Basisschool De Alm

Groenewoudstraat 70 5022 GE Tilburg

  • Schoolfoto van Basisschool De Alm
  • Schoolfoto van Basisschool De Alm
  • Schoolfoto van Basisschool De Alm
  • Schoolfoto van Basisschool De Alm
  • Schoolfoto van Basisschool De Alm

Het team

Toelichting van de school

De Alm wordt gemaakt door de mensen die er werken, de leerkrachten, de schoolleider én het ondersteunend personeel. Iedere medewerker doet ertoe. Iedere medewerker maakt het verschil, als mens, als collega en als professional. Samen doen wij er alles aan om dat verschil voor kinderen te maken: iedere dag opnieuw. Op basisschool De Alm vinden we bewegen belangrijk. Daarom krijgen de peuters van Kleine Woud en kleuters 1 keer per week gymles van een vakleerkracht. Daarnaast bewegen ze meerdere keren per dag onder begeleiding van de eigen leerkracht. Vanaf groep drie krijgen de kinderen twee keer per week gymles van een vakleerkracht.Naast leerkrachten hebben we ook onderwijsassistenten en leraarondersteuners in huis. Een van onze leraarondersteuners is speciaal gericht op de sociaal-emotionele ondersteuning van onze kinderen en werkt met hen in de huiskamer. De Huiskamer wordt gebruikt om kinderen individueel of in kleine groepjes te begeleiden.Het gaat hier om laagdrempelige begeleiding van kinderen die om wat voor reden niet goed in hun vel zitten of een steuntje in de rug nodig hebben. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden en kwaliteiten van de leerling. Dit kan voor sommige kinderen een traject zijn van een aantal weken, waar er wordt gewerkt aan bijvoorbeeld het herkennen van emoties, praten over gevoelens en zelfbeeld. Ook wordt er aan kleine groepjes rots- en watertraining gegeven. Daarnaast komen er ook kinderen om even een spelletje te doen om zo de druk even van het leren of de omgeving af te halen.  Tot slot hebben we een Remedial Teacher in huis die heel gericht met (groepjes) kinderen aan hun ontwikkeling op reken- of taalgebied werkt. 

GROEPSINDELING SCHOOLJAAR 2023-2024

Groep 1/2A/E             juf Anke en juf Emily

Groep 1/2 I/E             juf Emily en juf Ilknur

Groep 3                     juf Sophieke en juf Laura

Groep 4                     juf Gabriëla en meneer Ramón

Groep 5                     juf Kristel en juf Sanne

Groep 6                     juf Vera

Groep 7                     meneer Ivo en juf Marjolijn

Groep 8                     juf Femke

Onderwijsondersteunend personeel

Onderwijsassistenten              juf Suk Jing, juf Imke en meneer Marco

leraarondersteuners                juf Debby en meneer Nils

Remedial teacher                    juf Mariëlle

Gymdocenten                         juf  Fenna (peuters en groepen 1-2)  meneer Jos (groepen 3 t/m 8)

Administratief medewerker      juf Bernadette  

Conciërge                              meneer Rob

Schoonmaakkrachten              juf Sanaa en meneer Peter




Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Basisschool De Alm beschikt over een interne schoolschil.

Mocht er op deze dagen iemand ziek zijn, dan wordt dit intern opgelost.

Wanneer vervanging via de interne schoolschil niet lukt, wordt bij ziekte of andere afwezigheid vervanging aangevraagd via de Vervangingsmanager van Driessen HRM, waarbij alle Xpect-scholen zijn aangesloten.

Aanvragen worden door de directeur/IB/directieondersteuner digitaal doorgegeven aan de vervangingsmanager. In de meeste gevallen kan de vervanging ook ingevuld worden. Zo niet, dan zal er intern een oplossing gezocht worden. 

Bij vervanging van parttimers wordt eerst gekeken of de duo-partner kan invallen. Als invulling door vervangers niet lukt, zullen de kinderen op de eerste dag verdeeld worden over verschillende groepen. Dit voor maximaal één dag. Dit is een echte noodoplossing om te voorkomen dat de kinderen naar huis moeten worden gestuurd. 

Als de bovenstaande mogelijkheden geen aanvaardbare oplossing bieden, dan wordt de betreffende groep thuisgelaten volgens de richtlijnen van de Inspectie van Onderwijs. Daarbij gelden de volgende afspraken:

  • In principe niet op de eerste dag
  • Alleen in het uiterste geval
  • Mocht voor het einde van de schooltijd nog geen vervanging gevonden zijn, krijgen de ouders van de leerlingen van de betreffende groep een brief mee naar huis en een email, dat zij de volgende dag geen school hebben.
  • De opeenvolgende dagen worden verschillende groepen naar huis gestuurd, ter spreiding van de gemiste lesdagen.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Wet AVG: InformatieBescherming & Privacy ( IBP )

Bescherming persoonsgegevens
Uiteraard mag u van Xpect Primair en alle locaties verwachten dat er zeer zorgvuldig met persoonsgegevens wordt omgegaan. Om die privacy te borgen en te beschermen is een privacyreglement opgesteld. Elke Xpect-medewerker moet volgens de richtlijnen die in dit reglement zijn beschreven, werken.  

Algemene verordening gegevensbescherming
Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU).
Wij verwijzen u naar de website van ons bestuur voor het Privacyreglement en bijbehorende stukken die de verwerking van uw gegevens beschrijven. Deze worden regelmatig geactualiseerd.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Op basisschool De Alm werken we in de ochtend aan een sterke basis op het gebied van rekenen, lezen en taal (de zgn. 'Basisvaardigheden'). we werken hierbij met een leerstofjaarklassensysteem, dus met homogene groepen. De middagen staan in het teken van 'Project Based Learning' ofwel 'projectonderwijs'. We bieden wereldoriëntatie, kunst en burgerschap vakoverstijgend en vakgeïntegreerd (inclusief de integratie van de basisvaardigheden. Hierbij wordt groepsdoorbrekend gewerkt.   

Het totaal aantal uren onderwijs in alle groepen (groep 1 t/m 8)  is 940 uren op jaarbasis. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De hoeveelheid aandacht/handen in de klas.

NB. In verband met de gelden vanuit het Nationaal Programma Onderwijs en de subsidie 'Basisvaardigheden' is het mogelijk geworden om de komende schooljaren meer ondersteuning in de groepen te bieden. Dit is een tijdelijke financiële prikkel. 

  • In alle groepen is er naast een groepsleerkracht extra ondersteuning.
  • De leerkracht zorgt zelf voor bijvoorbeeld pre-teaching en extra ondersteuning waar dat nodig is. Buiten de groep wordt er gebruik gemaakt van de inzet van een Remedial teacher. Met name leerlingen met hun eigen leerlijn krijgen in en buiten de groep extra ondersteuning.
  • De gemiddelde groepsgrootte is 25 lln. 
  • Er zijn bewuste keuzes in de formatie gemaakt die ervoor zorgen dat de extra ondersteuning geboden kan worden.

De onderwijsmaterialen

  • Er wordt, waar nodig, gebruik gemaakt van verschillen van niveau in de lesmethoden.
  • Er is aanvullend remediërend/extra verdiepend materiaal voor de kernvakken behorend bij de gebruikte lesmethoden.
  • Er zijn onderwijsmaterialen beschikbaar die tegemoet  komen aan specifieke didactische kenmerken en speciale pedagogische behoeften

De ruimtelijke omgeving

  • Leerlingen krijgen in de klas en buiten de klas individuele begeleiding.
  • Het gebouw leent zich uitstekend voor het werken met flexibele werkplekken voor de leerlingen

De expertise

  • De leerkrachten hebben enige kennis van en competenties op het gebied van speciale onderwijsbehoeften
  • De rt-er en/of ib-er hebben enige kennis van en competenties op het gebied van de meest voorkomende speciale onderwijsbehoeften

Basisschool De Alm staat voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Het onderwijs in onze school kan worden getypeerd als ‘modern-traditioneel’. In de eerste oogopslag lijkt ons klassikale onderwijs wellicht op het onderwijs dat men vroeger genoot, vandaar het woord ‘traditioneel’. Tegelijkertijd passen we veel nieuwe inzichten over ‘wat werkt’ toe in onze manier van onderwijzen, waardoor onze school juist zeer vooruitstrevend is. We houden rekening met de actuele (landelijke) onderwijsontwikkelingen en beoordelen op basis van (wetenschappelijke) inzichten of deze passen bij onze opvattingen over wat goed onderwijs inhoudt. We kijken niet alleen naar wat nieuw is, maar vooral naar wat goed werkt, en wat prettig is voor de kinderen en leerkrachten. Daarbij houden we focus en maken we keuzes (evidence-based). Een duidelijk voorbeeld hiervan is het werken met  Effectieve Directe Instructie (EDI) bij de basisvaardigheden.

Samenwerking met andere instanties

  • We werken samen met professionals uit het Speciaal Onderwijs en er is afstemming met zorginstellingen. 

De aangegeven groeimogelijkheden bieden kansen om meer leerlingen met speciale onderwijsbehoeften onderwijs te kunnen bieden, maar ook om de ‘gewone’ leerlingen meer aan hun specifieke onderwijsbehoeften aangepast onderwijs te bieden. Of een dergelijke groei wenselijk is, is vanzelfsprekend afhankelijk van de opvattingen van de school, haar schoolbestuur en het samenwerkingsverband waar zij deel van uitmaakt. De Alm  toont zich net als de andere scholen van een open, gastvrije school die de discussie rond de onderwijsondersteuning naar aanleiding van de ontwikkelingen rond Passend Onderwijs graag aangaat. Hopelijk ondersteunt dit rapport het team bij deze discussie.

Samenwerkingsverband Plein 013

Het bevoegd gezag van de school is aangesloten bij het samenwerkingsverband Plein 013. 

Adres: J. Asselbergsweg 38

5026 RR Tilburg 

Postbus 1372

5004 BJ Tilburg 

Telefoon:013 – 21 00 13 0 

E-mail:info@plein013.nl 

Website:www.plein013.nl

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Pilot voorziening schoolvoorbereidende aanpak voor 3- en 4-jarigen

Binnen Tilburg-Zuid gaan we in schooljaar 2023-2024 met een nieuwe voorziening voor het jonge kind. Hierover vindt u meer onder het kopje 'Aanbod voor het jonge kind'. 

Ambitie meer- en hoogbegaafdheid

Als school hebben we de ambitie om in aanbod te gaan voorzien op meer- en hoogbegaafdheid. Binnen de wijk Groenewoud is hier op dit moment nog geen aanbod voor. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Samenwerking Kleine Woud en De Alm

Basisschool De Alm heeft een inpandige peuteropvang; peutercrèche Het Kleine Woud. Er wordt nauw samengewerkt tussen de peuteropvang en onze school. Het team van Kleine Woud en de Alm zal in schooljaar 2023-2024 verder werken aan de kwaliteit van het beredeneerd aanbod voor peuters en kleuters. Het team van Kleine Woud werkt via de startblokkenscholing (Kracht Educatief) aan kwaliteitsimpulsen gericht op een ontwikkelingsgerichter aanbod met meer ruimte voor spel in de speelleeromgeving en het aanbod in de kleine kring.Het team van de Alm start schoolbreed met Jeelo, en zal het aanbod van Jeelo vertalen naar een passend aanbod voor kleuters, waarbij de taalimpuls, doelgericht aanbod in (kleine) kringen en het spelend verwerken in hoeken centraal staan.

Pilot Tilburg-Zuid 'Schoolvoorbereidende aanpak 3- en 4-jarigen

Er is een intensieve samenwerking met andere opvangpartners in de wijk. Op wijkniveau is VVE een belangrijk speerpunt binnen Tilburg-Zuid bij de scholen en de wijkpartners (kinderopvang, GGD en Contour De Twern). In schooljaar 2023-2024 wordt er gestart met de pilot 'Schoolvoorbereidende aanpak voor 3- en 4 jarigen'. Middels een samenwerking van Opmaat Groep, Stichting Xpect Primair, Biezonderwijs en OC Leijpark willen we in Tilburg Zuid een school-voorbereidende aanpak voor kinderen van 3-4 jaar in de wijk gaan aanbieden. Het doel van deze aanpak is om leerlingen op een pro-actieve en preventieve werkwijze een kansrijkere start te bieden, met een extra impuls op taal- en/of sociale ontwikkeling. Deze voorziening is een aanvulling op de opvang/het onderwijs dat deze kinderen al krijgen. De kinderen komen van reguliere basisscholen en bijbehorende opvanglocaties uit de wijk Tilburg Zuid

Terug naar boven