KBS De Catharijnepoort

Tijdelijk adres: Vleutenseweg 515 3532 HK Utrecht

  • Schoolfoto van KBS De Catharijnepoort
  • Schoolfoto van KBS De Catharijnepoort
  • Schoolfoto van KBS De Catharijnepoort
  • Schoolfoto van KBS De Catharijnepoort

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De Cito-resultaten nader bekeken:

Groep 8 heeft dit jaar een gemiddelde score van 535,9 behaald op de cito-eindtoets. Dit is een punt hoger dan het landelijk gemiddelde van 534,9.We zien gedurende de laatste drie jaar dat onze resultaten op of boven het landelijke en stedelijke gemiddelde liggen, afgemeten naar onze leerling-populatie.

Omdat de landelijke procedures veranderd zijn, hebben wij onze werkwijze daarop aangepast. Vanaf schooljaar 2023/2024 maken de kinderen geen landelijke eindtoets meer, maar een doorstroomtoets. Hieronder leest u hoe de procedure er globaal uitziet en wat de stappen zijn.

- Eind groep 7 krijgt uw kind van de leerkrachten van groep 7 en 8 samen een pre-advies. Op deze manier kunt u in groep 8 gericht kijken op passende middelbare scholen in de omgeving.

- In het najaar 2023 zorgen de leerkrachten ervoor dat zij een zo compleet mogelijk beeld hebben van wat de kinderen kunnen. Hier kunnen aanvullende toetsen nog deel van uit maken, dat wordt later bepaald.

- Tussen 10 en 31 januari 2024 ontvangen de kinderen hun voorlopig advies.

- In de eerste twee weken van februari 2024 maken de kinderen de doorstroomtoets.

- Uiterlijk 24 maart ontvangen de kinderen hun definitieve advies.

- Tussen 25 en 31 maart melden de leerlingen zich aan op de middelbare school.

Het is nog niet bekend hoe de aanmelding er in Utrecht uit gaat zien. Op de site https://www.naarhetvo.nl/ verschijnt naar verwachting dit najaar de nieuwe procedure.

Meer informatie over de landelijke wijzigingen vindt u hier:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooladvies-en-eindtoets-basisschool/wetsvoorstel-doorstroomtoetsen-po

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Opbrengstgericht werken

Op onze school werken we opbrengstgericht. Daarbij richten we ons op de gemiddelde vaardigheidsscore van de Cito-toetsen. Per Cito-toets hebben we de ambitie vastgesteld. De ambities staan vermeld in ons programma Leeruniek. In het schooljaar 2023-2024 gaan wij de toetsen van Leerling in beeld gebruiken, het nieuwe leerlingvolgsysteem van CITO. Dit is de opvolger van LVS 3.0 van CITO.

Bij de bespreking van de groep (leerlingen) wordt de uitslag van de toets (de gehaalde gemiddelde vaardigheidsscore) vergeleken met de norm (de gewenste gemiddelde vaardigheidsscore). Als de score structureel onder de gewenste score is, worden er door de IB-er en de leerkracht interventies afgesproken. Deze interventies staan beschreven in de groepsplannen in Leeruniek. De interventies kunnen zijn: Meer tijd besteden aan dat vak-/vormingsgebied, instructie wijzigen en/of verlengde instructie bieden, meer automatiseren, methode-aanbod intensiveren en/of differentiëren.

De IB-er voert vervolgens klassenconsultaties uit om te observeren of het de leerkracht lukt om de interventies toe te passen en te bepalen of de interventies effect hebben. De observatiemomenten staan beschreven in de zorgkalender. Leraren doen ook observaties bij elkaar in de groep a.d.h.v. een gezamenlijk doel dat tijdens de bordsessie is vastgesteld.  

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Vanaf schooljaar 2023/2024 maken de kinderen geen landelijke eindtoets meer, maar een doorstroomtoets.

Hieronder leest u hoe de procedure er globaal uitziet en wat de stappen zijn.

- Eind groep 7 krijgt uw kind van de leerkrachten van groep 7 en 8 samen een pre-advies. Op deze manier kunt u in groep 8 gericht kijken op passende middelbare scholen in de omgeving.

- In het najaar 2023 zorgen de leerkrachten ervoor dat zij een zo compleet mogelijk beeld hebben van wat de kinderen kunnen. Hier kunnen aanvullende toetsen nog deel van uit maken, dat wordt later bepaald.

- Tussen 10 en 31 januari 2024 ontvangen de kinderen hun voorlopig advies.

- In de eerste twee weken van februari 2024 maken de kinderen de doorstroomtoets.

- Uiterlijk 24 maart ontvangen de kinderen hun definitieve advies.

- Tussen 25 en 31 maart melden de leerlingen zich aan op de middelbare school. Het is nog niet bekend hoe de aanmelding er in Utrecht uit gaat zien.

Op de site https://www.naarhetvo.nl/ verschijnt naar verwachting dit najaar de nieuwe procedure. Meer informatie over de landelijke wijzigingen vindt u hier:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooladvies-en-eindtoets-basisschool/wetsvoorstel-doorstroomtoetsen-po

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Onze school werkt met de Kanjertraining

Ouders en kinderen willen graag een veilige school, waar kinderen zichzelf kunnen zijn, zonder gepest of uitgelachen te worden. De Kanjertraining geeft handvatten voor sociale situaties. De Kanjertraining leert kinderen respectvol met zichzelf, elkaar en de school om te gaan.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Vertrouwen
  • Veiligheid
  • Wederzijds respect

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De inspectie heeft geconcludeerd dat de kwaliteit van het onderwijs op onze school goed op orde is. Onze school heeft een basisarrangement. Dat betekent dat er geen zorgen zijn vanuit de inspectie rondom de onderwijskwaliteit. Het is geruime tijd geleden dat onze school bezocht is door inspectie, maar dit betekent niet dat we niet in beeld zijn. Inspectie ontvangt jaarlijks de (tussen)opbrengsten van onze school en heeft gesprekken met ons bestuur over de opbrengsten van alle KSU-scholen.

We hebben tot doel om de kwaliteit hoog te houden. Ons streven is om komend schooljaar weer een goede score te behalen op de cito-eindtoets. De afgelopen jaren scoorden we op of boven het landelijke gemiddelde. In 2020 is de eindtoets niet afgenomen i.v.m. de corona-crisis. In 2021 was de score op het landelijk gemiddelde en in 2022 en 2023 lag onze score boven het landelijk gemiddelde.

Terug naar boven