Openbare Basisschool De Blaak

Grebbe 42 5032 RT Tilburg

Schoolfoto van Openbare Basisschool De Blaak

Het team

Toelichting van de school

OBS De Blaak kent een gezonde mix van leeftijden van teamleden. De gezonde mix van leeftijden evenals de verdeling van beschikbare ruimte voor onderwijzend- en onderwijsondersteunend personeel wil de school de komende jaren in stand houden.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Vijftien samenwerkende schoolbesturen, waaronder 'Opmaat groep' waar OBS De Blaak toe behoort, hebben de krachten gebundeld, waar het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor vervanging. Er wordt samengewerkt  in het Regionaal Transfer Centrum Midden Brabant. Een belangrijk onderdeel van het RTC is de vervangingsdienst. Deze vervangingsdienst regelt alle vervangingen voor de deelnemende besturen. De vervangingsdienst doet dit door middel van de inzet van vaste poolers in een eigen vaste schil of een gezamenlijke vaste schil en de inzet van jonge talentvolle, werkloze of herintredende leerkrachten in een flexibele schil. Daardoor wordt gedwongen uitstroom van personeel voorkomen, een efficiënte inzet van personeel gewaarborgd, instroom vanuit de pabo’s bevorderd en instroom in de WW vermeden.

Protocol vervanging:

*Allereerst wordt een aanvraag ingediend bij de vervangingsdienst.?

*Wanneer er geen vervanger via de pool beschikbaar is, wordt bekeken of er in de klas een duo-partner werkzaam is. Is dit het geval, dan wordt deze persoon benaderd.?

*Is er geen duo-partner, dan komen overige collega’s in beeld.? Is er ziekte op een dag dat een collega vrij is, dan wordt deze collega gebeld.

* Is er niemand beschikbaar dan kijken we of er personeelsleden ‘vrijgeroosterd’/ ambulant zijn, die de groep kunnen overnemen.

*Lukt het niet om een groep te ‘bemensen’ dan wordt het noodplan “verdelen” besproken. De groep wordt opgedeeld in kleine groepjes en verdeeld over de groepen in school. Dit wordt tijdig gecommuniceerd naar het team.

*Is dit ook niet mogelijk dan is de allerlaatste optie het huiswaarts sturen van de groep. We zullen de ouders hier zo snel mogelijk over informeren via de schoolapp.?

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

OBS De Blaak kent het formeren van homogene groepen als uitgangspunt. Soms zijn er echter omstandigheden (bijv. aantal leerlingen in een bepaald leerjaar) waardoor een combinatiegroep gevormd zal worden.

Iedere groep heeft zijn eigen groepsverantwoordelijke leerkracht. Wij vinden deze vaste persoon voor de groep belangrijk. Samen met de leerlingen wordt er gewerkt vanuit een veilig en vertrouwd schoolklimaat. Ouders kunnen met hun vragen, van welke aard dan ook, terecht bij dezelfde persoon en vinden samenwerking waar nodig.

Groepsdoorbrekend onderwijs vindt met name plaats tussen parallelgroepen en ten aanzien van maatjeswerk. Zo lezen bijvoorbeeld de leerlingen uit de onderbouw met leerlingen uit de bovenbouw. Samenwerking op allerlei niveaus dus.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Als extra toevoeging m.b.t. onderwijstijd geven we aan dat we Engelse lesgeven in de groepen 1 t/m 8. OBS De Blaak is een school met een officieel VVTO certificaat. Dit betekent dat we ongeveer 10-15% van onze lestijd in het Engels aanbieden.

Wij vinden het belangrijk dat alle leerlingen een stevige basis meekrijgen naar het voortgezet onderwijs op de domeinen; spreken, lezen en luisteren. Vandaar dat we deze lesstof aanbieden vanaf groep 1 en niet vanaf groep 7 zoals de meeste scholen in Nederland. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Op OBS De Blaak wordt de organisatie voor het onderwijsaanbod en de ondersteuning van leerlingen duidelijk neergezet en wordt voor leerlingen met specifieke zorg de afstemming tussen de schoolinterne en -externe zorg expliciet beschreven. Hierbij wordt uitgegaan van de onderwijsbehoeften van leerlingen.De onderwijsbehoeften vormen de basis voor de pedagogische en didactische begeleiding van de leerkracht. Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, krijgen deze hetzij binnen de groep, hetzij door een al dan niet tijdelijke combinatie van extra aanbod in de groep en extra aanbod buiten de groep. Indien nodig worden externe experts ingeschakeld om de school hierin te ondersteunen. Groeps- en leerlingbesprekingen vinden plaats in leerteams. Vanuit data-analyse worden de ondersteuningsbehoeften van de leerlingen in beeld gebracht en vormgegeven. De leerlingoverzichten zijn onderdeel van data instrumenten die hiervoor worden ingezet.


Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Zie SOP obs de Blaak

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

OBS De Blaak is geen school die vanuit het gemeentelijk beleid behoort tot de VVE-scholen. Peuterspeelzaal / kinderdagverblijf Kinderstad Grebbe heeft in augustus 2014 besloten wel te gaan werken met één van de bestaande voor- en vroegschoolse programma's. Dit is het programma: Piramide.

Door gerichte activiteiten vanuit het programma Piramide wil Kinderstad Grebbe de voor- en vroegschoolse ontwikkeling van kinderen stimuleren. OBS De Blaak en Kinderstad Grebbe werken samen actief aan het afstemmen van de doorgaande lijn naar groep 1 zodat kinderen gevoelsmatig vrij eenvoudig de overstap kunnen maken naar school. 

Terug naar boven