Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ouders kunnen hun kind ziekmelden via ISY.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Via onze schoolsite: https://natuurlijk.kerobei.nl/ouders/verlofaanvraag
Procedure verlofaanvragen
Langdurig verlof of extra verlof dient schriftelijk te worden aangevraagd door de ouder(s) of verzorger(s). De duur van het verlof bepaalt bij wie u de aanvraag moet indienen. Hiervoor telt u het aantal schooldagen waarvoor u verlof wilt aanvragen. Indien het aantal schooldagen 10 of minder is, dient u het verzoek te richten aan de directeur van de school. Een aanvraagformulier is via onze site te verkrijgen.
Indien het verlof de 10 dagen overschrijdt, dient u het verzoek te richten aan de leerplichtconsulent van de gemeente Venlo. Een aanvraagformulier is dan bij de leerplichtconsulent van de gemeente Venlo verkrijgbaar. Nadat u het formulier hebt ingevuld, levert u dit in bij de directeur. Alleen de directeur is bevoegd verlof te verlenen, de overige leerkrachten van de school niet. Het is raadzaam het aanvraagformulier geruime tijd (twee maanden) van tevoren in te leveren op school. Dit in verband met een eventueel in te dienen bezwaarschrift en/of in te stellen beroep. Natuurlijk kan deze termijn niet in acht worden genomen bij onvoorziene verlofaanvragen bijv. bij overlijden. In bepaalde gevallen is een bewijsstuk vereist. U verneemt van de directeur of dit wel of niet noodzakelijk is. Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering worden gemaakt, als uw kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. In dat geval mag de directeur eenmaal per schooljaar (maximaal 10 schooldagen) uw kind vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaatshebben. Het betreft de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Bij uw aanvraag moet een werkgeversverklaring worden gevoegd, waaruit de specifieke aard van het beroep én de verlofperiode van de betrokken ouder blijken. De verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van een schooljaar vallen. Indien de directeur uw verzoek afwijst, stelt de Algemene Wet Bestuursrecht u in de gelegenheid tegen deze afwijzing (beschikking) een bezwaarschrift in te dienen. Dit is kosteloos. U moet dit binnen 6 weken na de dagtekening van de beschikking doen bij de directeur van de school. In dit bezwaarschrift dient u naast uw naam, adres, datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht, tevens de gronden van het bezwaar aan te geven. Verder moet u het bezwaarschrift ondertekenen. De directeur beoordeelt (binnen zes weken) of de argumenten die in het bezwaarschrift worden genoemd, reden zijn om haar standpunt te wijzigen. Indien zij alsnog positief beslist, is de procedure ten einde en zal het verlof worden verleend. Indien zij bij zijn eerder besluit blijft, kunt u zich bij zijn beslissing neerleggen en de afwijzing accepteren, waarna uw verzoek is afgewezen en de procedure eveneens ten einde is. Indien u zich echter niet bij de afwijzing neerlegt, kunt u binnen 6 weken in beroep gaan bij de (arrondissements)rechtbank in Roermond.
Meer informatie over leerplicht, kwalificatieplicht, verlof en vrijstelling is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Heeft u vragen over leerplicht, verlof en vrijstelling? Stuur dan een e-mail naar [email protected]