Openbare Basisschool de Kleine Dollard

Jachtlaan 21 9675 JA Winschoten

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Kleine Dollard
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Kleine Dollard
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Kleine Dollard
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Kleine Dollard

In het kort

Toelichting van de school

OBS De Kleine Dollard: daar kun je veilig groot worden!

OBS De Kleine Dollard ligt centraal in de wijk ‘Parkwijk’. De school richt zich op alle kinderen uit deze wijk, maar we worden ook veel bezocht door kinderen uit andere buurten of plaatsen. Wij zijn ook gemakkelijk te bereiken vanuit de "Blauwe Stad".

 

We beschikken over drie grote schoolpleinen met speeltoestellen. Peuterspeelzaal "Hermelijntje" is gevestigd in hetzelfde gebouw en heeft haar eigen speelplaats. Ook een locatie van de Taaltrein van Kentalis (voor leerlingen met een (vermoeden) van een taalontwikkelingsachterstand) zit bij ons in het gebouw. Daarnaast bieden wij ook ruimte voor de BSO die vanuit KIWI wordt georganiseerd. 

Naast de school bevindt zich een sporthal, waarin de groepen 3 t/m 8 van onze school gymnastiek krijgen. Achter deze sporthal staat een multifunctioneel gebouw (’t Parkholt) met o.a. de buitenschoolse opvang "Poppiez".  

We zijn een Vreedzame School en staan voor veiligheid. We doen er samen alles aan om de kinderen veilig groot te laten worden. Onze slogan is niet voor niks: ‘OBS De Kleine Dollard, daar kun je veilig groot worden’.

We leggen onze leermethoden continu onder een vergrootglas en passen ze daar waar nodig aan de behoeften van onze leerlingen aan.

Verder besteden we veel aandacht aan activiteiten, zoals bijvoorbeeld de maandsluiting en musicals. Vanaf groep 5 voeren de kinderen jaarlijks een musical op. Het bijzondere is dat er altijd veel ouders bij de verschillende activiteiten aanwezig zijn.

Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen
Onze missie
Ieder kind is uniek! Wij geloven in de kracht en het talent van kinderen. We bieden kinderen kwalitatief goed onderwijs in een veilige omgeving zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.
 
Onze visie
Kinderen worden onbevangen geboren. Ze zijn sterk, krachtig en creatief. Kinderen zijn uniek en maken een ontdekkingsreis om de (complexe) wereld te leren kennen. Zo ontdekken kinderen hun eigen kracht en talenten. Wij willen kinderen zodanig inspireren en nieuwsgierig maken dat ze het beste uit zichzelf halen waarmee ze zich ontwikkelen tot sociale en zelfstandige burgers in verbinding met de medemens en omgeving. We richten ons op de brede ontwikkeling van kinderen waarin de basisvaardigheden centraal staan.

Bestuur en toezicht
SOOOG biedt onderwijs op 23 kindcentra in de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde. Wij bieden centraal (voortgezet) speciaal (basis)onderwijs in een gespecialiseerd kindcentrum (GKC) in Winschoten. De kindcentra variëren in omvang van 50 tot ruim 200 kinderen. Bij SOOOG werken ongeveer 380 medewerkers, die het onderwijs verzorgen voor ongeveer 2900 kinderen. Elk kindcentrum onderscheidt zich met een eigen vormgeving van opvang, onderwijs en organisatie. Onze stichting participeert in de twee samenwerkingsverbanden PO 20.01 en VO 20.02. Daarnaast heeft SOOOG een eigen expertisecentrum op het gebied van ontwikkeling, ondersteuning en kwaliteit.
Het College van Bestuur is werkgever en bevoegd gezag van het openbaar primair onderwijs. In overeenstemming met de Wet op het primair onderwijs, de Wet op expertisecentra en de statuten van de stichting, is het College van Bestuur eindverantwoordelijk. Het legt verantwoording af aan de diverse belanghebbenden waaronder ouders, gemeenteraden, het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de Raad van Toezicht. Het toezicht en het bestuur van SOOOG heeft zich geconformeerd aan de Governance Code voor goed bestuur. Het College van Bestuur bestaat uit maximaal twee leden en de Raad van Toezicht uit vijf leden. De leden van de Raad van Toezicht zijn benoemd door de gemeenteraden van Oldambt, Pekela en Westerwolde. Nieuwe leden worden voorgedragen door de zittende leden en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. Eén lid, de zogenaamde kwaliteitszetel in de Raad van Toezicht, wordt voorgedragen door de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde. Het College van Bestuur bestuurt in overeenstemming met onze besturingsfilosofie, de Code Goed Bestuur Primair Onderwijs en het verenigingsconvenant VTOI (Vereniging voor Toezichthouders van Onderwijs Instellingen). Het College van Bestuur geeft leiding aan het managementteam en is eindverantwoordelijk.

College van Bestuur
Het College van Bestuur (CvB) bestaat uit:

  • Jaap Hansen (voorzitter)

Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht (RvT) bestaat uit:
  • Marcel Poorthuis (voorzitter)
  • Rinus Michels
  • Irene Bouman-Ipema
  • Allard Polak
  • Ferdinand Vinke

Momenteel kent SOOOG een organisatiestructuur met een tweehoofdig College van Bestuur. Vanwege het vertrek van een lid van het College van Bestuur vindt een heroriëntatie plaats op de inrichting van de organisatie met een éénhoofdig bestuur in combinatie met een concerndirecteur Onderwijs en Personeel en op termijn een concerndirecteur Bedrijfsvoering, waaronder Financiën en Huisvesting. Een nadere uitwerking zal gedurende het schooljaar 2024-2025 plaatsvinden. Vooruitlopend op deze beoogde organisatiewijziging heeft SOOOG voor schooljaar 2024-2025 Mischa Stolk aangesteld als concerndirecteur Onderwijs en Personeel.

 

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Veiligheid
  • Vertrouwen
  • Respect
  • Openheid
  • Samenwerking

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Het leerlingen aantal is vrijwel stabiel gebleven. Op dit moment zijn er 165 leerlingen op onze school. Het totaal aantal groepen blijft gelijk op 8. We vormen twee kleutergroepen, waarbij groep 1 en 2 gecombineerd zijn. We kunnen nog steeds enkele groepen blijven vormen vanaf groep 3. Dat is een mooi gegeven. 
Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
160
Landelijk gemiddelde
213

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Goed leren kan alleen als een kind zich veilig voelt op school, als het zichzelf kan zijn. Scholen hebben daarom regels, plannen en programma’s om het gevoel van veiligheid te vergroten. Zo wordt de veiligheid van een leerling, een klas of de hele school in de gaten gehouden. Wat de school doet en hoe de omgeving en ouders hierbij worden betrokken, dat kan alleen de school je vertellen.

Terug naar boven