Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Groepsindeling op de Josephschool
Onze school heeft van ieder leerjaar 1 groep.
- Groepen 1 / 2
Er is bewust gekozen voor een heterogene samenstelling.
- Vanaf groep 3 zitten de kinderen in jaargroepen.
Behoudens enkele uitzonderingen is de jaargroep de basis voor alle activiteiten.
- Aantal leerlingen per groep
De groepsgrootte varieert rond de 25 leerlingen. Het verschil in groepsgrootte kan ontstaan, doordat de instroom van onze vierjarigen per schooljaar kan verschillen. Indien de groepen 1 /2 gedurende het schooljaar groeien zorgen we ervoor dat er meer ondersteuning komt van de onderwijsassistent in een apart lokaal. Hierdoor is er meer tijd en aandacht voor de leerlingen.
Makkelijk lerende leerlingen
In de klas worden leerlingen die excelleren op een bepaald vakgebied extra uitgedaagd met verrijkingswerk. Dit varieert van de inzet van rekentijgers, cryptologisch, speur- en denkwerk, tot bijvoorbeeld taaltoppers. Dit komt in de plaats van herhalingsopgaven in de reguliere stof.
Wekelijks krijgen deze kinderen de mogelijkheid om hierover vragen te stellen en werk vooraf te bespreken met een leerkracht. Daarnaast geven we leerlingen die op meerdere vakgebieden excelleren de mogelijkheid om deel te nemen aan de plusklas.
Leerlingen die hiervoor in aanmerking komen worden door de groepsleerkracht gesignaleerd en bij de coördinator HB aangemeld. Na een intake gesprek met de individuele leerlingen, komen zij om de week bijeen in het rt-lokaal. Hier zullen de leerlingen werken met verschillende methodes, projecten en materialen (o.a. Denksleutels, Vooruit en lesmateriaal van Minka Dumont).
Tijdens de les zal er met de leerlingen gewerkt worden aan leerstrategieën, planmatig werken en andere persoonlijke doelen. Deels zullen de opdrachten in overleg met de groepsleerkracht ook opgenomen worden in de weektaak van de leerlingen.
Deze lessen vragen dus wel enige motivatie en betrokkenheid van de leerlingen. Aan het eind van elke periode zal de voortgang geëvalueerd worden. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan het ook noodzakelijk zijn om plekken in de Plusklas gedurende het jaar per periode te rouleren.
Vanaf dit schooljaar 2021-2022 gaan alle groepen alle dagen van 8.30-14.00 naar school.
De kinderen eten op school met de leerkracht.
Vanaf dit schooljaar 2021-2022 gaan alle groepen alle dagen van 8.30-14.00 naar school.
De kinderen eten op school met de leerkracht.
Op de Josephschool worden kinderen met specifieke onderwijsbehoeften op het gebied van de basisvakken begeleid door een leerkracht of een onderwijsassistent, onder leiding van de Intern begeleider. Extra begeleiding vindt zoveel mogelijk plaats IN de klas.
Voor de makkelijk lerende kinderen werken we met een plusklas waarbij de leerlingen uitgedaagd worden en aan wie specifieke eisen worden gesteld.
Indien er sprake is van een specifieke onderwijsbehoefte waarbij de school ondersteund moet worden dan wordt er advies gevraagd bij het samenwerkingsverband van PPO Delflanden.
In samenwerking met SkippyPePijN, organiseren we de Peuteropstap.
Hierbij komen kinderen vanaf 3 jaar, die staan ingeschreven op de Josephschool, een uur per week op vrijdag van 8.45 uur tot 9.45 uur, naar school.
Een onderwijsassistent van school en een pedagogisch medewerker van SkippyPepijn begeleiden deze groep. De kinderen worden zo voorbereid op de gang naar de basisschool.