Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Er wordt in principe volgens het leerstofjaarklassensysteem gewerkt. Daarbinnen wordt echter volop gedifferentieerd en dat moet ook wel, want de verschillen tussen de kinderen kunnen groot zijn. We werken met het zogenaamde ‘grote groep, kleine groep’ model. De grote groep krijgt dezelfde leerstof aangeboden. De kinderen die wat meer moeite met de leerstof of juist uitdaging nodig hebben komen in de kleine groep. Deze probeert zoveel mogelijk aansluiting met de grote groep te houden. Daartoe geeft de leraar bijvoorbeeld een verlengde- of een verkorte instructie als de grote groep al aan de slag is. We hanteren het direct instructiemodel (doel van de les stellen, inoefenen, aangepaste instructie en/of verwerking, activeren van het denken van alle kinderen, reflecteren zijn enkele aspecten uit dit model). De focus ligt op het leerdoel en we gebruiken de methodes als leidraad.
De leerdoelen worden aangeboden in een rijke leeromgeving waar de kinderen zich spelend en ontdekkend maximaal ontwikkelen. We kiezen voor een zo breed mogelijk aanbod op cognitief, sociaal, creatief en motorisch gebied. De verwerking vindt plaats in de kringactiviteiten en tijdens het spel in de uitdagende hoeken (zoals creatieve- constructie- huis- en themahoeken). Er wordt thematisch gewerkt, de thema's sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen.
We bieden een breed leerstofaanbod. Dagelijks staan taal en rekenen op het programma.
We bieden een rijk taal- en leesaanbod waar vooral de motivatie en de nieuwsgierigheid van de kinderen geprikkeld wordt door uitdagende thema's, teksten en boeken. Technisch lezen, begrijpend lezen en stellen krijgen op deze manier veel meer betekenis voor de kinderen waardoor ze met meer plezier leren.
Dit schooljaar gaan we werken met de vernieuwde versie van Pluspunt rekenen. Deze sluit perfect aan bij onze manier van onderwijs geven. Het van en met elkaar leren en de afwisselende werkvormen zorgen voor een actieve leerhouding van de kinderen.
De methode Blink biedt natuur-milieu-techniek-aardrijkskunde-geschiedenis-burgerschap op een geïntegreerde, themagerichte manier aan. Kinderen worden uitgedaagd om onderzoekend met het thema aan de slag te gaan.
Creatieve vakken zoals tekenen en schilderen, krijgen volop aandacht en worden planmatig verwerkt. Tijdens de handvaardigheid- en technieklessen van de groepen 4 t/m 8 werken de kinderen in groepjes met diverse technieken aan de opdrachten onder leiding van de vakleerkrachten.
Daarnaast werken alle groepen ieder schooljaar rond een bepaald thema in verschillende kunstateliers. In deze lessen staat de eigen inbreng, het proces, het creëren en reflecteren centraal. De resultaten van de kinderen zijn te bewonderen tijdens de tweejaarlijkse afsluitende expositie op school en op Fabrique Magnifique in Meierijstad.
Alle kinderen in de gemeente Meierijstad die in de groepen 4, 5, 6 en 7 zitten krijgen kunstlessen van professionele kunstonderwijzers van CHV Academy! Het accent van de lessen ligt bij de discipline muziek, maar ook de disciplines beeldend, theater en dans zullen steeds meer geïntegreerd gaan worden in het lesprogramma. De kunstonderwijzer werkt tijdens de lessen nauw samen met de leraar van de groep. Zo kunnen de kunstlessen ook aansluiten bij andere vakken en activiteiten die binnen de school plaatsvinden.
Jaarlijks verzorgt iedere groep een optreden waarin dans-toneel-muziek samenkomen. Tijdens de bonte avonden treden de kinderen op voor hun ouders. Tevens worden er verschillende musicals opgevoerd.
Er wordt gebruik gemaakt van het programma dat door Cultuurkade Meierijstad wordt aangeboden. Jaarlijks is er cultuuraanbod voor iedere groep. Onder andere dans, toneel, film en bezoek aan tentoonstellingen behoren tot de activiteiten.
Met kunst leer je jezelf kennen, ontwikkel je je creativiteit en krijg je meer zelfvertrouwen!
De kinderen worden in hun ontwikkeling goed gevolgd. Naar aanleiding van observaties, gesprekken, resultaten van toetsen en formatief evalueren wordt, indien nodig, extra ondersteuning geboden om maximale groei te stimuleren.
Kinderen die moeite hebben met het volgen van het programma worden besproken met de intern begeleider. Afhankelijk van de situatie kan de problematiek besproken worden in de ondersteuningsvergadering; in groter verband wordt door meerdere collega's bekeken op welke manier het kind het best kan worden geholpen.
Voor de kinderen die op cognitief gebied meer aankunnen is uitdagende leerstof van belang. Met het beleidsplan ‘Schoolbeleid voor (hoog)begaafde kinderen’, zorgen we ervoor dat er binnen de school een doorgaande lijn is waardoor leerkrachten weten hoe ze deze kinderen zo goed mogelijk kunnen begeleiden/uitdagen. Het accent ligt hierbij op verbreden/verdiepen van de leerstof en het leren leren. Deze kinderen kunnen in aanmerking komen om buiten de groep, onder begeleiding van een (gespecialiseerde) leerkracht en samen met ontwikkelingsgelijken te werken aan extra uitdagende opdrachten.
Elk kind verdient het een gelukkige basisschoolperiode te doorlopen, waarin zijn of haar talenten gezien en ontwikkeld kunnen worden. Succeservaringen voor kinderen met een duidelijke voorkeur voor het leren door doen en met technische kwaliteiten, zijn gedurende de schoolloopbaan steeds minder aanwezig. Het valt niet mee deze kinderen aan het einde van hun schooltijd te motiveren om dagelijks bezig te zijn met dingen, waar ze vooral NIET goed in zijn. Voor deze kinderen is praktijkleren van evident belang: wat ze leren staat in direct verband met wat ze doen. “Wat wil jij leren” is de belangrijkste vraag die we aan deze kinderen willen stellen. Op de Uilenbrink willen we het maximale halen uit harten, hoofden en handen van alle kinderen, in de Topklas Techniek en Natuur worden kinderen extra uitgedaagd op het technisch en praktische vlak. Zij zullen daarmee aan zelfvertrouwen winnen en het belang van goede, technisch onderlegde mensen zal hiermee benadrukt worden. De Topklas Techniek en Natuur bestaat jaarlijks uit 12-15 leerlingen uit de groepen 7 en 8. Deze kinderen volgen 2 dagdelen per week een geheel eigen programma volgens het praktijkleren-idee. Het curriculum is thematisch opgebouwd.
Ouders worden altijd betrokken bij de keuzes in aanpassing van het programma.
Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
Als een kind – om welke reden dan ook – meer ondersteuning nodig heeft, gaat de leraar in overleg met ouders, of andersom. Samen met de intern begeleider wordt gezocht naar de meest passende onderwijsondersteuning, zodat een kind zich optimaal kan ontwikkelen. We maken indien nodig gebruik van externe specialisten vanuit het samenwerkingsverband en scholingsaanbod voor leraren op een specifiek gebied.
De Uilenbrink is geen VVE school. Het aantal kinderen met een grote taalachterstand is beperkt. Er is desondanks wel een intensieve samenwerking met diverse kinderopvang organisaties, in het bijzonder met Kinderopvang 't Kroontje. Tussen de Uilenbrink en de diverse organisaties vindt een warme overdracht van leerlingen plaats. Dit houdt in dat zowel mondeling als schriftelijk het ontwikkelingsdossier van het 4-jarige kind (met toestemming van de ouders/ verzorgers) wordt overgedragen aan de basisschool.