Openbare Basisschool de Houthoeffe

Kreeft 35 3225 AC Hellevoetsluis

Schoolfoto van Openbare Basisschool de Houthoeffe

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Wij creëren een omgeving waarin goed onderwijs met hoge leerlingresultaten de norm zijn. Binnen een positieve en veilige school waarin duidelijke regels en afspraken gelden, worden de leerkrachten begeleid, gecoacht en ondersteund door de inhoudelijk leider en krijgen ze daarnaast hulp van de KC'ers en decaan. De leerkracht krijgt op deze manier tijd en ruimte voor goed onderwijs en focust zich op de basisvaardigheden taal, lezen en rekenen en burgerschap.

Samengevat zorgt de Houthoeffe voor een veilige school, meer werkplezier en goed onderwijs met hoge leerlingresultaten en zoveel mogelijk leerlingen die uitstromen op niveau 1S/2F. Vanuit groep 8 gaan de kinderen naar een vorm van voortgezet onderwijs waar ze goed op voorbereid en prima op hun plaats zijn. De adviezen die wij geven worden regelmatig gecheckt. Hieruit blijkt dat vrijwel al onze adviezen voor een school van voortgezet onderwijs na een aantal jaren voortgezet onderwijs nog steeds gelden.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

We brengen de ontwikkeling van onze leerlingen in kaart door goed te observeren en te registreren in ParnasSys, Kijk en het IEP leerlingvolgsysteem. Hiervoor gebruiken we onze observaties en de methode gebonden toetsen. Daarnaast gebruiken we ook de landelijk genormeerde toetsen van het IEP-leerlingvolgsysteem.

We toetsen niet om het toetsen. De toetsen en observaties worden geanalyseerd met moderne aanpakken zoals opbrengstgericht werken (OGW4D) en databijeenkomsten. In die bijeenkomsten worden conclusies getrokken die mede de basis vormen van wat er in de komende periode aangeboden wordt.

In groep 7 wordt het voorlopig advies besproken met de leerling en zijn of haar ouders. Halverwege groep 8 bespreekt de leerkracht van groep 8, samen met ouders en kind wat het schooladvies gaat worden voor het voortgezet onderwijs.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Samen met de ouders en kinderen stellen we een advies op voor het voortgezet onderwijs. Ook als onze kinderen het voortgezet onderwijs bezoeken, volgen we hun resultaten. Daaruit blijkt dat onze adviezen over het algemeen juist zijn. Dat houdt in dat ook na drie jaar de kinderen nog op die vorm van voortgezet onderwijs zitten, die geadviseerd was.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

In het schooljaar 2020/2021 had 24% van onze leerlingen een niet-westerse migratieachtergrond, kwam 40% van onze leerlingen uit een gezin met een laag inkomen, kwam 29% van onze leerlingen uit een eenoudergezin en droeg 27% van de leerlingen bij aan het schoolgewicht. Op al deze aspecten scoren we hoger dan het landelijk gemiddelde. (bron: NCO rapportage van NRO, 2022)

In algemene zin hebben wij –op grond van de kenmerken van de leerlingen`en de gegevens uit de NCO rapportage 2022- de volgende aandachtspunten: extra aandacht voor taal- en reken onderwijs, extra aandacht voor gedragsregulering en extra aandacht voor burgerschap.

We zijn van mening dat het sociaal-emotionele welbevinden van de leerlingen veel invloed heeft op hun totale functioneren. Juist daarom besteden we structureel en systematisch aandacht aan deze ontwikkeling van onze leerlingen. We doen dit omdat we onze kinderen willen opvoeden tot verantwoorde burgers. Ze moeten goed voor zichzelf kunnen zorgen en goed kunnen omgaan met de mensen en de wereld om hen heen. Als hulp hierbij gebruiken we de lesmethode "De Vreedzame School". 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Positief
  • Trots

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De inspectie beoordeelt de Houthoeffe als voldoende. Dat betekent dat de inspectie tevreden is met het onderwijs zoals dat op de Houthoeffe gegeven wordt.

Terug naar boven