Internationalisering
Wij vinden het belangrijk voor kinderen om in deze huidige samenleving, waarbij toenemende verbondenheid en wederzijdse afhankelijkheid over de grenzen heen voorkomen, een open en positieve houding t.o.v. mensen van alle culturen te laten ontwikkelen.
Internationaal competent zijn in oriëntatie, kennis, communiceren, reflecteren en samenwerken is nodig om effectief te functioneren in de hedendaagse maatschappij. Dit past ook prima binnen de drie doeldomeinen van ons onderwijs, te weten, kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming.
Erasmus accreditatie
Sinds augustus 2021 zijn wij een geaccrediteerde school bij Erasmus+. Een Erasmus Accreditatie is een erkenning die behaald kan worden door organisaties in het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie.
Organisaties met een Erasmus Accreditatie hebben laten zien dat zij duidelijke en toekomstbestendige internationaliseringsplannen hebben en hier de komende jaren verder mee aan de slag willen. Een Erasmus Accreditatie maakt het aanvragen van mobiliteitsprojecten binnen Erasmus+ in de toekomst bovendien makkelijker. Het geeft organisaties de ruimte om in hun eigen tempo de internationale activiteiten verder uit te bouwen.
Wij hebben de accreditatie voor 7 schooljaren mogen ontvangen. Dat betekent dat wij gegarandeerd budget krijgen om met onze eigen schooldoelen good practices te gaan ontdekken in andere Europese landen.
Bent u benieuwd hoe zo'n uitwisselingsreis er dan uit ziet, kijk dan eens op www.seps-project.eu of kijk op onze websitepagina https://www.obsdeplantage.nl/onderwijs/internationalisering-op-obs-de-plantage/.
Burgerschapsvorming in het basisonderwijs.
Burgerschapsonderwijs gaat over de ontwikkeling van leerlingen tot democratische burgers. Zij krijgen daarvoor kennis en vaardigheden aangeboden, ze worden gestimuleerd eigen opvattingen te ontwikkelen en een democratische houding te vormen. De kern wordt gevormd door democratie en diversiteit, afgeleid van de wettelijke opdracht.
Wat we belangrijk vinden
Bij burgerschapsonderwijs staan drie basiswaarden centraal die van belang zijn in de democratische, pluriforme samenleving: vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Ook leren de leerlingen over historische contexten waar de drie basiswaarden, maar ook democratie en de democratische rechtsstaat uit zijn voortgekomen.
Een persoon-willen-zijn
In de moderne onderwijsfilosofie wordt wel het pedagogisch belangrijke onderscheid gemaakt tussen de vorming van personen naar een ideaal en vorming tot een ‘persoon-willen-zijn’. Bij dat laatste gaat het om het wordingsproces tot een eigenstandig individu, wat betekent dat de mens en dus ook het kind ja of nee kan zeggen, met de stroom mee kan gaan of weerstand kan bieden (Biesta, 2018).
Het opvoeden tot een persoon-willen-zijn impliceert dat we aandacht vragen voor het in het vrijheid kiezen om verantwoordelijkheid te dragen. De vraag is hoe de beide opties interfereren, het opgeleide ideaalbeeld van de participerende burger en het opvoeden tot een persoon-willen-zijn.
We zien beide elementen in het gedachtegoed van Helen Parkhurst verenigd. Parkhurst ziet ‘freedom’ als een basisprincipe van daltononderwijs, wat onder andere betekent dat ze kinderen de pedagogische vrijheid wil verschaffen om zich te ontwikkelen tot een zelfbepalend persoon. Tegelijkertijd geldt ook ‘interaction of group life’ als een dalton basisprincipe. Het kind groeit op in een gemeenschap en ontwikkelt zichzelf met en door anderen en de wereld en draagt zo ook bij aan de vorming van die ander en de wereld. Wij beseffen als school dat daltononderwijs als geheel burgerschapsvormend is. Het is dus niet een kwestie van project, thema of een leerlijn met lesjes uit een methode erbij, waar het om gaat.
Burgerschapsvorming in de daltonpraktijk van nu
1. De school als gemeenschap.
Onze daltonschool is een samenleving in het klein, een gemeenschap. Het is een veilige omgeving voor iedereen, waar leerlingen zich ontwikkelen tot een persoon en waar ze mogen oefenen met democratische waarden en principes.
2. De school als overlegdemocratie
Onze daltonschool is ook een overlegdemocratie en we zien meedenken en meebeslissen als belangrijke burgerschapsvaardigheden. We bieden daarom kinderen de mogelijkheid om te oefenen in het meedenken en meebeslissen (leerlingenraad). Dat geldt ook voor het eigen leren en over het onderwijs dat daarvoor ingericht wordt (persoonlijk), maar ook over het onderwijs en de organisatie in de klas. Waar mogelijk laten we kinderen zelfs in de buurt, het dorp of in de stad meedenken en meepraten (Kinderraad Houten).
3. Samenwerken als kernwaarde
Op onze daltonschool leren kinderen van en met elkaar. Het gaat om samen denken en overleggen en van en met elkaar praten.
4. Gesprekken, dialoog en debat
Om democratische beslissingen te laten nemen, is eerlijk stemmen belangrijk. Maar daarvoor is het van belang dat kinderen ook samen denken en overleggen om met elkaar meningen te vormen. Dan speelt het overtuigen en elkaar beïnvloeden, meningen en voorkeuren te laten veranderen. aan te passen en bij te stellen. Wij schenken dan ook aandacht aan de ontwikkeling van het vermogen tot het voeren van gesprekken, dialogen, het debatteren.
5. Feiten checken
Bij het vormen van meningen is het checken van feiten essentieel, als ook het leren inzien wat desinformatie inhoudt en hoe dat te ontdekken is. Het gaat hier onder meer om vaardigheden als kritisch denken, doorvragen, het uitstellen van oordelen en het bespreken van de rol van sociale media, reclame, influencers, populisme, e.d. We werken ook aan de bereidheid om eigen aannames in te zien, zelfkritiek, het omgaan met tegenspraak, het herzien van meningen, e.d.
6. Aandacht voor het engageren van kinderen
OBS de Plantage wil kinderen opleiden tot fearless human beings die de complexiteit van sociale en politieke problemen in de samenleving doorzien en op zullen lossen. Dat vraagt dat kinderen het nut en de noodzaak inzien van de leerstof en verworven kennis en vaardigheden toepassen in hun dagelijkse leven.
Hoe burgerschapsvorming er concreet per leerjaar uitziet, kunt u lezen in ons burgerschapsplan. Dit burgerschapsplan is op school in te zien.