Onderwijsleergesprekken
De leerkrachten hebben een open houding en zijn nieuwsgierig naar hoe ouders kijken naar de ontwikkeling van hun kind. Ouders zijn welkom op school. We hebben inloop momenten bij de onderbouw waarbij we aandacht besteden aan taalactiviteiten en voorlezen. Op deze manier krijgen ouders ideeen wat zij thuis kunnen bijdragen aan het leren van hun kind. Gesprekken tussen leerkrachten, leerlingen en ouders worden vanuit gelijkwaardigheid gevoerd. We voeren driehoeksgesprekken waarbij de leerlingen zelf aanwezig zijn.
Het schooljaar starten we in de eerste weken met een kennismakingsgesprek.
Tijdens de onderwijsleergesprekken kijken we met ouders en kinderen vooruit naar de komende periode. Leerkracht, ouder en kind gaan samen bespreken hoe het in de groep gaat. We zien ouders als een belangrijke partner. Samen willen we werken aan de ontwikkeling van het kind.
Mocht er behoefte zijn aan meer gesprekken, dan maken we daar ruimte voor.
De leerlingen van groep 7 krijgen tijdens het laatste gesprek een préadvies voor het voortgezet onderwijs. Voor de groepen 8 is er in november een voorlichtingsavond over het Voortgezet Onderwijs (VO) en de overstap daar naartoe. In november volgt een voorlopig adviesgesprek met ouders en leerlingen. In februari wordt de doorstroomtoets gemaakt. In maart volgt het definitieve advies, waarmee een kind zich kan gaan aanmelden op het voortgezet onderwijs. Alle leerlingen krijgen een passend advies voor het vervolgonderwijs. De school hanteert hierbij een zorgvuldige procedure en adviseert kansrijk.
Onze uitgangspunten om samen te zorgen voor een klimaat waarin samenwerken en leren zo optimaal mogelijk verloopt
- Een warme overdracht bij de overstap van peuter naar kleuter
- Samen werken vanuit oplossingen en kansen vanuit een groei-mindset
- Een goede informatie-uitwisseling tussen ouders en leerkracht, zowel formeel als informeel
- Ouders en school werken samen en ondersteunen elkaar in opvoeding en onderwijs
- Ouders en school werken samen bij uitvoering van activiteiten
- Ouders weten hoe de MR werkt.
- Ouders van de voorschool en de basisschool werken samen op het gebied van informatie en organiseren informele contacten tussen ouders.
- Ouders worden betrokken bij onderwijs en gebruiken hun talenten bij de thema's.
Informatievoorziening aan gescheiden ouders
Indien de ouders van een leerling gescheiden zijn, is het belangrijk dat er duidelijkheid is over de manier waarop de communicatie en consultatie over de vorderingen van de leerling verlopen. Volgens de wet is de school verplicht te rapporteren over de vorderingen van de leerlingen aan hun ouders, voogden of verzorgers. Deze verplichting blijft na (echt)scheiding bestaan en geldt ook voor de informatieverstrekking aan de ouder zonder ouderlijk gezag. Ook wanneer de ouders nooit getrouwd zijn geweest of als er geen omgangsregeling is, hebben ouders hier recht op. Beide ouders zijn gezamenlijk welkom bij de ouderavonden en bij oudergesprekken. In overleg met de directeur kan daarvan worden afgeweken. Als ouder kunt u contact opnemen met de school om afspraken te maken over de informatieverstrekking indien u geen informatie en uitnodigingen vanuit school ontvangt.
Verzekeringen:
INOS heeft voor alle leerlingen, medewerkers en vrijwilligers (bijvoorbeeld ouders) een Aansprakelijkheidsverzekering en een Collectieve Ongevallenverzekering afgesloten. Hieronder lichten we deze verzekeringen kort toe. Voor meer informatie over de voorwaarden en de dekking van beide verzekeringsvormen verwijzen we u graag naar de polisvoorwaarden en de directeur van de school.
Aansprakelijkheidsverzekering
De Aansprakelijkheidsverzekering is van toepassing bij materiele- of letselschade die door toedoen van de school is ontstaan. Wanneer een leerling de veroorzaker is van de schade, is deze zelf verantwoordelijk en dient eerst de eigen verzekering, al dan niet via de wettelijk vertegenwoordiger, te worden aangesproken. De Aansprakelijkheidsverzekering van INOS biedt, in specifieke gevallen, wel een secundaire dekking voor schade aan spullen van derden veroorzaakt door leerlingen. Dit dient per individueel geval te worden bekeken.
Ongevallenverzekering
De Ongevallenverzekering biedt dekking bij letselschade die is opgelopen tijdens schoolactiviteiten en/of het rechtstreeks van huis naar school gaan en andersom. Ook verplaatsingen van en naar een stageplek of een andere door de schoolleiding aangegeven locatie zijn gedekt. Let op: In geval van letsel zal altijd eerst de eigen zorgverzekering moeten worden aangesproken. De niet (volledig) vergoede kosten kunnen vervolgens op de Ongevallenverzekering van INOS worden ingediend. Het wettelijke eigen risico op de zorgverzekering komt niet voor vergoeding in aanmerking. Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. De polis en de polisvoorwaarden van de verzekeringen zijn altijd leidend en kunnen bij de directeur opgevraagd worden. De directeur neemt vervolgens contact op met het bestuursbureau voor de actuele versie.
Beleid t.a.v. materiele of geldelijke bijdragen (sponsorgelden).
INOS volgt hiervoor het beleid van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiering-onderwijs/sponsoring-primair-voortgezet-onderwijs. INOS hanteert de richtlijnen van de rijksoverheid m.b.t. sponsoring.
INOS mobiele telefoonbeleid
Vanuit de overheid hebben basisscholen het advies gekregen om het gebruik van mobiele telefoons op school niet meer toe te staan. De overheid geeft aan dat het wetenschappelijk is aangetoond dat zonder mobiele telefoons leerlingen zich beter kunnen concentreren en hun leerprestaties verbeteren. En het draagt bij aan de sociale interactie op school. Onder mobiele telefoons wordt verstaan: alle apparatuur waarmee spraak- en datacommunicatie (internet) mogelijk is, maar ook alle apparatuur waarmee beeld en/of geluid weergegeven en/of opgenomen kan worden, bijvoorbeeld: smartwatches, spelcomputers, foto- en video camera’s etc. INOS volgt het advies van de overheid. Met ingang van het nieuwe schooljaar zal het gebruik van mobiele telefoons daarom niet toegestaan zijn in de school en op het schoolplein onder schooltijd. De regels omtrent het mobiele telefoonbeleid vindt u op onze website. Het mobiele telefoonbeleid vindt u op onze website.
Bij vragen of voor onafhankelijk advies kunt u terecht bij ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.