Het kiezen van een goede school is een belangrijk moment. Daarom vinden wij het belangrijk dat we een goed contact krijgen met nieuwe ouders, maar ook dat u een goed beeld van onze school krijgt. U kunt altijd telefonisch een afspraak maken voor een individuele rondleiding en informatie onder schooltijd.
Het toelatingsbeleid in de stad Utrecht wijzigt per 1 oktober 2021.
Tot 1 oktober 2021
- Als uw kind 3 jaar is geworden, kunt u uw kind aanmelden op onze school. Daarvoor kunt u gebruik maken van het aanmeldingsformulier dat u van ons ontvangt.
- Als er sprake is van aanmelding van een kind waarvan vermoed wordt dat extra ondersteuning nodig is, gaan we daarover met u in gesprek. Er kan mogelijk een nader onderzoek nodig zijn en er kunnen gegevens worden opgevraagd bij de voorschool op het kinderdagverblijf. Op grond van deze bevindingen besluit de directeur over de toelating.
- Binnen 6 weken na ontvangst van het aanmeldingsformulier wordt u per mail geïnformeerd over de toelating van uw kind. Deze termijn kan met ten hoogste 4 weken worden verlengd.
Vanaf 1 oktober 2021
Voor het eerst naar de basisschool
Als een kind 4 jaar oud is, kan het in Nederland naar de basisschool. Het aanmelden op onze basisschool kan in het kwartaal dat uw kind 3 jaar wordt. Dit aanmelden verloopt op een centrale manier. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.naardebasisschool.utrecht.nl
Vrijwel alle basisscholen in Utrecht en de gemeente Utrecht hebben afspraken gemaakt over de manier van aanmelden. Ouders kunnen voor hun kind elke school in Utrecht kiezen. De beschikbare plaatsen worden op dezelfde manier verdeeld. Zo hebben alle kinderen in Utrecht evenveel kans om op een school naar keuze te komen. Ouders weten snel op welke school er plaats is. Scholen weten op tijd welk kind er bij hen naar school komt. Alle kinderen maken, in een gelijke situatie, evenveel kans om op de school van hun keuze te komen.
Aanmelden
In het kwartaal dat uw kind drie jaar wordt kunt u uw kind aanmelden op onze school via het formulier op: naardebasisschool.utrecht.nl. De plaatsen worden ieder kwartaal tegelijk verdeeld voor alle kinderen die geboren zijn in datzelfde kwartaal. Het moment van aanmelden binnen het kwartaal maakt dus niet uit.
We verwachten dat er voldoende plaats is op onze school om alle kinderen een plek aan te bieden. Na afloop van het kwartaal krijgt u via de gemeente een aanbod voor een plaats. Het is belangrijk dat u die plaats bevestigt aan ons binnen de opgegeven termijn.
Toelaten en inschrijven
Als u de plaats voor uw kind bevestigt vragen we u extra informatie over uw kind. Het kan zijn dat we verder onderzoek doen. Bijvoorbeeld door gegevens te vragen aan de voorschool of het kinderdagverblijf van uw kind. De directeur besluit hierna over de toelating. U krijgt hierover binnen 6 weken bericht. Onze school heeft een zorgplicht: voor een aangemelde leerling met extra ondersteuningsbehoeften onderzoeken we of passende ondersteuning mogelijk is. Als dat niet mogelijk is dan zoeken we met u een geschikte plek op een andere school.
Voor de aanmelding van een kind dat al onderwijs heeft gevolgd, geldt de volgende procedure: ·
- Er vindt eerst een ontmoeting plaats in de vorm van een kennismakingsgesprek en een rondleiding in de school. Vervolgens wordt de procedure tot aanname door gesproken.
- Ouders besluiten dan of het een geschikte school is en geven aan serieuze interesse te hebben in een plaats op obs Waterrijk.
- Obs Waterrijk vraagt bij de school van herkomst van de kinderen een onderwijskundig rapport op om het niveau en de ontwikkelingsbehoefte van het kind te bepalen. Bij een voldoende cognitief niveau van de leerling en geen aantoonbare gedragsproblematiek, kan het kind geplaatst worden bij ons op obs Waterrijk wanneer in de betreffende groep het maximale aantal van 28 leerlingen niet wordt overschreden.
- Ouders kunnen het inschrijfformulier invullen en inleveren, daarmee is de aanmelding een feit.
- Instromen kan 2 keer per jaar; na de zomervakantie en na de kerstvakantie.
- Tussen aanmelden en starten op school zit minimaal 10 weken.
Er kan niet zonder meer worden overgegaan tot plaatsing wanneer:
- De leerling op een of meer vakgebieden een leerachterstand heeft ontwikkeld van 10 DLE of meer;
- Er sprake is van gedragsmoeilijkheden; Het kind een LGF-indicatie heeft;
- Als na overleg met de betreffende leerkracht en de intern begeleider blijkt dat in de groep van aanmelding de draagkracht tot leerlingenzorg is bereikt. Het groepsbelang van de huidige leerlingen gaat voor op het individuele belang van de nieuw aangemelde leerling.
Bij de aanmeldprocedure van een (mogelijke) zorg leerling kan het voorkomen dat het kind wordt uitgenodigd voor twee wendagen op school, voorafgaand aan de beslissing tot plaatsing. Ook kunnen wij besluiten om het kind te observeren op de huidige school. Bij afwijzing van de leerling, zal de school de ouders hier zowel telefonisch als schriftelijk over informeren.
Bij de aanname van een leerling, zal de school de ouders en het kind uitnodigen voor een kennismakingsgesprek met de nieuwe leerkracht van het kind en worden er afspraken gemaakt over de start van het kind op school.