Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind niet naar school kan komen door ziekte, bezoek aan de dokter of specialist geeft u dit tijdig (voor aanvang van de les) door aan de school. U kunt dit door dit te melden via de schoolapp Social Schools of door dit telefonisch te melden op telefoonnummer 0499- 550355. Voor de goede gang van zaken zullen wij navraag doen naar kinderen die afwezig zijn zonder melding.
Leerplicht
De ouders / verzorgers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat de jongere als leerling van een school is ingeschreven en deze school na inschrijving geregeld bezoekt. (art. 2) Elke afwezigheid van uw kind, zonder opgaaf van reden valt onder ongeoorloofd schoolverzuim. Daarom ontvangen wij bij ziekte en andere geldige redenen zo spoedig mogelijk telefonisch, schriftelijk of persoonlijk bericht. De verplichting om te zorgen, dat een jongere als leerling van een school is ingeschreven, begint op de eerste schooldag van de maand volgende op die waarin de jongere de leeftijd van vijf jaar bereikt, en eindigt na twaalf volledige schooljaren of bij de leeftijd van 16 jaar (art. 3). Indien de leerling na genoemde periode nog geen diploma heeft behaald van een voortgezet onderwijsinstelling, blijft de leerplicht doorlopen tot de leerling de leeftijd van 18 jaar heeft behaald.
Vier- en vijfjarigen
Een kind van vier jaar is nog niet leerplichtig. Dat betekent dat het in principe thuis mag blijven. Als uw kind vijf jaar wordt, is het geen zaak meer van naar school mogen, maar van moeten. De eerste schooldag van de maand na de vijfde verjaardag is ieder kind in Nederland verplicht om naar school te gaan. Niet elk kind kan dat ook direct aan en soms raakt het te vermoeid om een hele schoolweek te kunnen volgen. Tot het moment waarop uw leerplichtige kind zes jaar wordt, mag u het daarom 1 dag per week thuis houden. U moet dit wel vooraf aan de directeur melden. We verzoeken u om zo min mogelijk gebruik te maken van deze regeling, zeker gezien het feit dat deze groep kinderen op vrijdag al geen onderwijsverplichtingen heeft. De rust in het onderwijs wordt het best gegarandeerd wanneer de groepen zoveel mogelijk een vaste samenstelling hebben. Bovendien is de ontwikkeling van uw kind het beste gegarandeerd bij een volledig schoolbezoek. Daarom is het van belang dat de ouders van vooral de 4-jarigen een duidelijke keuze maken. Als ze ervoor kiezen hun kind naar school te laten gaan, betekent dat, dat hun kind ook alle schooltijden meedraait. Slechts in erg duidelijke probleemgevallen en in overleg met de directie/leerkracht is het mogelijk voor uw kind een tijdelijke, aangepaste regeling te treffen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Ouders kunnen voor hun kind verlof aanvragen. Dit verlof kunt u aanvragen vanuit de schoolapp Social Schools. In deze app krijgt u dan ook een bericht of het aangevraagde verlof is toegekend. De schooldirectie moet het toegekende verlof verantwoorden aan de leerplichtambtenaar. Bij het al dan niet toekennen van het verlof dient de schooldirecteur zich te houden aan leerplichtwet en de gestelde bepalingen voor het verlenen van verlof:
Bijzonder verlof Vakantieverlof (artikel 11 f)
In artikel 11 f van de leerplichtwet wordt het vakantieverlof toegelicht. Aanvragen voor dit verlof moeten schriftelijk gebeuren en kan ook vanuit de schoolapp Social Schools. Voorwaarden voor het toekennen van het vakantieverlof zijn de volgende: - de aard van het beroep van een van de ouders (horeca en aanverwante bedrijven) en - het feit dat er onoverkomelijke bedrijfseconomische belangen moeten zijn. Hiervan ligt de bewijslast bij de aanvrager; - eenmaal per schooljaar met een maximum van 10 schooldagen; - niet gedurende de eerste twee lesweken van het schooljaar. NB: het is heel belangrijk om het eerste en tweede genoemde punt in samenhang te zien!!! De aanvrager zal dan ook in zijn aanvraag moeten aantonen dat, wanneer hij tijdens de reguliere schoolvakanties op vakantie gaat, hij een belangrijk deel van zijn inkomsten uit zijn bedrijf misloopt. Voor al het luxe verzuim wordt (als zonder toestemming, buiten de schoolvakanties, toch op vakantie wordt gegaan) proces verbaal opgemaakt!
Verlof vanwege gewichtige omstandigheden (artikel 11g)
Ook voor deze aanvragen geldt dat zij schriftelijk moeten gebeuren. De directeur is bevoegd dit verlof tot maximaal 10 schooldagen toe te kennen. Wordt het aantal van 10 schooldagen overschreden dan wordt deze toekenning een bevoegdheid van de leerplichtambtenaar. Bij een beroep op ‘verlof vanwege gewichtige omstandigheden’ gaat het altijd om een situatie die buiten de wil van de ouders en/of leerling ligt. Ook hier ligt de bewijslast weer bij de aanvrager.
Buitengewoon verlof (artikel 11g)
In artikel 11g van de wet is aangegeven dat kinderen vrijstelling kunnen krijgen bij gewichtige omstandigheden. De wet omschrijft niet precies wat deze gewichtige omstandigheden zijn. U moet in dit geval denken aan jubilea, huwelijken, begrafenissen, ernstige ziekte van ouders, enz. Het kan ook gaan om gebeurtenissen in verband met geloofs- of levensovertuiging. In deze gevallen kunt u de leerkracht of de directie inlichten. Het betreft meestal verlof voor één dag. In geval van andere dan hierboven genoemde bijzondere gebeurtenissen dient het verzoek altijd schriftelijk bij de directeur te worden ingediend. Het buitengewoon verlof, dat u aan wil vragen, kan ook structureel zijn. Het zijn vaak zaken die buiten de verantwoordelijkheid van de school vallen, zoals het deelnemen aan specifieke trainingen (sporttalenten) of het deel nemen aan voorzieningen als een "Plus-klas" voor de hoogbegaafde leerlingen. Dit verlof dient schriftelijk aangevraagd te worden. Noch de Wet op het Primair Onderwijs (WPO), noch de leerplichtwet biedt ruimte om leerlingen structureel verlof te geven om deel te kunnen nemen aan activiteiten van organisaties die niet vallen onder de WPO. Dergelijke verzoeken zullen dan ook binnen SKOBOS niet ingewilligd worden. De verzoeker zal geadviseerd worden om contact op te nemen met de gemeente, afdeling Leerplicht.
Toezicht en sancties
De directie is verplicht om ongeoorloofd schoolverzuim door te geven aan de ambtenaar leerplichtzaken. De school houdt een verzuimregistratie bij. Let op: steeds vaker vraagt de ambtenaar leerplichtzaken ons om de ziekmeldingen van de vrijdag voor een vakantie door te geven.