Basisschool Sint Radboud

Dekamastrjitte 2 B 9011 WE Jirnsum

  • Samen spelen, samen werken, samen leren.
  • Voor nieuwe ouders plannen we graag een persoonlijke kennismaking en rondleiding.
  • Waar talent groeit!
  • Een modern gebouw in een groene omgeving, een groen dak en groen en natuurlijk schoolplein.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Wij zijn erg tevreden over de prestaties van alle kinderen in groep 8 in de afgelopen jaren. Zij hebben het erg goed gedaan!

Resultaten van ons onderwijs

We willen de resultaten van ons onderwijs niet alleen zien als een rijtje cijfers of als uitslagen van toetsen. School is veel meer dan dat. Voor onze school telt zeker mee dat de kinderen zich goed durven (en kunnen) presenteren en dat ze de schoolperiode als een prettige tijd beleven. We besteden veel aandacht aan een goede omgang met andere kinderen en de sociaal emotionele ontwikkeling waarbij het helpen van elkaar een belangrijk gegeven is. Het proces van Passend Onderwijs heeft ervoor gezorgd, dat zo weinig mogelijk kinderen naar de speciale school voor basisonderwijs verwezen worden. Meer kinderen blijven dus op onze school. Het onderwijs zal soms aangepast moeten worden om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Ons onderwijs is erop gericht elk kind die bagage mee te geven, die nodig is om de juiste plek in het voortgezet onderwijs te vinden. Reacties van ouders, kinderen en contactpersonen uit het voortgezet onderwijs tonen aan dat we grotendeels slagen in deze opdracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Met behulp van de Cito toetsten meten wij twee keer per jaar de tussenresultaten.

Deze worden met de ouders individueel bekeken.

De trends worden twee keer per jaar gepubliceerd. 

Twee keer per jaar worden de LVS-toetsen afgenomen. Vanaf schooljaar 2023 - 2024 werken we met Cito: Leerling in beeld. Van de resultaten worden de trends in kaart gebracht. Daarna worden de resultaten geanalyseerd en worden interventies beschreven. De monitoring op groeps- en schoolniveau komt op twee studiedagen voor het onderwijsteam uitgebreid aan bod. Vervolgens wordt er per monitoring (2x per schooljaar, Midden en Eind) een rapport (trendanalyse) opgesteld.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In het leerlingvolgsysteem ESIS worden de resultaten van de Cito toetsen bijgehouden vanaf groep 3. Vanaf groep 6 worden de resultaten verwerkt in de plaatsingswijzer.

Kinderen krijgen eind groep 7 een ‘voorlopig middelbaar school advies’. Begin groep 8 worden ouders/verzorgers uitgenodigd voor een informatieavond. Tijdens deze avond bespreken we met de ouders volgens welke stappen de overgang van het primair- naar het voortgezet onderwijs verloopt. 

De resultaten van de Cito toets worden geanalyseerd en voor de vakgebieden spelling, rekenen, begrijpend- en technisch lezen in de plaatsingswijzer gezet. Op deze manier krijgen we een duidelijk beeld van de scores en bij welk niveau de scores passen. De leerkracht van groep 8, CPO’er en directie bespreken alle leerlingen tijdens een overleg en stellen de adviezen vast door te kijken naar de volgende drie punten:

-Scores Cito’s (plaatsingswijzer) - Werkhouding - Ondersteuningsbehoefte.

Na het maken van de eindtoets kan het advies, in overleg met ouders, eventueel nog naar boven bijgesteld worden.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De school geeft de Kanjertraining vanaf de kleuters tot en met groep 8.

Met de methode Trefwoord volgen we het kerkelijk jaar en bespreken we ook met regelmaat de normen en waarden en omgaan met elkaar.

De methode van Rutgers geeft materiaal om 1x per maand te spreken over omgaan met elkaar, grenzen stellen en seksuele voorlichting. De school doet jaarlijks mee aan de 'week van de lentekriebels'.


Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Heel de mens
  • Acceptatie zoals wij zijn
  • We zijn Kanjers!

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De inspectie heeft een positief beeld van onze school.

We werkten onlangs mee aan het onderzoek van het vak Fries.

Naast de inspectie werkt onze stichting met interne audits.

Terug naar boven