Oudergesprekken
Het schooljaar start met een informatieavond waarin ouders worden geïnformeerd over het komende schooljaar. Ouders krijgen de gelegenheid kennis te maken met elkaar en de nieuwe stamgroepleider(s). Hierna volgt het eerste kindgesprek. Ouders worden uitgenodigd om bij dit eerste kindgesprek aan te sluiten. Het gesprek wordt met het kind gevoerd, waarbij de ouder toehoorder is. Aan het einde van het kindgesprek is er altijd ruimte voor de ouder om wat aan te vullen of korte vragen te stellen. Nieuwe ouders worden altijd binnen de eerste zes weken uitgenodigd voor een oudergesprek. Er wordt dan verteld hoe het met het kind gaat en kunnen de ouders vragen stellen aan de stamgroepleider(s).
Daarnaast zijn er nog op minimaal twee momenten in het jaar oudergesprekken gepland:
- Een gesprek in november om de voortgang van de kinderen op dat moment te bespreken
- In februari voeren we een (rapport)gesprek met de ouders. De IB’er kan op verzoek aansluiten.
- In mei is er een facultatief gesprek waarbij ouders op uitnodiging van de stamgroepleider met elkaar in gesprek gaan.
Naast deze gesprekken is er, zowel op initiatief van de ouders als vanuit school, altijd de mogelijkheid om tussentijds een gesprek aan te vragen. Van de gesprekken wordt altijd een verslag gemaakt, dat gedeeld wordt met ouders.
Kindgesprekken
Tijdens deze gesprekken vertellen de kinderen hoe zij zich voelen, hoe school door hun ervaren wordt, wat zij nodig hebben en wat ze willen leren. Bij het eerste gesprek in het schooljaar luisteren de ouders mee. Soms geven zij nog wat extra informatie. Na dit gesprek ontvangen kinderen en ouders een verslag in het rapport. Samen met het kind gaan we werken aan het door het kind gestelde doel. We evalueren na een half jaar en het kind stelt een nieuw of aangepast doel op. Ook daarvan komt een verslag in het rapport.
Observaties
Als groepsleiders zien we elke dag wat een kind doet, wat voor uitdaging het nodig heeft en welke hulp. In de onderbouwgroepen gebruiken we hiervoor het leerlingvolgsysteem: Inzichtelijk. Vanaf groep 3 gebruiken we daarvoor onze klassenmap. We noteren opvallende zaken in ons dagrooster en onze zogenoemde ‘datamuur’. We gebruiken de observaties om later extra hulp/ instructie in te plannen of om beter tegemoet te kunnen komen aan de behoeften van het kind. Wat heeft het nodig om verder te ontwikkelen? Mogelijk volgt nog een gesprek met het kind, een onderzoek of observatie door de IB’er en/of een gesprek met de ouders.
Toetsen
We gebruiken methodegebonden toetsen, eigen toetsen en landelijke toetsen (CPS en CITO). Methodegebonden toetsen of eigen toetsen geven aan in hoeverre het doel, wat we wilden bereiken behaald is. Het gaat hier om nieuw aangeleerde doelen. Kan het kind hiermee verder, beheerst het dit? Of is er nog wat extra’s nodig? De toetsen gaan na of doelen op de korte termijn beheerst worden. Door het afnemen van landelijk genormeerde toetsen krijgen we een objectief beeld van het cognitief ontwikkelingsniveau van de kinderen. Deze toetsen gaan na of de doelen op de lange termijn beheerst worden. Met de toets-, en observatiegegevens worden de nieuwe groepsplannen opgesteld waarmee de stamgroepleider het dagelijks onderwijs in de klas vorm geeft.
Groepsplannen
We gaan uit van verschillen. We clusteren de behoeften van kinderen en maken zo onderscheid voor ons pedagogisch en didactisch handelen. Aan het begin van de blokperiode hulp bieden, met een stappenplan werken, controle op het werk, het gebruik van een gevoelsthermometer en af en toe toestaan even uit de klas mogen zijn voorbeelden van verschillen in het pedagogisch handelen. In het didactisch handelen maken we verschil in instructies en verwerking. Een groep kinderen volgt alleen die instructie, die er voor hen toe doet. Zij maken het minimale om te weten te komen of ze de instructies begrepen hebben. Zo houden ze tijd over voor uitdagende opdrachten. Een andere groep kinderen heeft behoefte aan intensievere aandacht. Zij krijgen soms voorafgaand aan de groepsinstructie al een instructie en soms blijven ze wat langer een instructie volgen, al dan niet met (extra) materiaal. Ze oefenen veel met werk om het nieuw geleerde eigen te maken. Een derde groep kan ontwikkelen met de gewone instructie en oefenstof. Natuurlijk zijn er ook verschillen bij het kind zelf. Zo kan een kind voor rekenen bijvoorbeeld voldoende hebben aan de basisinstructie en oefenstof en voor spelling behoefte hebben aan een intensievere aanpak. De groepsplannen maken we voor een half jaar. Daarna geven observatie- en toetsgegevens aan of en welke veranderingen er gemaakt moeten worden.
Groepsbesprekingen
Om de ontwikkelingen van de kinderen optimaal te kunnen volgen bespreekt onze IB’er in september, november, februari en mei met de groepsleiders het functioneren van de groep en de individuele kinderen. Zorg en aanpak worden op elkaar afgestemd. De stamgroepleider wordt gehoord, geadviseerd, geïnspireerd en komt tot het bieden van de juiste ondersteuning voor de groep en de kinderen. De ontwikkeling wordt systematisch gevolgd en in kaart gebracht. Er wordt een groepsdocument bijgehouden. Dat document is meteen het overdrachtsformulier naar een volgende groep. Tussen de betrokken stamgroepleiders vindt hiermee een warme overdracht plaats. In sommige gevallen worden daar ook de ouders bij uitgenodigd.
Rapporten
Het rapport is een verzameling van gegevens van de ontwikkeling van het kind. Bij ons bestaat het rapport uit:
- verslagjes van kindgesprekken;
- gemiddelde resultaten op de methodetoetsen, zelfgemaakte toetsen of observaties;
- een uitdraai uit het leerlingvolgsysteem: het ontwikkelperspectief. Dit is een vaardigheidsgrafiek, die volgt uit de ingevoerde resultaten op de Cito-toetsen voor de vakgebieden lezen, spelling, begrijpend lezen en rekenen;
- observaties op de gebieden gesprek, spel, werk en viering (Jenaplanpijlers);
- een “Ik ben trots op jou, omdat…” lijst, die ingevuld kan worden door de lezers.
Het ouderportaal
Naast alle bovenstaande momenten kennen we ook nog een digitale app, het ouderportaal. Hiermee houden we u op de hoogte van het laatste schoolnieuws, foto's van activiteiten en de digitale schoolkalender. Ook kunt u een bericht sturen naar de leerkracht en andersom. Tot slot kunt u in het ouderportaal ook een ziekmelding of een verlofaanvraag doen.
Andere contactmomenten
- Meespeelochtenden waarbij 3-jarige kinderen de mogelijkheid hebben om kennis te maken met de basisschool.
- De MR vergaderingen, die voor iedereen toegankelijk zijn;
- Het inloopcafé, waarbij ouders mee kunnen praten over bepaalde thema's;
- De inloopochtenden. Hierbij kunnen ouders in de praktijk zien hoe we werken.