Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?
Wij vinden het van belang dat de ouders en de nieuwe leerkracht elkaar leren kennen en dat je als ouder betrokken bent bij het wel en wee van het kind op school. Een kind zal zich beter thuis voelen op school wanneer zijn ouders een goed contact hebben met de school, weten wat er dagelijks met de kinderen wordt gedaan en er thuis over praten en er rekening mee houden. Wij hechten veel waarde aan een goed contact met de ouders. Wij vinden het dan ook heel prettig als zij ons op de hoogte stellen van zaken die belangrijk kunnen zijn voor ons. Ouders kunnen ons altijd aanspreken of bellen en van ons verwachten dat wij contact opnemen als daar aanleiding toe is.Betrokkenheid van ouders bij het onderwijs is een belangrijke factor voor schoolsucces. Een belangrijk onderdeel bij de start van het schooljaar (Gouden weken) is het startgesprek.
Het startgesprek met ouders en leerlingen gaat om tweerichtingsverkeer. De doelen van het gesprek zijn:
- Kennismaken;
- Informatie delen;
- Samen vooruitkijken;
- Afspraken maken.
Het gaat om een goede start in de samenwerking. Er komen vragen aan de orde als: ‘Hoe was de vakantie?' 'Hoe kijken ouders tegen school aan?' 'Wat verwachten ouders van de leerkracht en het kind?' 'Zijn er zorgen?' 'Wat gaat goed??' 'Zijn er nieuwe ontwikkelingen?'.
Er wordt afgesproken hoe het contact voor de rest van het schooljaar zal verlopen. De standaard is, dat er drie keer per jaar een contactmoment is. De data van de contactmomenten zijn te vinden op het ouderportaal. Daarnaast zijn er twee momenten gepland waarbij er ruimte is voor een extra gesprek, op initiatief van de ouder óf de leerkracht.
Wanneer er een aanleiding is, nodigt school ouders uit voor een gesprek. Ouders kunnen altijd tussentijds contact opnemen voor een gesprek met de groepsleerkracht.
In eerste instantie wordt het overleg van de ouders met de groepsleerkracht van het kind gevoerd. Wanneer de ouders vinden dat de communicatie met de leerkracht onvoldoende is, of dat de resultaten van het overleg niet voldoende zijn kan contact worden opgenomen met de directeur. In alle gevallen wordt de leerkracht bij het overleg betrokken.
Wij werken met het ouderportaal van Parro, dit betekent dat informatie over leerlingen met ouders via een beschermde omgeving gedeeld wordt. Aan het begin van het schooljaar ontvangt ieder gezin een jaarkalender met daarop de activiteiten die in de loop van het schooljaar zullen plaatsvinden.
Om ouders de gelegenheid te geven in de klas te kijken organiseren wij ‘kijkje in de klas en koffie’. Ouders zijn op deze dag welkom in de groep van hun kind en nadat de les begint staat de koffie klaar in de gemeenschappelijke ruimte. Dat is ook een moment om andere ouders te ontmoeten. De school gebruikt deze momenten vaak om in gesprek te gaan over ontwikkelingen van de school. Daarnaast worden er projecten georganiseerd waar ouders de resultaten van kunnen komen bekijken.
Bij vragen of voor onafhankelijk advies kunt u terecht bij ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.