School voor speciaal Basisonderwijs De Cirkel

Zevensprong 5 2907 TK Capelle aan den IJssel

Schoolfoto van School voor speciaal Basisonderwijs De Cirkel

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Eindtoets..? 

In het SBO is vooralsnog wettelijk geen landelijk genormeerde eindtoets. De Cirkel neemt wel een eindtoets af, deze toets heet Route 8. De gegevens hiervan worden gebruikt voor de overstap naar het voortgezet onderwijs èn om ons onderwijs te spiegelen aan landelijke gegevens. Daaruit blijkt dat de resultaten net wat boven het landelijk gemiddelde liggen.  

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Op onze school, De Cirkel, volgen wij nauwgezet de ontwikkeling van de kinderen. Dit ten aanzien van cognitieve ontwikkeling maar net zo belangrijk, de persoonlijke ontwikkeling. Dit wordt gevolgd aan de hand van:

- dagelijkse observaties en toetsen

- methodegebonden toetsen

- periodieke peilingen met behulp van landelijk genormeerde observatie- en toetscriteria middels Zien! en de IEP. 

Over deze tussentijdse resultaten wordt met de ouders gesproken tijdens de bespreking van het Begeleidingsplan (1x per jaar), de RapportFoliogesprekken (2x per jaar) en waar wenselijks tussentijds op verzoek. 

Daarnaast monitoren wij de resultaten op schoolniveau en stellen waar nodig ons onderwijsaanbod daarop af. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

SBO De Cirkel geeft een advies af voor het voortgezet onderwijs welke in lijn is met de ontwikkeling gedurende de schoolloopbaan. Het sluit aan bij het werken met het OPP (het ontwikkelingsperspectief). In de praktijk constateren wij dat het afgegeven advies, de plaatsing en resultaten in het voortgezet onderwijs veelal goed op elkaar aansluiten. Toch is er ook een kanttekening te maken, behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst; Groepsdynamiek, de persoonlijke ontwikkeling en dergelijke zijn ook van invloed. Toch kunnen we op schoolniveau stellen dat de resultaten na een paar jaar op het VO positief zijn. 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

In 2020 en 2017 hebben de meeste recente onderzoeken door de Onderwijsinspectie plaatsgevonden. Beide bezoeken hebben tot positieve beoordelingen en goede adviezen geleid. Van het bezoek in 2020 is geen beschrijving door de Onderwijsinspectie gemaakt, het is teruggebracht tot een positieve beoordeling (zie website van de Onderwijsinspectie). 

Terug naar boven