Curatief handelen bij pesten
Op de Horizon proberen we pesten te voorkomen maar helaas komt het toch weleens voor. Dit kan zich buiten het zicht van de leerkracht afspelen. Niet ieder kind durft dit bij de leerkracht te melden.
Wij vinden het van groot belang dat ouders signalen van pesten, zo snel mogelijk, bij de leerkracht melden.
De volgende curatieve aanpak wordt gehanteerd: De vijfsporenaanpak is een benadering van pesten, gericht op de verschillende partijen die betrokken zijn: de gepeste leerling, de pester, de ouders, de klasgenoten en de school.
De aanpak op de Horizon is op de vijfsporenaanpak gebaseerd. (zie ook: https://wij-leren.nl/pesten-op-school.php)
Stap 1 Leerlingen proberen eerste zelf en met elkaar een ruzie op te lossen.
Stap 2 Op het moment dat de leerlingen er niet uitkomen, hebben deze het recht en de plicht het probleem aan de meester of juf voor te leggen. De leerkracht brengt de partijen bij elkaar voor een verhelderend gesprek en probeert samen met hen de ruzie of pesterijen op te lossen en (nieuwe) afspraken te maken. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het GGGGG-schema (zie bijlage 3 om de situatie inzichtelijk te maken voor alle partijen. Het probleem wordt besproken in de groep om de zwijgende meerderheid in te schakelen. Deze kinderen kunnen stelling nemen tegen de pester en de gepeste ondersteunen.
Stap 3 Bij herhaling van pesterijen/ruzies tussen leerlingen worden ouders van betrokken kinderen hiervan op de hoogte gebracht door de groepsleerkracht en volgen er sancties:
- Een schriftelijke opdracht zoals een stelopdracht over de toedracht en zijn of haar rol in het pestprobleem
- Afspraken maken met de leerling(en) over gedragsverandering.
De naleving van deze afspraken komen aan het einde van iedere week in een kort gesprek aan de orde. Ook wordt er gekeken naar hoe de pester geholpen kan worden. Wat zijn mogelijke oorzaken van het pesten, en hoe de pester geholpen kan worden om op een positieve manier relaties te onderhouden met andere leerlingen. De leerkracht brengt de anti-pestcoördinatoren op de hoogte van de genomen stappen en deze worden geregistreerd in het kinddossier.
Stap 4 Bij het signaleren van pestgedrag neemt de leerkracht duidelijk stelling en voert een gesprek met de leerling die pest. Er volgen gesprekken met de ouders, van beide partijen afzonderlijk, waarin hen nadrukkelijk wordt gevraagd mee te werken aan het oplossen van het probleem. Bij aanhoudend pestgedrag kan in overleg met de anti-pestcoördinatoren externe hulp (sociale vaardigheidstraining, GGD, huisarts e.d.) worden ingeschakeld. In deze situatie vinden ook vervolggesprekken met ouders plaats.
Naast het bespreken van de te ondernemen interventies met de betrokken ouders is het belangrijk ook afspraken te maken over de beoogde resultaten. Zorgvuldige en duidelijke communicatie met betrokken partijen en verslaglegging zijn van groot belang. Bij onvoldoende resultaat wordt de procedure ontoelaatbaar gedrag (schorsing) in werking gezet.
Voor een schematische weergave van bovenstaande stappen zie het "stroomdiagram aanpak van ruzies en pestgedrag" dat opvraagbaar is op de school.
Cyber pesten
Leerlingen zijn erg vaardig in het gebruiken van digitale communicatiemiddelen, maar ze zijn zich daarentegen vaak niet bewust van de risico’s en overzien de gevolgen van grensoverschrijdend online gedrag niet altijd.
Cyberpesten, wat is dat? Digitaal pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is pesten via de digitale media.
Dit zijn social media zoals YouTube, Facebook, Tumblr, Twitter, Instagram, SnapChat, What’s app en chatrooms. Via deze digitale media kan je heel gemakkelijk dreigende berichten versturen, belastende foto’s of filmpjes plaatsen of iemand uitschelden. Online pesten voelt veilig voor de dader omdat niemand het kan zien. Dit maakt het voor velen makkelijker om op deze manier te pesten. De dader blijft anoniem en hoeft het slachtoffer niet in de ogen te kijken. Mochten leerlingen van huis uit een telefoon mee moeten nemen voor na school, dan ligt deze tijdens de lestijd in de la van de leerkracht.