Heeft u het gevoel dat iets niet helemaal goed loopt, zit u iets dwars of heeft u een klacht, dan kunt u dit altijd aan de school melden. Als het betrekking heeft op een voorval in de klas, dan richt u zich in eerste instantie tot de groepsleerkracht. In de meeste gevallen leidt dit gesprek tot de gewenste oplossing. Zo niet, dan kunt u zich tot de schoolleiding richten. In deze andere gevallen kunt u zich ook richten tot de interne vertrouwenspersoon, bij ons contactpersoon genoemd. Ons bestuur, de Stichting Spaarnesant, heeft een eigen klachtenregeling www.spaarnesant.nl/organisatie/gedragscode
Interne contactpersoon
De contactpersoon fungeert als aanspreekpunt binnen de school bij klachten. Zij luistert en beoordeelt de klacht en kan samen met u naar een passende oplossing zoeken. Al naar gelang de aard en ernst van de klacht zal de contactpersoon u doorverwijzen naar de schoolleiding, het bestuur van Spaarnesant of de externe vertrouwenspersoon. De contactpersoon bij ons op school is Christa Dingerdis. (NB: vaak wordt een contactpersoon ook wel vertrouwenspersoon genoemd)
Externe vertrouwenspersoon
Er is voor alle scholen binnen Stichting Spaarnesant een externe vertrouwenspersoon aangewezen waar leerlingen en hun ouders terecht kunnen met klachten die betrekking hebben op seksuele intimidatie, agressie of geweld, pesten, discriminatie of racisme. Deze vertrouwenspersoon is werkzaam bij het team jeugdartsen van de GGD Kennemerland:·
- GGD Kennemerland
- Spaarnepoort 5
- 2134 TM Hoofddorp
- 023-789 1600 (ma t/m vrij 8.30-17.00)
Wanneer er binnen de school geen passende oplossing gevonden kan worden, dan kunt u een brief sturen aan het bestuur van Spaarnesant. Hierin kunt u het probleem en uw wensen aangeven, en hetgeen u reeds heeft ondernomen om tot een oplossing te komen. Er wordt dan contact met u opgenomen.
- Stichting Spaarnesant
- Postbus 800
- 2003 RV Haarlem
- 023-5430100
Mocht ook de tussenkomst van het bestuur niet tot een bevredigende oplossing leiden, dan resteert de formele weg naar de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs. Spaarnesant is hierbij aangesloten. Meer informatie over de klachtencommissie, de procedure en het klachtenreglement kunt u vinden op de website www.onderwijsgeschillen.nl. Het staat ouders overigens vrij rechtstreeks contact op te nemen met de Landelijke Klachtencommissie:
- Landelijke Klachtencommissie
- Postbus 85191
- 3508 AD Utrecht
- Telefoon 030-2809590·
- E-mail info@onderwijsgeschillen.nlInspectie
De inspectie van het onderwijs heeft een meldpunt over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld. Het telefoonnummer van de vertrouwensinspecteur is 0900-1113111. Schoolbesturen zijn verplicht direct contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur als het vermoeden bestaat dat een personeelslid zich schuldig heeft gemaakt aan een zedenmisdrijf met een minderjarige leerling. Als uit het overleg met de vertrouwensinspecteur blijkt dat er een redelijk vermoeden bestaat van een strafbaar feit, is het schoolbestuur verplicht daarvan aangifte te doen bij politie/justitie. Indien een personeelslid op de hoogte is van zo’n misdrijf dan is hij of zij verplicht het schoolbestuur daarover direct te informeren.
Melding misstanden
Indien u een misstand constateert of een vermoeden hebt van een misstand dan kunt u dit het liefst schriftelijk en gemotiveerd melden bij de schooldirectie van de desbetreffende locatie. Heeft de misstand betrekking op de schooldirectie dan meldt u dit bij het bestuur van Spaarnesant. Wanneer zwaarwegende belangen de toepassing van de interne procedure in de weg staan of in onderstaande uitzonderingsgevallen, kan er een melding worden gedaan bij de externe vertrouwenspersoon integriteit. Er is sprake van een uitzonderingsgrond in onder meer de volgende gevallen:bij acuut gevaar, waarbij een zwaarwegend en spoedeisend maatschappelijk belang onmiddellijke externe melding noodzakelijk maakt; in een situatie waarin melder in redelijkheid kan vrezen voor tegenmaatregelen als gevolg van een interne melding; bij een duidelijke dreiging van verduistering of vernietiging van bewijsmateriaal; bij een eerdere interne melding van in wezen dezelfde misstand of onregelmatigheid, die deze niet heeft weggenomen; bij een wettelijke plicht of bevoegdheid tot direct extern melden. Dit kan het geval zijn bij situaties die de volksgezondheid of de directe veiligheid van Spaarnesant leerlingen, medewerkers, de organisatie Spaarnesant of haar directe omgeving in gevaar brengen.