Algemene informatievoorziening
Ouderkrant
Eens in de maand verschijnt de Ouderkrant voor alle ouders. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de activiteiten die op school plaatsvinden. Ook besteden we in de nieuwsbrief aandacht aan de verdere ontwikkeling van de school. Wij verzenden de Ouderkrant digitaal via het Ouderportaal.
Website en Ouderportaal
Via de website van de school (www.josephschoolpijnacker.nl) en ons Ouderportaal van Basisonline geven wij een beeld van wie wij zijn en wat we doen en houdt de leerkracht u op de hoogte van de activiteiten die er plaatsvinden in de klas.
Facebook
De Josephschool is ook actief op Facebook.
Informatieavond
Aan het begin van het schooljaar houden we in elke groep een informatieavond voor de ouders. De ouders worden uitgenodigd in de groep van hun kind en krijgen van de groepsleerkracht informatie over wat er gedurende het schooljaar zoal aan bod komt tijdens de lessen. Ook kunt u op deze avond nader kennis maken met de leerkracht. Deze informatieavond is niet bedoeld om over uw kind te praten. Hier kunt u desgewenst een aparte afspraak voor maken.
In het schooljaar 2021-2022 is er geen informatieavond i.v.m. de huidige RIVM richtlijn rond de 1,5 meter tussen volwassenen. oucers ontvangen schriftelijke informatie vanuit de groep.
Inloopspreekuur op afspraak
In de eerste week na de zomervakantie krijgen alle ouders van de school de gelegenheid zich in te schrijven voor het inloopspreekuur. De gesprekken tijdens het inloopspreekuur zijn bedoeld om u als ouder de mogelijkheid te geven om extra informatie over uw kind uit te wisselen met de nieuwe leerkracht. Het gaat om bijvoorbeeld informatie over medicijngebruik, veranderingen in de gezinssituatie, bijzondere aandachtspunten enz. Tijdens de overdracht van de vorige naar de nieuwe leerkracht is er al veel informatie uitgewisseld. Bij het inloopspreekuur gaat het om persoonlijke informatie die belangrijk is voor het welzijn van uw kind bij de nieuwe juf of meester.
Startgesprek groep 3 t/m 7
In de maand september worden ouders uitgenodigd voor een startgesprek met de leerkracht. De leerkracht bespreekt met de ouders de voortgang . Het gesprek is vooral gericht op leergedrag, gedrag in de klas en wat de verwachtingen zijn voor het desbetreffende schooljaar. Vanaf groep 6 worden de startgesprekken gevoerd met de leerling en ouders samen.
Rapportgesprekken groep 3 t/m 8
In februari/maart en aan het einde van het schooljaar krijgt uw kind een rapport mee naar huis. Hierin beschrijft de leerkracht de vorderingen van uw kind op diverse vakgebieden. Alle ouders van de leerlingen van groep 3 t/m 7 worden uitgenodigd na het eerste rapport om tijdens een gesprek over het rapport te praten, waarbij -naast de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind- ook de uitslagen van de methode-gebonden toetsen en de Cito-toetsen besproken worden. Ouders van de leerlingen van groep 8 kunnen op vrijwillige basis een gesprek aanvragen. Ook kan het zijn dat de leerkracht van groep 8 een gesprek nodig vindt. Vanaf groep 6 worden deze gesprekken gevoerd in aanwezigheid van de leerling.
Voorlopig advies uitstroom Voortgezet Onderwijs groep 8
In november vindt, met leerling en ouders, het gesprek plaats over het voorlopig uitstroom profiel voor het Voortgezet Onderwijs n.a.v. Cito-toetsen Begin groep 8. De gegevens van de Cito toetsen Eind groep 7 nemen we mee bij de start in groep 8 en gebruiken we om de kinderen voor te bereiden op de Centrale Eindtoets Basisonderwijs. De Centrale Eindtoets een verplichte toets voor alle basisscholen is en dat deze in de maand april wordt afgenomen. Onze school maakt gebruik van de IEP eindtoets.
Groep 1 en 2
Voor de ouders van de kinderen uit groep 1/2 is in de maanden november en in mei/ juni gelegenheid voor een gesprek. Voorafgaand aan deze twee gesprekken krijgen de kinderen van groep 2 een rapport mee naar huis.
Groep 7 Verwachtingsadvies gesprek uitstroom Voortgezet Onderwijs
In februari vindt naar aanleiding van het eerste rapport in groep 7 het verwachtingsadvies gesprek plaats in aanwezigheid van leerling en ouders.
Groep 8 Voorlopig advies uitstroom Voortgezet Onderwijs
In november vindt, met leerling en ouders, het gesprek plaats over het voorlopig uitstroom profiel voor het Voortgezet Onderwijs n.a.v. Cito-toetsen Begin groep 8. De gegevens van de Cito toetsen Eind groep 7 nemen we mee bij de start in groep 8 en gebruiken we om de kinderen voor te bereiden op de Centrale Eindtoets Basisonderwijs. De Centrale Eindtoets een verplichte toets voor alle basisscholen is en dat deze in de maand april wordt afgenomen. Onze school maakt gebruik van de IEP eindtoets.
Nieuwe leerlingen groep 1
Aanmelding: U kunt uw kind aanmelden bij ons op school met behulp van het aanmeldingsformulier. U kunt dit vragen bij de administratie/directie.
Inschrijving: Volgens de wet mogen wij kinderen pas vanaf 3 jaar officieel inschrijven. Wanneer er geen sprake is van een specifieke ondersteuningsbehoefte*) zetten wij deze aanmelding zonder tegenbericht om in een officiële inschrijving. U hoeft hier niets voor te doen.
Wennen op school: Negen weken voor de vierde verjaardag krijgt u van ons een welkomstkaart. De leerkracht neemt, de week daarna, telefonisch contact met u op. U maakt samen met de leerkracht afspraken voor het wennen op school. Uw kind mag ongeveer vier ochtenden komen wennen. U spreekt met de leerkracht af wanneer de eerste ‘echte’ schooldag zal zijn (na de vierde verjaardag).
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dit is de nieuwe privacywet die erop toeziet of de privacy van betrokkenen is gewaarborgd. Op de website van de school vindt u ons document ‘Privacy Statement’ waarin staat omschreven hoe wij zorgvuldig, veilig en vertrouwelijk met uw persoonsgegevens omgaan. Ook vragen wij ieder jaar aan de ouders toestemming voor diverse zaken (bv. plaatsen van foto’s in de nieuwsbrief), middels het jaarlijkse ‘noodformulier’ waarmee we de gegevens van leerlingen up-to-date houden.
Medezeggenschapsraad
Aan iedere school hoort een medezeggenschapsraad (MR) verbonden te zijn. De MR is een controlerend orgaan, vergelijkbaar met een ondernemingsraad. Zij denken mee, geven advies en instemming over het schoolbeleid. De bevoegdheden van een MR zijn vastgelegd in een medezeggenschapsreglement, waarin de inspraak van personeel en ouders op de besluitvorming is vastgelegd. In een MR hebben leerkrachten en ouders zitting. Het aantal leden is afhankelijk van de grootte van de school. De MR van de school wordt gevormd door drie ouders en drie leerkrachten. Voor meer informatie over de MR verwijzen we u naar de website van de school.