Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Gebruik Kwieb
Sinds mei 2022 maken wij gebruik van de Kwieb. Hierover zijn de volgende afspraken gemaakt:
Bij ziekmeldingen
Bij ziekmeldingen van uw kind kunt u dit telefonisch of via de Kwieb doorgeven. Bij andere afwezigheid, bijvoorbeeld een tandartsbezoek of doktersbezoek, kunt u dat persoonlijk of via de Kwieb aan de betreffende leerkracht doorgeven.
Bij verlofaanvraag
Aanvragen van verlof, bijvoorbeeld bij bruiloft, begrafenis of vakantie, gaan nog steeds via een formulier dat ingevuld moet worden. Deze kunt u via de leerkracht of directeur verkrijgen.
Overige meldingen
Als u vragen heeft over de ontwikkelingen van uw kind dan gaat dit niet via de Kwieb, maar kunt u persoonlijk een afspraak maken met de leerkracht. De Kwieb is vooral bedoeld voor het doorgeven van mededelingen, activiteiten en informatie van school naar ouders.
Vanuit school maken we gebruik van de Kwieb om snel een bericht of mededeling door te geven, bijv. als een sportdag niet doorgaat wegens slecht weer, het later terugkomen van een schoolactiviteit of bij ziekte van een leerkracht.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlofregeling
Volgens de Leerplichtwet kunnen leerplichtige kinderen alleen vakantie buiten de schoolvakanties krijgen als één van de ouders vanwege de specifieke aard van zijn/haar beroep/werk niet in de gelegenheid is om in één van de vastgestelde schoolvakanties met zijn/haar kinderen op vakantie te gaan. Buiten de schoolvakanties om kan ook verlof opgenomen worden in verband met gewichtige omstandigheden of wettelijke/godsdienstige verplichtingen. Verlof wordt altijd aangevraagd bij de directeur van de school.
Vakantieverlof moet twee maanden van tevoren schriftelijk worden aangevraagd bij de directeur. Een verlofaanvraag binnen de termijn van twee maanden wordt in principe afgewezen. Bij een aanvraag voor vakantieverlof moeten ouders aan kunnen tonen dat een vakantie buiten de reguliere schoolvakanties zal leiden tot onoverkomelijke bedrijfseconomische risico’s. Zo nodig overlegt de directeur voor toekenning van het verlof met de leerplichtambtenaar.
Het is wettelijk niet toegestaan om de eerste twee weken van het schooljaar vakantieverlof te verlenen. Bovendien is het uitermate onwenselijk als het kind tijdens vastgestelde toets periodes afwezig is.
Op verzoek van de onderwijsinspectie wordt door de Texelse scholen scherp(er) toegezien op het zgn. luxe-verzuim, dit om ongeoorloofd schoolverzuim tegen te gaan. Scholen zijn wettelijk verplicht om ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. De school kan op ongeoorloofd schoolverzuim worden gecontroleerd door de onderwijsinspectie.
Voor nadere informatie betreffende de verlofregeling verwijzen we u naar de informatiefolder van de gemeente Texel
Vrijstelling leerplichtwet sport-& cultuurtalenten
Kinderen met zeer uitzonderlijke talenten, die onder schooltijd verlof willen aanvragen in het kader van trainingen, toernooien, concoursen etc., kunnen hiervoor een verzoek indienen bij de directie van de school. Het verzoek wordt beoordeeld op basis van het Texels beleid Kinderen met bijzondere talenten PO, dat in samenspraak met de directies van de Texelse scholen en de leerplichtambtenaar van de gemeente Texel is opgesteld. Dit beleid is op school in te zien. Voor elk schooljaar zal wel een nieuwe aanvraag voor een vrijstelling moeten worden ingediend.
Leerlingenzorg door externen onder schooltijd
Ouders schakelen soms op eigen initiatief en voor eigen rekening externe hulp/expertise in om extra ondersteuning voor hun kinderen te organiseren. Er is een regeling vastgesteld voor alle scholen op Texel, getiteld “Beleidsstuk begeleiding externe deskundige onder schooltijd”. De scholen staan in beginsel afwijzend tegenover externe hulp onder schooltijd in en buiten de school. Als ouders extra deskundigheid voor hun kind willen, dienen zij dat buiten de schooltijden te regelen. Wanneer dit aangetoond niet mogelijk is buiten schooltijd, treedt de door de school vastgestelde regeling in werking. Er dienen goede afspraken gemaakt te worden die overeenkomen met de voorwaarden zoals in het beleidsstuk “Begeleiding externe deskundigen onder schooltijd” zijn beschreven. Deze afspraken moeten vastgelegd worden en ondertekend door de ouders/verzorgers en de directie van de school.
Ordemaatregelen
Een basisschool mag een kind in bepaalde gevallen een time-out geven, schorsen of verwijderen. Dan heeft het kind (tijdelijk) geen toegang tot de school. De regeling die stichting Kopwerk hiervoor hanteert vermeldt de mogelijke redenen voor deze uiterste maatregelen, alsmede de procedure.
Time-out
De leerkracht van de betrokken leerling en de directie kunnen gezamenlijk besluiten een leerling een time-out te geven. Dit betekent dat de leerling voor het vervolg van de schooldag de toegang tot de school wordt ontzegd. De ouders worden daarover uiteraard zo snel mogelijk geïnformeerd.
Schorsing
Een leerling mag worden geschorst, ook als de school voornemens is de leerling van school te verwijderen of als er een oplossing voor de problematiek wordt gezocht binnen de school. Schorsing gebeurt altijd door of namens het bestuur van stichting Kopwerk. Soms is de aanleiding tot schorsing gelegen in gedragsproblematiek waardoor andere leerlingen niet optimaal kunnen leren of hun veiligheid zelfs in het geding komt. In andere situaties weet de school niet direct een passende oplossing voor het handhaven van de leerling binnen de school op een manier die ook goed is voor het kind, of is deze oplossing niet meteen voor handen. Ook in een schorsingssituatie heeft een leerling recht op onderwijs. Daarom zorgt de school ervoor dat de leerling thuis het nodige schoolwerk kan doen. Een structurele oplossing van de problemen die de maatregel noodzakelijk maakten, ligt veelal in het overleg met de ouders en het kind, het samenwerkingsverband en de leerplichtambtenaar. Als een school een leerling langer dan één dag schorst, dan meldt de school dit bij de Inspectie van het Onderwijs.
Verwijderen
Ook in geval van verwijdering is het bestuur van stichting Kopwerk de partij die dit formeel besluit, op basis van een voorstel van de directeur van de school. Als het bestuur een leerling wil verwijderen, dient het eerst de betrokken groepsleraar te horen en een andere school te zoeken. Sinds de invoering van de wet op het passend onderwijs mag de leerling niet van school verwijderd worden voordat het bestuur een andere school bereid heeft gevonden om de leerling toe te laten en hierover constructief overleg heeft gevoerd met de betrokken ouders. Mochten de ouders het niet eens zijn met plaatsing op deze school, dan wordt verwacht dat de school met de ouders (en andere partners) het overleg voortzet om zo alsnog tot overeenstemming te komen. Lukt dit niet binnen afzienbare tijd, dan kan contact met het samenwerkingsverband, de leerplichtambtenaar en zo nodig een onderwijsconsulent, de oplossing bieden.
De Regeling Schorsing en Verwijdering is te vinden op de website van stichting Kopwerk (www.kopwerk.nl) en is op te vragen bij de schoolleiding.