Hoe toetst de school de sociale veiligheid?
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Enquêtetool van Vensters.
Toelichting van de school
In de Wet Veiligheid op school (2015) staat de zorgplicht van de school centraal. Van scholen wordt verwacht dat ze alles doen wat nodig is om leerlingen een veilige omgeving te bieden. Scholen zorgen voor sociale veiligheid en spannen zich in om pesten tegen te gaan.
Op De Branding vinden wij sociale veiligheid op school een belangrijke voorwaarde voor een goed leer- en werkklimaat en geven we sociale veiligheid vorm in het dagelijks handelen en denken van iedereen in de school. De leerkrachten maken gebruik van de KiVa Monitor en Kindbegrip om de sociale veiligheid en het welzijn van kinderen te monitoren. Twee keer per jaar vullen zij de vragenlijsten in die hierbij horen. De beleving sociale veiligheid en de tevredenheid van de leerlingen wordt één keer per jaar gemeten middels de enquête van Vensters. Alle leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 vullen deze enquête in. De uitkomsten hiervan worden besproken in het team en waar nodig worden actiepunten opgesteld.
Anti Pest Coördinator: Elke school heeft de verantwoordelijkheid om pesten tegen te gaan en de sociale veiligheid te bevorderen. Daarbij is er een aanspreekpunt voor kinderen en ouders, bij ons op school zijn dat Imke Florie en Barbara Lijnbach. Wanneer er sprake is van pestgedrag, is de eerste stap om er met de groepsleerkracht over te gaan praten. De leerkracht kan vervolgens de hulp inschakelen van één van de anti-pestcoördinatoren. Ook kinderen en ouders kunnen dat doen. De anti-pestcoördinator zal (wanneer nodig) in gesprek gaan met de volgende partijen: het gepeste kind, de pester, de leerkracht, de ouders en de klas.
Vertrouwenspersoon: Bij klachten over ongewenst gedrag op school, zoals: pesten, ongewenste intimiteiten, discriminatie, agressie en geweld, kunnen ouders en leerlingen een beroep doen op de ondersteuning door de vertrouwenspersoon op school. Angelique Zwemer en Ellen Swiers zijn de vertrouwenspersonen bij ons op school. Zij luisteren, geven informatie over mogelijke vervolgstappen en brengen u eventueel in contact met de directie en/of de externe vertrouwenspersoon. Probeer ‘klachten’ altijd eerst te bespreken en op te lossen met de eigen leerkracht alvorens de vertrouwenspersoon te benaderen.