naar het voortgezet onderwijs

Gedurende de hele basisschoolperiode volgen we de ontwikkeling van de kinderen. Op basis daarvan, met een nadruk op de ontwikkeling in de laatste drie bovenbouwjaren, formuleren we een schooladvies. Aan het eind van groep 7 krijgen de leerlingen en hun ouders een voorlopige indicatie voor het vervolgonderwijs. In januari in groep 8 wordt de voorlopige indicatie nog eens besproken. De eindtoets gaat doorstroomtoets heten. Hierdoor wordt beter duidelijk dat de leerling zich blijft ontwikkelen. Ook na het afnemen van de toets in groep 8. Leerlingen maken in de eerste 2 weken van februari de doorstroomtoets, Tijdens de adviesgesprekken in maart krijgen de leerlingen hun definitieve advies voor het vervolgonderwijs. Er komt 1 week waarin leerlingen zich aanmelden voor de middelbare school. Alle leerlingen maken dan evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur die ook past bij het schooladvies. Krijgt de leerling een hoger toetsadvies dan het voorlopig schooladvies? Dan geeft de school een hoger definitief schooladvies. Alleen als het in het belang van de leerling is, kan de school besluiten het advies niet te verhogen. De school moet motiveren. De school voor voortgezet onderwijs waar de leerling aangemeld wordt, dient het door de basisschool gegeven advies over te nemen.   De keuze uit scholen voor voortgezet onderwijs is groot. De leerkracht van groep 8 heeft tijdens het schooljaar veelvuldig contact met deze scholen. Naast een warme overdracht vindt er ook een digitale overdracht van gegevens via LDOS plaats. Ouders ondertekenen dit digitaal. De ouders en kinderen kunnen zich op de verschillende open dagen oriënteren. Uiteindelijk zijn het de ouders die beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs hun kind gaat en hun kind inschrijven.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De Spelwert is meer dan een school waar kinderen iets leren, het is een leefgemeenschap waar kinderen zich in brede zin kunnen ontwikkelen. Met als speerpunten: zelfvertrouwen, zelfkennis en positief gedrag.   Sociale ontwikkeling Leren luisteren naar elkaar en elkaars verschillende meningen respecteren. Dat is de basis voor een goed sociaal klimaat met een prettige sfeer – waarin kinderen zich in de regel beter kunnen ontplooien. De leerkrachten werken dagelijks met de kinderen en letten goed op wat er speelt, waar ze zo nodig passende aandacht aan besteden.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Te vertrouwen zijn
  • Kanjeren

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven