Kindcentrum de Leydraad

Kerkweg 2 5266 AT Cromvoirt

  • Schoolfoto van Kindcentrum de Leydraad
  • Schoolfoto van Kindcentrum de Leydraad
  • Schoolfoto van Kindcentrum de Leydraad
  • Schoolfoto van Kindcentrum de Leydraad
  • Schoolfoto van Kindcentrum de Leydraad

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Groep 8 bestond in schooljaar 2021-2022 uit 12 leerlingen die allemaal de DIA eindtoets gemaakt hebben. Elk kind heeft een individuele rapportage gekregen en er is een groepsrapportage. Het groepsgemiddelde voor de Leydraad is 362,7 en het landelijk gemiddelde in 2022 voor de DIA is 361.

Alle leerlingen hebben voldaan aan het fundamentele niveau 1F en 75% van de leerlingen haalden streefniveau 2F/1S. Daarbij haalden álle leerlingen het 2F niveau op lezen en de helft van de leerlingen het 1S niveau bij rekenen. We zijn trots op onze leerlingen, hun ouders en het team voor het behalen van deze mooie resultaten, zeker na twee jaren met Corona. 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Op de Leydraad werken we met het DIA leerlingvolgsysteem. De adaptieve DIA-toetsen laten iedere leerling tot zijn recht komen. Met toetsen op het eigen niveau, niet te moeilijk, maar zeker ook niet te makkelijk. De adaptieve toetsen passen zich automatisch aan op het niveau van de leerling. De Diatoetsen zijn digitaal. Leerlingen vinden digitaal toetsen vaak erg prettig, ze kunnen zich beter concentreren. Leerlingen worden door de toets geleid met vragen die één voor één op het scherm komen. Meteen na de toets geeft Dia-groeiwijzer aan de leerkracht een helder inzicht waar iedere leerling staat. Daarnaast nemen we tussendoor ook methode gebonden toetsen af, als de opbrengsten sterk afwijken, gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaak. 

In Dia-groeiwijzer, een online platform, ziet de leerkracht in één oogopslag hoever de leerlingen zijn met de referentieniveaus taal en rekenen. De toetsresultaten worden heel inzichtelijk gerapporteerd op leerling-, klas- en schoolniveau. De ontwikkeling van de leerlingen volgen we aan de hand van de kleurenliniaal en de referentieniveaus. Per meetmoment worden bovendien streefscores getoond, die we desgewenst zelf kunnen aanpassen. De sterke en zwakke punten van leerlingen worden automatisch geanalyseerd in scoreprofielen. Zo wordt een handelingsperspectief geboden.

Door de leerkrachten en de intern begeleider worden trendanalyses gemaakt wat betreft de tussen- en eindopbrengsten van de DIA toetsen. Hier worden ook de bijbehorende conclusies getrokken. Er worden trendanalyses op school- groeps- en kindniveau opgesteld en 2 keer per jaar besproken met het team.

Tijdens groepsbesprekingen worden de opbrengsten en de organisatie in de groep besproken met de intern begeleider. Tijdens leerlingbesprekingen worden individuele leerlingen en de begeleiding van de leerlingen besproken door IB'er en leerkracht.

Na de besprekingen worden zaken vertaald in acties en interventies middels groepsplannen. Het groepsplan wordt in januari en juni geëvalueerd. Dan wordt het plan afgerond en een nieuw plan geschreven. In oktober en april wordt het plan tussentijds geëvalueerd. De tussentijdse evaluatie gebeurt a.d.h.v. observaties, methodegegevens en gesprekken met ouders/kind/intern begeleider.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Om zicht te houden op de ontwikkeling van de leerlingen en de kwaliteit van ons onderwijs meten wij regelmatig de resultaten van de kinderen. Bij alle kinderen nemen wij op vaste momenten de DIA-toetsen af zodat wij onze leerlingen systematisch kunnen volgen. 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Onze leydraden voor:

'zijn':

Binnen het sterk pedagogisch klimaat van onze school is er veel aandacht voor het groepsproces en aandacht voor het individuele kind. Ieder mens heeft er behoefte aan gezien te worden. Dat geldt voor onze leerlingen maar even goed voor het team en de ouders. Leerlingen profiteren van leerkrachten die in vrijheid en met plezier kunnen werken. Hierdoor kunnen zij verbinden en vertrouwen geven. Zo blijven onderwerpen bespreekbaar met respect en aandacht voor elkaar. En hierdoor is er veel ruimte voor de eigenheid van ieder kind. De maatschappij, de naaste omgeving maar ook kinderen zelf voelen veel druk om te presteren. Dat heeft impact op de ontwikkeling van het kind. Wij zoeken de balans tussen dat wat een kind kan maken, wat het kan doen en wie het kind is en wil zijn. Wij hebben veel vertrouwen in onze leerlingen en spreken verwachtingen uit over die gehele ontwikkeling. Dat doen we onder andere met ouder-kindgesprekken, het bieden van rust en structuur en het stellen van kaders. Maar ook door de kinderen te helpen met reflecteren op hun proces en doel en hun handelen in een sociale context. Zo werken leerlingen aan hun zelfbeeld en versterken zij hun weerbaarheid en autonomie. Leerkrachten hebben de ruimte kinderen echt te zien en horen en helpen kinderen met het ontwikkelen van hun executieve vaardigheden. 

verbinden:

Op de Leydraad delen we verantwoordelijkheid: kind, ouder, school en ook de omgeving. Dat is zichtbaar in de school en in hoe we met elkaar omgaan. Dit doen we binnen vooraf gestelde grenzen. We dragen deze saamhorigheid samen uit en leven gemaakte afspraken na. Met het aangaan van duurzame relaties kunnen mensen aarden, vinden ze hun plek in de wereld en voelen ze de ruimte zich met anderen te verbinden. Kinderen leren zich tot anderen te verhouden, hebben oog voor anderen en zoomen minder in op het ‘ ik’. We maken gebruik van elkaars kwaliteiten en zetten onze eigen kwaliteiten in binnen en buiten de school. Hierbij zijn we ambitieus. We kennen onze omgeving en elkaar door oprechte interesse, onderzoek en navraag, door te netwerken en door ruimte en gastvrijheid te bieden. We zorgen goed voor elkaar en voor onszelf.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Ruimte om te leren
  • Ruimte om te 'zijn'
  • Ruimte om te verbinden

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Uit het laatste inspectierapport:

"De leraren verstaan hun vak. Ze leggen duidelijk uit en ze gaan voldoende na of de leerlingen de leerstof en de opdrachten begrijpen. De leraren houden zicht op de ontwikkeling van hun leerlingen met behulp van toetsen, observaties en leerlingenwerk. Ze gebruiken deze informatie voor het opstellen van gedetailleerde en informatieve groepsoverzichten, die de basis vormen om het onderwijs af te stemmen op het niveau en de ontwikkeling van hun leerlingen."

"Voor De Leydraad is het allerbelangrijkste dat de leerlingen met plezier naar school gaan en zich veilig voelen. De school slaagt er ook in om dit te realiseren. Er is veel aandacht voor een prettige sfeer en de leraren en leerlingen gaan respectvol en betrokken met elkaar om. Schoolleiding en leraren voorkomen pesten en treden zo nodig snel en adequaat op. Er zijn verder duidelijke regels en de school gaat ook regelmatig na hoe het staat met de veiligheidsbeleving van de leerlingen."

Terug naar boven