School voor Speciaal Basisonderwijs t Palet

Verlengde Raadhuislaan 1 1613 PN Grootebroek

  • Een deel van het speelplein bij de locatie Verlengde Raadhuislaan in Grootebroek
  • Schoolfoto van School voor Speciaal Basisonderwijs t Palet

Het team

Toelichting van de school

Naast bovengenoemde vakdocenten is er ook een vakdocent Lichamelijke opvoeding werkzaam op 't Palet.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

SBO 't Palet beschikt over een team aan leerkrachten, dat deels voltijds en deels in deeltijd werkt. Daar waar vervanging onverwacht nodig is, bijvoorbeeld bij ziekte of bij calamiteitenverlof, wordt een beroep gedaan op de deeltijd collega's. Voor dit kortdurende verlof wordt geen externe collega ingezet. Onze leerlingen hebben een grote behoefte aan structuur en voorspelbaarheid; plotseling een "vreemde" gezicht voor de groep levert geregeld ongewenste spanning op. 

Door het leerkrachtentekort, dat helaas ook bij ons merkbaar wordt, lukt dat niet meer in alle gevallen. Als er echt geen vervanger beschikbaar is, is de groep een dag thuis.

Voor langduriger verlof, zoals zwangerschapsverlof of langdurige ziekte, wordt natuurlijk wel extern geworven en gezorgd voor passende vervanging.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

De school heeft een onder-, midden- en bovenbouw, verdeeld over twee locaties. Er worden stamgroepen gevormd op basis van leeftijd en niveau. Een leerling kan 2 jaar in dezelfde groep blijven, er is dan geen sprake van zitten blijven, de totale leerontwikkeling gaat verder.

Daarnaast wordt onderwijs verzorgd aan leerlingen (veelal in de kleuterleeftijd) die het Centrum voor Daghulp van Stichting Parlan bezoeken. Dit is gevestigd aan de St. Elisabethstraat 1 te Grootebroek.

Ons team van leerkrachten en onderwijsassistenten wordt bijgestaan door Intern begeleiders, logopedistes, orthopedagogen, fysiotherapeuten en speltherapeuten.

Klasindeling

  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In de jongste groepen wordt meer gebruik gemaakt van ontwikkelingsmaterialen en geleid spel. 

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

De onderdelen levensbeschouwing en burgerschap zijn opgenomen onder het kopje wereldoriëntatie. 

Het onderdeel taal bevat de schriftelijke taalverwerking (spelling en schrijven).

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Wij vinden het belangrijk dat ieder kind het onderwijs krijgt waarvan het "groeit": qua kennis, vaardigheden en als persoon. Het is prachtig wanneer dit lukt op de dichtstbijzijnde basisschool. Wanneer dit onderwijs onvoldoende "passend" is, is het belangrijk dat leerlingen zich positief kunnen ontwikkelen binnen een school voor speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs.  Daar zetten wij ons voor in met ons team, dat zich op veel verschillende terreinen heeft gespecialiseerd, met behulp van ons uitgewerkte PBS systeem en met behulp van een gedifferentieerde aanpak toegespitst op de mogelijkheden van de leerling. 

Naast het alledaagse onderwijs spannen wij ons samen met de omliggende basisscholen, het samenwerkingsverband en onze zusterschool IKEC Hoorn, in voor leerlingen die (dreigen) uit (te) vallen. Leerlingen die het niet lukt om hele dagen in een groep op school te zijn, krijgen vanuit een van deze trajecten onderwijs op maat.  Leerlingen die thuis zijn komen te zitten en bij wie zorg voorliggend is, trachten wij geplaatst te krijgen op bijvoorbeeld een zorgboerderij of andere 'niet schoolse' locatie. Een van onze leerkrachten verzorgt dan gedurende enkele momenten per week op locatie een onderwijsprogramma op maat. Soms kan dat in kleinen groepjes zijn of in tweetallen, maar vaak ook individueel. Dit noemen wij het Reizigerstraject.  Leerlingen die dreigen uit te vallen kunnen via een Onderwijs-Zorgarrangement oftewel OZA worden begeleid: er komt dan begeleiding vanuit bijvoorbeeld Parlan op de zorg-hulpvraag en qua onderwijs wordt de leerling individueel begeleid door een van onze gespecialiseerde leerkrachten. Dit gebeurt bij ons op school.   Doel van beide trajecten is altijd terugleiden naar school. Meer informatie kunt u vinden op Onderwijszorg-arrangementen - SBO 't Palet - Speciale school voor basisonderwijs - Grootebroek (www.sbopalet.nl) 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Onze ambities voor de komende vier jaar kunnen worden gelezen in ons Schoolplan 2021-2024.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

SBO 't Palet werkt daarnaast samen met Parlan en biedt onderwijs aan leerlingen die het Centrum voor Daghulp in Grootebroek bezoeken. Kinderen bezoeken dit Centrum soms al vanaf de leeftijd van 2,5 jaar als zij op een reguliere peuterspeelzaal niet kunnen worden opgevangen. Vanaf 4 jaar, afhankelijk van de fase van hun traject, kunnen zij profiteren van onderwijs dat ingevuld en aangeboden wordt door SBO 't Palet. Na afloop van de behandeling wordt bekeken of de leerling zijn of haar schoolloopbaan voortzet op SBO 't Palet of op een SO school, of dat uitstroom naar het regulier basisonderwijs mogelijk is. Het Centrum voor Daghulp is gevestigd aan de St. Elisabethstraat 1 te Grootebroek.

Voor de jongste groepen werken wij veel met de materialen van de Kleuteruniversiteit; deze methode kenmerkt zich door de thematische opzet. Deze sluit goed aan bij onze manier van werken. 

Tevens besteden wij bijzondere aandacht aan observeren en registreren om de brede ontwikkeling van jonge kinderen adequaat te volgen en ons aanbod daarop aan te passen. Onze OPP's zijn leidend in het samenstellen van het aanbod. 


Terug naar boven