Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer uw kind de school niet kan bezoeken of niet tijdig aanwezig kan zijn, wilt u dat dan vóór schooltijd telefonisch doorgeven (0114-314380). Spreekt u eventueel de voicemail in. U kunt de afwezigheid ook melden via ons email-adres: inghelosenberghe@ogperspecto.nl .
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De Leerplichtwet stelt heel duidelijk dat vakantie onder schooltijd vrijwel onmogelijk is. Een uitzondering is er voor kleuters die nog geen vijf jaar zijn: zij zijn nog niet leerplichtig (maar overleg wel altijd even met de leerkracht). Een school mag voor gewichtige omstandigheden tot maximaal tien aaneengesloten dagen, één keer per schooljaar, extra vrij geven. Bij gewichtige omstandigheden gaat het om zaken die buiten de wil van de ouders liggen. Vakantie kan aldus nooit onder ‘gewichtige omstandigheden’ worden begrepen. Een uitzondering is gemaakt voor ouders die vanwege de specifieke aard van hun beroep niet tijdens de schoolvakanties op gezinsvakantie kunnen.
Alleen als voldaan wordt aan alledrie de volgende voorwaarden kan een schooldirecteur op verzoek extra vakantie toestaan:
- Als ten minste een van de ouders een beroep heeft met seizoensgebonden werkzaamheden. Bijvoorbeeld in de agrarische sector of de horeca.
- Als het gezin in geen van de schoolvakanties in één schooljaar met vakantie kan.
- Als de extra vakantie niet in de eerste twee weken van het schooljaar valt.
De extra vakantie is nooit langer dan tien dagen.
Verlof vanwege speciale omstandigheden: In bepaalde, bijzondere gevallen kun je de school ook vragen om extra vrij te geven. Zoals voor een begrafenis of een huwelijk. Of voor dagen waarop je kind vanwege jullie geloofs- of levensovertuiging niet op school kan zijn (let op: carnaval valt hier niet onder, en bijv. ook niet de dag na de communie). De schooldirecteur beslist of een verzoek wordt ingewilligd of niet. Indien nodig is er contact met de leerplichtambtenaar.