De Brede School is een samenwerkingsverband tussen de Prins Mauritsschool, KION, Stichting SOOS en welzijnsorganisatie Bindkracht10. In de Brede School werken diverse maatschappelijke- en culturele instellingen samen met als doel het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen (0 tot 13 jaar) en van ouders /wijkbewoners. We werken aan doorgaande ontwikkelings- en leerlijnen tussen het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en school. Maar ook tussen school en de buitenschoolse opvang. Door een verbinding te leggen tussen school, gezin en wijk, willen we de ontwikkelingskansen van de kinderen vergroten.
Kinderdagverblijf
Kinderdagverblijf de Prins is vijf dagen per week geopend van 07.00 - 18.00 uur. Zowel onder schooltijd als in de vakanties.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Kinderdagverblijf de Prins 06-10 32 62 87 [email protected]
Peutergroepen
Peutergroep de Prins is vijf ochtenden en drie middagen per week geopend van 8.30-11.30 en
van 12.45-15.45 uur.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Peutergroep de Prins 06 – 51 72 92 35 [email protected]
Tussenschoolse opvang
Op Brede School Prins Mauritsschool verzorgt stichting SOOS (Samen Overblijven Op School) de Tussen Schoolse Opvang (TSO). Tijdens de TSO krijgt uw kind de tijd om rustig te eten in een gezellige, ontspannen en veilige sfeer om daarna weer uitgerust aan de middag te beginnen. Een team van getrainde en gemotiveerde overblijfkrachten en een coördinator zorgen, in overleg en samenwerking met de school, voor een fijne overblijftijd.
Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting SOOS: www.stichtingsoos.nl
Bindkracht10 Kinderwerk Dukenburg Zwanenveld
De kinderwerkers leggen contacten met kinderen tot en met 12 jaar op straat en in de buurt. Ze kijken wat kinderen willen, waar hun behoeften en talenten liggen. Ze werken samen met andere werkers en organisaties. Zo zorgen ze dat kinderen op de plek terecht komen waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen. En ze geven ouders / opvoeders advies en antwoord op hun vragen.
Kinderen uit Zwanenveld kunnen terecht bij de kinderwerker die verbonden is met onze brede school. Het kinderwerk organiseert diverse activiteiten op verschillende locaties, maar ook buiten in speeltuinen en in samenwerking met partners. Het naschoolse aanbod is gericht op onder andere: kinderen een stem geven, voeding, sport & spel, samenwerking en creatieve activiteiten. Ben je benieuwd welke activiteiten er zijn voor de leeftijd van je kind? Mail ons dan of kijk op Facebook.
Kim Zegers 06-20575879 [email protected]
Ikram Bounoh [email protected]
Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100090303566423
Spreekgroep
Op een leuke, gezellige en open manier werken wij samen met ouders /verzorgers die er behoefte aan hebben om de taalvaardigheid (Nederlands spreken) te verbeteren. We doen dit middels gesprekken, koken, uitstapjes (bv bieb, supermarkt) en in te spelen op de wensen en behoeften van de ouders. Ook biedt de spreekgroep de mogelijkheid om informatie over het leren op school te bespreken.
Thuis met taal
Ouders ondersteunen in het aanbieden van voorlezen aan hun kind welke via een thuisbegeleidster wordt aangeboden. Eens per week komt de thuisbegeleidster bij een ouder thuis om voorleesboekjes of spelmateriaal aan te bieden. Samen wordt gekeken hoe deze materialen aangeboden aan het kind. Na ongeveer acht weken vindt er een evaluatie plaats en wordt er gekeken naar een vervolg. Taal is heel belangrijk, want zonder taal is het voor kinderen moeilijk:
- Om iets te begrijpen
- Opdrachten uit te voeren
- Niet kunnen volgen wat er gezegd wordt
- Kunnen kinderen moeilijk iets duidelijk maken
- Kunnen kinderen zich onzeker voelen
- Is het voor kinderen moeilijk om hun gevoelens duidelijk te maken.
Voor informatie kunt u terecht bij Brede school coördinator Marlies Wilbers, [email protected] Marlies stopt per 1 november. Er is een vacature voor de opvolging.
Opvoeden & zo
Opvoeden & Zo is een laagdrempelige cursus voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar. Opvoeden & Zo is een cursus van zes groepsbijeenkomsten waarin ouders met opvoedvragen van en met elkaar leren. Ouders leren om een positieve band met hun kind op te bouwen, gewenst gedrag te stimuleren. We behandelen in de bijeenkomsten thema's als: aandacht geven & prijzen, verbieden, straffen, negeren en apart zetten. De laatste bijeenkomst is afsluitend. In de cursus behandelen we een gedeelte theorie en bekijken we videobeelden van situaties, maar het allerbelangrijkste is dat ouders van elkaar leren. Daarnaast krijgen ouders thuisopdrachten mee en vragen wij ouders het geleerde te oefenen. Opvoeden is niet gemakkelijk en iedereen loopt wel eens tegen een situatie op. Wanneer u vragen heeft of graag wil deelnemen aan de cursus, kunt u contact opnemen met de Brede school Coördinator. Op dit moment is de functie vacant.
Gezondheidszorg
Jeugdgezondheidszorg op de basisschool
Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Ouders, school en Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zorgen er samen voor dat een kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Samen houden we in de gaten hoe het met een kind gaat op het gebied van vriendschappen, schoolprestaties, gezondheid, spraak/taalontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling. Daarom nodigt de JGZ je kind uit voor een aantal onderzoeken. Informatie van ouders en scholen is ook belangrijk. Samen krijgen wij zo een goed beeld van de ontwikkeling van ieder kind. Is er hulp of ondersteuning nodig? Dan kunnen we in overleg snel actie ondernemen. We halen je kind voor de onderzoeken even uit de klas. Als ouder hoef je niet aanwezig te zijn bij de onderzoeken. Maar wil je er toch graag bij zijn of heb je bezwaar tegen de onderzoeken? Neem dan gerust contact met ons op. Als je ons mailt, zet dan de naam en geboortedatum van je kind in de mail. Zowel voor als na de onderzoeken krijg je bericht van ons. De onderzoeken zijn gratis. Onze werkwijze staat uitgelegd in de folder Jeugdgezondheidszorg 4-12 jaar.
Spraak- en taalonderzoek voor kinderen van 4/5 jaar
De spraak- en taalontwikkeling is belangrijk voor het leren lezen, het meedoen met de lessen op school en het contact maken met anderen. Daarom biedt de GGD-logopedist in de kleuterperiode voor ieder kind een spraak- en taalonderzoek aan. Zij let tijdens het gesprekje met je kind op de stem, de uitspraak, de taalontwikkeling, het mondgedrag en het gehoor. Je kind benoemt plaatjes, zegt woorden en zinnen na en voert opdrachten uit met speelgoed. Denk je dat er eerder onderzoek door de logopedist nodig is? Neem dan gerust contact met ons op. Meer informatie vind je op de logopedie pagina van onze website.
Gezondheidsonderzoek voor kinderen van 5/6 jaar en 10/11 jaar
Op twee momenten tijdens de basisschoolperiode biedt de GGD een gezondheidsonderzoek aan: in het jaar dat je kind 6 wordt en in het jaar dat je kind 11 wordt. We meten en wegen je kind en bij alle 5/6-jarigen controleren we of je kind goed hoort en ziet. Bij 10/11-jarigen gebeurt dit alleen als er twijfels zijn. Ook voeren we een gesprekje met je kind over hoe het gaat. In het gesprekje met de 10/11-jarigen maken we gebruik van een ‘praatplaat’. Hoe dat werkt, zie je in het GIZ-filmpje basisonderwijs.
Vaccinaties voor kinderen van 9 en 10 jaar
Tijdens de basisschoolperiode ontvangt je kind uitnodigingen voor groepsvaccinaties. De vaccinaties beschermen je kind tegen ernstige infectieziekten. Om je kind voor te bereiden kun je dit filmpje samen kijken. Meer informatie vind je op onze website en op de website van het RIVM (Rijksvaccinatieprogramma). Is je kind nog niet (volledig) gevaccineerd? Maak dan een afspraak of neem contact met ons op via: [email protected].
Mijn Kinddossier
Onze Jeugdgezondheidszorg werkt met Mijn Kinddossier. Hierin vind je informatie over de ontwikkeling, groei en opvoeding van je kind(eren). Het is ook de plek waar je online een afspraak met ons wijzigt en vragenlijsten invult. Inloggen op www.mijnkinddossier.nl doe je met je eigen DigiD. Kijk voor meer informatie op www.ggdgelderlandzuid.nl/mijnkinddossier. Maak je geen gebruik van Mijn Kinddossier, dan ontvang je de informatie per post.
Zoek je informatie over de opvoeding, groei of ontwikkeling van je kind?
- Download de gratis GroeiGids app (via de App-store of via GooglePlay),
- kijk op www.groeigids.nl of op jgz.ggdgelderlandzuid.nl
Wil je direct antwoord op je vraag? Stel dan je vraag via de GroeiGids chat. Wil je contact met de afdeling Jeugdgezondheidszorg? Bel of mail ons dan gerust. We willen samen het beste voor jouw kind. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur: (088) 144 71 11 of via [email protected]. Meer informatie In de GroeiGids app kun je de ontwikkeling van je kind zelf bijhouden. Op www.ggdgelderlandzuid.nl staat onder de zoekterm ‘Privacy’ meer informatie over ons privacyreglement en hoe wij omgaan met dossiers. Op www.gezondeschoolgelderlandzuid.nl staat hoe de GGD scholen helpt om aandacht te besteden aan de gezondheid van leerlingen. De GGD ondersteunt bijvoorbeeld bij thema’s als gezond eten, bewegen, social media gebruik, roken, alcohol en vriendschappen/relaties.
MULTIsignaal Verwijsindex
Soms heeft een kind, een jongere of een gezin om verschillende redenen extra ondersteuning nodig. Op dat moment zijn er vaak verschillende professionals die hulp bieden. Zij willen allemaal het beste voor het kind of de jongere. Net zoals de ouders of jongere zelf. Daarom is het belangrijk dat alle instanties die met deze kinderen en jongeren (tot 23 jaar) werken elkaar goed kennen en samenwerken. Deze instanties vinden elkaar in MULTIsignaal. MULTIsignaal is een digitaal systeem.
Wanneer gebruiken wij MULTIsignaal? Wanneer wij met een leerling een zorgtraject in gaan, gebruiken wij MULTIsignaal. De school zal u op de hoogte brengen als zij MULTIsignaal voor uw kind gebruiken. Welke voordelen heeft MULTIsignaal? MULTIsignaal zorgt ervoor dat professionals met elkaar in contact komen. In het systeem geven zij aan dat ze de zorg- of dienstverlening starten. Daarna kunnen zij zien wie er mogelijk al betrokken zijn bij een kind, jongere of gezin. De professionals overleggen dan met de ouders, de jongere en met elkaar over de beste aanpak. Zo zorgen ze er voor dat er geen onnodig grote problemen komen. Voor het uitwisselen van informatie vraagt de professional de ouders of de jongere om toestemming. In MULTIsignaal staat niet waarom de professional betrokken is. Meer weten? Op de website van GGD Gelderland-Zuid staat de folder ‘MULTIsignaal voor jongeren en ouders’. Hier staat ook een filmpje met uitleg over de Verwijsindex.
Logopedie
Esther Wittenburg is logopediste /spraak- & taalpathologe. Als therapeut wil ze graag continuïteit, professionaliteit en betrokkenheid bieden. Samenwerken is belangrijk. Hierbij staat(n) de ouder(s) centraal in de regie over hun kind. In gedeelde verantwoordelijkheid kijken we samen wat nodig en mogelijk is.
De logopedistes zijn op maandagmiddag, woensdag de hele dag en vrijdagochtend aanwezig. Ze zijn te vinden in de ruimte schuin naast de receptie bij de hoofdingang. Het mobiele nummer waarop Esther dagelijks te bereiken is 06 – 838 90 100.
Psycho Motorische Training
Mirjam van den Ende verzorgt wekelijks psychomotorische begeleiding voor jonge kinderen. Door middel van sport en spel oefeningen wordt geprobeerd inzicht te geven in eigen denken, voelen en handelen en kan geëxperimenteerd worden met ander/nieuw gedrag of het ontwikkelen van vaardigheden. Thema’s die centraal staan in de PMT zijn: Samenwerken, vertrouwen in jezelf en in de ander, aangeven van grenzen/assertiviteit, herkennen en omgaan met lichaamsspanningen en omgaan met emoties. Aan de hand van de hulpvraag wordt bepaald welke thema’s centraal zullen staan in de behandeling van peuters en kleuters.