Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
- Wanneer uw kind door ziekte of om een andere reden niet kan komen moet u uw kind telefonisch afmelden.
- U moet dit doen tussen 8.00 uur en 8.30 uur via telefoonnummer 0492 – 592727.
- U kunt uw kind niet via e-mail ziek melden.
- Wanneer uw kind er niet is en wij om 9.00 uur nog niets van u gehoord hebben, nemen wij contact op via de telefoonnummers die bij ons bekend zijn.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Schooldirecties hebben de plicht om zich te houden aan de Leerplichtwet. Op de naleving van de in deze wet opgenomen regels zijn zowel intern (stichtingsbeleid) als extern (leerplichtambtenaar gemeente) duidelijke afspraken gemaakt.
Ongeoorloofd verzuim wordt geregistreerd en gemeld bij de afdeling Leerplicht van de gemeente Helmond. Op gemeentelijk niveau is met alle basisschooldirecties de afspraak gemaakt omdeze regels strikt na te leven, mede op uitdrukkelijk verzoek van de leerplichtambtenaar. Om duidelijkheid te verschaffen en om teleurstelling te voorkomen willen wij de complete tekst in de schoolgids vermelden. Uit de Leerplichtwet:
Vakantieverlof:
Een verzoek om vakantieverlof op grond van artikel 13a van de Leerplichtweg 1969 dient minimaal 8 weken van tevoren aan de directeur van de school te worden voorgelegd. Voor het aanvragen van verlof zijn op de school formulieren verkrijgbaar. Het is raadzaam het formulier geruime tijd van tevoren op school in te leveren. Dit in verband met een eventueel in te dienen bezwaarschrift en/of in te stellen beroep. In bepaalde gevallen is een bewijsstuk vereist. Er wordt verlof verleend indien:
Wegens de specifieke aard van het beroep van een der ouders het slechts mogelijk is buitende schoolvakanties op vakantie te gaan (een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat geen verlof binnen de officiële schoolvakanties mogelijkis).
Vakantieverlof mag, binnen deze voorwaarden:
- eenmaal per schooljaar worden verleend en niet langer duren dan tienschooldagen,
- niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
Andere gewichtige omstandigheden:
Ten hoogste tien schooldagen per schooljaar. Een verzoek om extra verlof in geval van andere gewichtige omstandigheden voor tien schooldagen per schooljaar of minder, dient vooraf of uiterlijk twee dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd. Opmerking:“andere” gewichtige omsTandigheden betekent dat het gaat om omstandigheden die niet onder artikel 11 (a t/m f) vallen. Hiervoor gelden de volgende richtlijnen:
- het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden,
- voor verhuizing, ten hoogste één dag,
- voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de vierdegraad voor 1 of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van belanghebbende,
- bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad,duur in overleg met de directeur van de school,
- bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de eerste graad voor ten hoogste 4 dagen, van bloed- of aanverwanten in de tweede graad voor te hoogste 2 dagen, van bloed- of aanverwanten in de derde of vierde graad ten hoogste 1 dag,
- bij 25-, 40- en 50 jarig ambtsjubileum en het 12 ½ , 25-, 40-, 50-, en 60 jarighuwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad voor 1 dag,
- bezoek aan familie in een ander werelddeel.
- voor andere calamiteiten en naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof.
Gewichtige omstandigheden meer dan 10 schooldagen per schooljaar.
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond vanartikel 14, lid 3, van de Leerplichtweg 1969 voor meer dan tien schooldagen per schooljaar dient minimaal zes weken van te voren, via de directeur van de school, aan de leerplichtambtenaar van de woongemeente van de leerling te worden voorgelegd. Vakantieverlof voor ten hoogste 10 dagen uitsluitend voor kinderen van ouders met een beroep dat het onmogelijk maakt binnen de vastgestelde zomervakantie met vakantie te gaan. De werkgever moet dit kunnen aantonen. Verlof kan bijvoorbeeld voor verlening in aanmerking komen indien: De ouders van de leerling een verklaring van een arts of maatschappelijkwerk(st)er kunnen overleggen waaruit blijkt dat een verlof noodzakelijk is op grond van medische of sociale indicatie betreffende een van de gezinsleden. Waarschuwing: De directeur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim. Tegen die ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, zal proces-verbaal worden opgemaakt.