Levensbeschouwelijke identiteit SIMON scholen ''Worden wie je bent''
Bij ons bepaalt de islamitisch levensbeschouwelijke identiteit het voornaamste verschil in het onderwijs met andere scholen.
We streven ernaar onze leerlingen een sterk islamitisch bewustzijn mee te geven. We willen bereiken dat ze zich niet alleen moslim voelen, maar ook de islamitische waarden begrijpen en overtuigd en zelfstandig kunnen toepassen. We zijn erop gericht onze leerlingen te brengen tot kennis van de schepper Allah en hen te leren op welke wijze er sprake kan zijn van een persoonlijke geloofsrelatie met Allah vanuit de gehoorzaamheid aan Zijn Woord.
Door onze leerlingen te ondersteunen in hun bewustwording hiervan, helpen we de kinderen te “worden wie ze zijn”. Door op jonge leeftijd al op een positieve manier bewust te zijn van hun identiteit, geven we ze een stevige basis mee om in hun verdere leven vanuit hun eigen geloofsovertuiging de wereld te verkennen, anderen te ontmoeten en hun waarden te delen.
We streven ernaar elk kind zelfbewust en weerbaar te maken om straks zijn plaats in de samenleving te kunnen innemen vanuit een islamitische levensbeschouwelijke identiteit.
De Profeet Mohammed (sas) heeft gezegd: “Ik ben slechts gezonden om de gunsten van het goede gedrag (akhlaaq) te voltooien.” Als je voor SIMON kiest, kies je voor een schoolklimaat waar akhlaaq centraal staat. Wij geloven dat een kind pas kan slagen in de samenleving wanneer zijn of haar karakter en gedrag goed gevormd zijn.
Ontwikkeling van sociaal emotionele intelligentie (gedrag) vinden wij minstens zo belangrijk als cognitieve intelligentie (kennis). De boodschap van de koran en het voorbeeld van de Profeet Mohammed (vzmh) vormen daarbij het uitgangspunt.
Godsdienstonderwijs (Islam) op Hidaya
Het doel van het godsdienstonderwijs op onze school is dat de leerlingen vertrouwd raken met de verhalen uit de Koran en de Soenna, waarin Allah zich openbaart aan mensen.
Onze islamitische identiteit wordt ondersteund door een godsdienstleerkracht. De kinderen krijgen 2 keer per week les in kennis over de islam en vanaf groep 4 Koranles. Daarnaast besteden wij aandacht aan islamitische feesten en gelegenheden.
We beginnen iedere dag met een soera uit de Koran en er is gelegenheid om het dhohr gebed gezamenlijk te bidden.
Wij proberen de kinderen bij te brengen hoe ze er, naar het voorbeeld van Mohammed (v.z.m.h.) in de praktijk mee om kunnen gaan. Godsdienstles wordt gegeven door de speciaal daarvoor aangestelde godsdienstleerkracht, die over een onderwijsbevoegdheid beschikt en het Nederlands goed beheerst. Alle lessen, dus ook de godsdienstlessen, worden in het Nederlands gegeven.
In groep 1, 2 en 3 wordt een start gemaakt met het leren van verhalen, korte soera’s en het dagelijks gebed, twee keer per week een half uur. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer ze leren over de islamitische leefwijze en gedragsleer, gebedszaken, geloofsleer en de levensloop van de profeet, één keer per week 45 minuten.
Daarnaast krijgen de kinderen van groep 4 tot en met 8 één keer per week Koranles, waarbij de kinderen leren om de Koran zelfstandig te lezen en bestuderen. Het is de bedoeling dat de leerlingen leren hoe ze als moslim zouden moeten denken en hoe ze de wereld om ons heen zien. Ze leren handelen volgens de islamitische waarden en normen.
In nauwe afstemming met de andere scholen van de stichting SIMON wordt inhoud aan het godsdienstonderwijs gegeven. Dit geldt ook voor het identiteitsbeleid.
Ouders worden betrokken bij onze identiteit d.m.v. ouderavonden en/of themabijeenkomsten.
Visie burgerschap
SIMON ziet het als haar taak om leerlingen, vanuit haar islamitische levensbeschouwelijke identiteit, (mede) op te voeden en te begeleiden tot democratische, participerende, coöperatieve en breed ontwikkelde burgers van de Nederlandse samenleving.
Positie islamitische levensbeschouwelijke identiteit
Bij ons bepaalt de islamitische levensbeschouwelijke identiteit het voornaamste verschil in het onderwijs. Wij streven ernaar onze leerlingen een sterk islamitisch bewustzijn mee te geven. Wij willen bereiken dat ze zich niet alleen moslim voelen, maar ook de islamitische waarden begrijpen en overtuigd en zelfstandig kunnen toepassen in de pluriforme samenleving. Wij zijn erop gericht onze leerlingen te brengen tot kennis van de schepper Allah en hun te leren op welke wijze er sprake kan zijn van een persoonlijke geloofsrelatie met Allah vanuit de gehoorzaamheid aan Zijn Woord. SIMON ziet de mens als een uniek schepsel van Allah met een authentieke aanleg tot het goede (fitra). Door goed onderwijs en opvoeding helpt SIMON het kind en de ouders de aanleg te ontplooien om een trouwe dienaar (‘Abd) van de Schepper en een voorbeeldig mens voor zijn omgeving (Khalîfa) te zijn. Als verantwoordelijke wereldburger (Khalîfa) zijn veiligheid, wederzijds erkenning en vertrouwen essentieel voor hem/haar, waardoor een positieve bijdrage wordt geleverd aan de wereld om hem/haar heen. SIMON hecht een groot belang aan onderwijs in waarden. Het gaat hier over het hebben van waarden en het leven naar die waarden. Wij streven als lerende organisatie naar reflectie op gedrag en (overeenstemmende) waarden bij onszelf en onze leerlingen te initialiseren.De kernwaarden van SIMON, ook parels van uitmuntendheid genoemd, zijn:
1. Godsbesef: het bewustzijn van de eenheid van God (Tauhied) is voor moslims de hoogste morele waarde, waaruit eigenlijk al het andere voortvloeit. Uit deze waarde vloeit zowel onze relatie met God voort, als onze relatie met onze omgeving, zowel maatschappij als natuur.
2. Verdraagzaamheid: wij zijn ervan doordrongen dat diversiteit een realiteit is, verordonneerd door God. Verdraagzaamheid of tolerantie is ook een belangrijke waarde in de Nederlandse, pluriforme samenleving. Voor ons is verdraagzaamheid niet enkel het tolereren van ‘de ander’, maar het brengt ook mee de plicht van het leren kennen van ‘de ander’.
3. Rechtvaardigheid: de morele dispositie van de mens en zijn positie als vertegenwoordiger van God op de wereld vereisen van hem, dat hij rechtvaardig omgaat met zichzelf, met de ander en met wat hem is toevertrouwd. De vorming van een nobel karakter en sociale cohesie in een samenleving is niet mogelijk zonder deze waarde.
4. Zelfbeschikking: elk mens beschikt over een vrije wil en daarmee heeft hij een waardigheid en tegelijkertijd verantwoordelijkheid die hem niet kan worden afgenomen door anderen. Dwang is wezensvreemd aan de Islam, inspiratie is de kern ervan.
5. Kwaliteit: de mens is in de beste vorm geschapen en heeft het vermogen alles wat hij doet op de best mogelijke manier te doen. Wij willen deze authentieke mogelijkheden verwezenlijken in ons leven en met onze organisatie.
6. Transparantie: de mens is enkel beheerder van de wereld. Wij zijn enkel beheerders van deze organisatie in deze samenleving. Alles wat de morele mens doet is zichtbaar voor God en alles wat wij doen met onze organisatie moet zichtbaar zijn voor onze omgeving, zodat wij tweeledig verantwoording kunnen afleggen over de ons toegewezen verantwoordelijkheid.
7. Samenwerking: wij delen onze principes en doelstellingen met elkaar, maar ook met ouders, buurtbewoners of andere scholen en organisaties. Deze gemeenschappelijkheid geeft ons een basis om samenwerking te zoeken in de verwezenlijking van onze principes. SIMON heeft vanuit haar visie en parels van uitmuntendheid, die hierboven zijn beschreven, kerndoelen geformuleerd voor burgerschapsonderwijs. Deze worden hieronder nader beschreven.
Onze kerndoelen burgerschap
1. De leerlingen leren dat God onze Schepper is; iedereen is uniek, hoort erbij, mensen zijn gelijkwaardig, er is geen ruimte voor discriminatie/uitsluiting. De leerlingen leren dat er geen dwang is in de islam; ‘Islam is de religie die wij volgen, maar niemand mag gedwongen worden om de islam te volgen’.
2. SIMON voedt haar leerlingen op tot democratische, participerende burgers in die respectvol (vanuit de islamitische levensbeschouwelijke identiteit) omgaan met de medeburgers. De leerlingen leren de dialoog aan te gaan met de ander; de ander kennen, begrijpen, respecteren en ook samenwerken.
3. SIMON voedt haar leerlingen op tot burgers die actief betrokken (willen) zijn in de samenleving, en die gericht zijn op samenwerking.
4. SIMON voedt haar leerlingen op tot burgers die weten wat “democratie” inhoudt, en die daar ook naar handelen. De leerlingen leren eigen mening vormen, zodat zij eigen keuzes kunnen maken; aandacht voor vrijheid van meningsuiting en autonomie. De leerlingen leren reflecteren op eigen gedrag; fouten mogen maken, leren van jouw fouten.
5. SIMON voedt haar leerlingen op tot burgers die kennis hebben van en respect hebben voor andere opvattingen, overtuigingen en daarbij andersdenkenden respecteren. De leerlingen hebben kennis van andere levensbeschouwingen; aandacht voor de ander, begrijpen en respecteren. De leerlingen komen in actie voor de ander en zijn solidair; helpen van minderbedeelden, afwijzen van discriminatie, pesten en verdraagzaam zijn.
6. SIMON besteedt aandacht aan de brede identiteit van haar leerlingen. De bovenstaande kerndoelen worden in de praktijk systematisch geborgd via godsdienstonderwijs, onderwijs in sociaal emotionele competenties en democratische burgerschap. Daarnaast is er veel aandacht aan de brede identiteit in de zaakvakken en de activiteiten die worden uitgevoerd. SIMON hecht niet alleen belang in kennisoverdracht, maar zorgt ook ervoor dat deze uitgangspunten onderdeel zijn van onze schoolcultuur. Onze scholen zijn immers oefenplaatsen waarin iedereen actief deze uitgangspunten eigen kan maken. Wij spelen in op actuele thema’s.