De ouderapp van Social Schools wordt door de school als primaire bron van communicatie gebruikt. Op deze app (ook wel het ouderportaal genoemd) komt alles te staan wat u als ouder over de lopende zaken op school moet weten. Ook gebruiken we dit middel om u spoedberichten te sturen, bijvoorbeeld wanneer een leerkracht ziek is en wie hem of haar komt vervangen. U heeft als ouder alleen toegang tot berichten die betrekking hebben op de groep(en) van uw eigen kind(eren). Daarnaast heeft u toegang tot algemene berichten die voor de gehele school van belang zijn, bijvoorbeeld berichten over de oudergesprekken of informatie over de formatie. Tevens zijn er fotoalbums te vinden, waarbij u alleen toegang heeft tot de albums van de groepen van uw eigen kind(eren). U kunt de Social Schools app via de website openen, maar ook als app op uw mobiele telefoon of tablet downloaden.
Aan het begin van het schooljaar organiseren we kennismakingsavonden in de vorm van informatiemiddagen/-avonden. De kinderen informeren u tijdens een informatiemiddag zelf over diverse zaken die betrekking hebben op de gang van zaken in de klas. Ook is de leerkracht in de klas aanwezig om informatie te geven over het onderwijs dat geboden wordt.
Aan het begin van het schooljaar starten we met startgesprekken. Deze gesprekken zijn om kennis te maken met de nieuwe leerkracht en om dingen aan te geven die belangrijk zijn om te weten voor ons als school. Ouders kunnen zich intekenen en ontvangen een uitnodiging voor deze oudergesprekken via de Social Schools app. Aan het eind van het startgesprek wordt er gevraagd wanneer de ouders graag een volgend gesprek willen. Standaard wordt de voortgang van de leerlingen 2 keer per jaar met de ouders besproken. Wanneer ouders graag tussendoor ook nog een gesprek willen, dan kan dit worden aangegeven bij het startgesprek. De leerkracht maakt dan direct een afspraak met u wanneer het volgende gesprek plaatsvindt. Verder kunt u na schooltijd bij ons terecht indien er vragen en/of onduidelijkheden zijn.
Leerkrachten zijn tot 16.00 uur aanwezig op school en beschikbaar voor een gesprek (liefst op afspraak) met ouder(s)/verzorger(s).
Informatie aan gescheiden ouders
Volgens het burgerlijk wetboek hebben scholen een informatieplicht. De school is verplicht om beide ouders te informeren over belangrijke feiten en omstandigheden van het kind. Dit geldt o.a. voor de schoolrapporten, uitslagen van Cito-toetsen, schoolonderzoeken en onderwijskundige rapporten. Daarnaast wordt er gelegenheid geboden om oudergesprekken te voeren en schoolactiviteiten (dit alleen als beide ouders en het kind dit willen) bij te wonen.
Informatieverstrekking is van belang om te voorkomen dat het kind van zijn of haar ouders vervreemdt. Het gaat hierbij om een wederkerig belang van kind en ouder. Als een echtscheiding niet in harmonie plaats vindt, kunnen er problemen ontstaan. Uitgangspunt voor de school is het belang van het kind. Dit belang kan het best gewaarborgd worden als de school geen partij wordt in een mogelijk conflict.
De school zal zich daarom neutraal opstellen en uitvoering geven aan de wet- en regelgeving ten aanzien van de informatieverstrekking aan ouders.
De school moet de ouder zonder gezag informatie geven over belangrijke zaken over het kind of diens verzorging of opvoeding. De ouder moet daar wel zelf om vragen, de school hoeft dit dus niet uit eigen beweging te doen. De informatie kan gaan over de cognitieve en/of sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind zoals leerprestaties of medische kwesties. Hieronder valt bijvoorbeeld een schoolrapport, maar niet een uitnodiging voor een algemene ouderavond of een schoolfoto.
Op de informatieplicht kan een uitzondering worden gemaakt als het belang van het kind zich verzet tegen het verstrekken van de informatie. De school moet een eigen afweging over dat belang maken. De school moet de gezaghebbende ouder over een verzoek tot informatieverstrekking op de hoogte brengen. Als de ouder met gezag zich verzet tegen het verstrekken van informatie aan de andere ouder of dit niet in het belang van het kind acht, is dit onvoldoende. Deze ouder zal dit moeten onderbouwen, bij voorkeur met een gerechtelijke uitspraak waarin een beperking van de informatieplicht is opgenomen. De veiligheid van het kind speelt een rol bij de afweging of de school informatie verstrekt.
Als een kind op school aangeeft bang te zijn voor de ouder mag een school terughoudend zijn in het verstrekken van informatie.
Een school mag niet verwijzen naar de gezaghebbende ouder als de ouder zonder ouderlijk gezag informatie opvraagt.
Uitzonderingen op de plicht tot informatieverstrekking zijn:
- Indien een rechterlijke beschikking kan worden overlegd waarin het recht op informatie is beperkt;
- In gevallen dat de informatie in verband met het beroepsgeheim ook niet aan de andere ouder wordt verstrekt;
- Als de informatieverstrekking niet in het belang is van het kind. In dit geval zal de school zwaarwegende argumenten moeten hanteren om informatie te weigeren. De ouder kan een dergelijke beslissing altijd laten toetsen door een klachtencommissie of de rechter.