Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG-ML)
Dit centrum biedt verschillende vormen van opvoedondersteuning aan ouders en jeugdigen (van zwangerschap tot 18-23 jaar). U kunt er terecht voor informatie en advies, het verzorgen van themabijeenkomsten en workshops en persoonlijke ondersteuning. Vanuit het CJG is Dea van Dongen verbonden aan de school. Meer informatie over locaties, openingstijden en inloopspreekuren vindt u op de website https://www.cjgml.nl/leudal/.
Verzekeringen
De stichting Akkoord! heeft voor al haar scholen een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel, vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte)uitkering indien een ongeval tot blijvende invaliditeit of overlijden leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering van betrokkene geen dekking biedt(bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade (kapotte bril, fiets enz.) valt onder de dekking tot een maximum van 2.500,- euro per gebeurtenis met een eigen risico van 500,-). De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf als zij die voor de school actief zijn (personeel, vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims ten gevolgen van onrechtmatig handelen. Wij attenderen in dit verband op drie aspecten, die vaak aanleiding zijn tot misverstand:
De school/het schoolbestuur is niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moet worden vergoed. Deze opvatting leeft wel bij veel mensen, maar is gebaseerd op een misverstand. De school heeft pas een schadevergoedingsplicht wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. De school(of zij die voor de school optreden) moeten dus te kort zijn geschoten in hun rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid. Bijvoorbeeld tijdens de gymles wordt er een bal geschopt. Deze komt op een bril van een leerling terecht en de bril is kapot. Die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering en wordt dan ook niet door de school vergoed.
1. De school is niet aansprakelijk voor schade door onrechtmatig gedrag van leerlingen. Als een leerling tot 14jaar - tijdens de schooluren of tijdens door de school georganiseerde activiteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, zijn de ouders hier verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.
2. De school is niet verantwoordelijk voor het kwijt raken van spullen.
Gymnastiek
Deze lessen worden gegeven in de gymzaal van het Trefcentrum. Alle kinderen dragen tijdens de gymles bij voorkeur een t-shirt en een korte broek. Zet u hier s.v.p. de naam van uw kind in. De gymschoenen mogen niet voor buitenactiviteiten worden gebruikt. De kleuters dragen gymschoenen met klittenbandsluiting. Balletschoentjes zijn niet toegestaan, omdat ze te weinig ondersteuning bieden bij diverse oefeningen. Tijdens de gymlessen is het dragen van sieraden niet toegestaan. Om te kunnen beoordelen of uw kind door omstandigheden niet aan de gymles kan deelnemen vragen wij u, wanneer uw kind niet mee kan doen, de leerkracht dit even te laten weten.
Huiswerk
Het is van belang dat leerkrachten en ouders samen de leerling ondersteunen in zijn/haar ontwikkeling. Huiswerk in de vorm van concrete opdrachten is hiervoor een goed middel. Vanaf medio groep 6 krijgen leerlingen, tevens ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs, huiswerk mee. Het betreft voornamelijk taal- en rekenopdrachten. Het werk wordt op school nagekeken. Er worden in de klas afspraken gemaakt over het meenemen en het maken van het huiswerk.
Op school wordt gewerkt met dag- en weektaken. Het kan zijn dat een leerling het werk niet af krijgt binnen de daarvoor gestelde tijd. In overleg met ouders wordt bekeken of het wenselijk is dat het schoolwerk thuis wordt afgemaakt.
Hoofdluis
Ondanks het feit dat u het hoofdhaar van uw zoon of dochter goed verzorgt, bestaat de kans dat door de contacten met andere kinderen besmetting optreedt. Na elke vakantie controleren de kriebelouders alle kinderen op school. Het is helpend dat uw kind op de betreffende dag met een makkelijk kapsel (losjes gebonden en zonder gel) naar school toe komt. Wanneer hoofdluis geconstateerd wordt krijgt u een bericht van de leerkracht.
Bijzondere activiteiten, die passen bij onze schoolcultuur
We organiseren gedurende het schooljaar een aantal sfeeractiviteiten, zoals een groepsdag, de sinterklaasviering, het winterfeest, de carnavalsviering, de lenteviering en Koningsdag. Daarnaast is er elk schooljaar een meester- en juffendag waarop de verjaardagen van de leerkrachten worden gevierd en is er een gezamenlijke eindviering aan het einde van het schooljaar. Verder worden er culturele uitstapjes gemaakt zoals een bezoek aan het theater of museum. Deze uitstapjes dienen altijd een onderwijskundig leerdoel. Voor de schoolverlaters wordt er een bivak georganiseerd ter afsluiting van hun basisschoolperiode.
Wij vragen uw aandacht voor:
Gruiten: Gezond eten en drinken is belangrijk. We zijn daarom een Gruiten-school hetgeen betekent dat uw kind voor de pauzes fruit, groenten en boterhammen mee mag nemen. Ongezond eten en drinken wordt mee terug naar huis gegeven.
Tijd: Het is belangrijk dat uw kind op tijd op school is. Te laat komen is storend voor de anderen en uw kind mist een gedeelte van de lesinhoud. Heeft uw kind een reden om te laat te komen, laat dit dan even aan de leerkracht weten. We hanteren op school een zgn. inlooptijd, vanaf 8.20u zijn kinderen (en ouders) welkom op school. Om 8.30u start het onderwijs.
Trakteren: De ouders van kinderen van groep 1/2 zijn van harte welkom om de verjaardag van hun kind op school mee te komen vieren. De afspraak is dat er op school niet getrakteerd wordt.
Uitnodigingen: Uitnodigingen voor bijvoorbeeld een verjaardagsfeestjes worden niet uitgedeeld op school. Sommige kinderen krijgen namelijk bijna nooit een uitnodiging en dat is soms extra pijnlijk.