De school probeert in samenwerking met de medezeggenschapsraad, de oudercommissie en het College van Bestuur een zo prettig en veilig mogelijke leeromgeving en schoolklimaat te creëren. Een goed en intensief contact tussen ouders en school wordt daarom sterk bevorderd. Tegelijk beseffen wij, dat niet alles kan worden voorkomen. Heeft u klachten over het onderwijs, de schoolorganisatie of wordt u en/of uw zoon/dochter geconfronteerd met zaken als agressie, geweld, racisme, discriminatie of seksuele intimidatie, dan adviseren wij u het volgende te ondernemen:
- Spreek allereerst de groepsleerkracht aan. Deze zal indien nodig hierop passende actie ondernemen.
- Het kan echter zijn, dat u er met de groepsleerkracht niet of onvoldoende uitkomt. Neemt u dan contact op met de directeur van de school. Deze zal proberen te zoeken naar een voor alle betrokkenen bevredigende oplossing. De ervaring leert, dat men bij bijna alle problemen samen met de directeur tot een oplossing komt.
- Als u er met de directie toch niet uitkomt, kunt u contact opnemen met de voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Onderwijsgroep Markant-Leersaam te Breda, de heer J. van Knijff. Correspondentieadres: Heerbaan 250, 4817 NL Breda, 076 – 5289360, E-mail: [email protected]
Gedurende de bovenstaande procedure kan een contactpersoon van school fungeren als uw eerste aanspreekpunt om u te adviseren. Voor onze school is de contactpersoon: Ferit Övic (te bereiken op 076- 5811575). De contactpersoon kan u ook verwijzen naar de onafhankelijke vertrouwenspersoon van Markant-Leersaam. De contactgegevens zijn bij de schoolcontactpersoon, de directeur of de voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Onderwijsgroep Markant-Leersaam verkrijgbaar.
Hierbij adviseren wij u pas met hen in contact te treden als de contacten met groepsleerkracht, team/bouwcoördinator, directeur en voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Onderwijsgroep Markant-Leersaam voor u niet tot een bevredigend resultaat hebben geleid. De vertrouwenspersoon zal met u de klacht bespreken en u zo nodig begeleiden richting de Landelijke Klachtencommissie. De klachtenregeling kunt u via de vertrouwenspersoon of de school opvragen. De regeling staat ook op de site van Stichting Onderwijsgroep Markant-Leersaam: www.markantonderwijs.nl
Indien de klacht wordt behandeld door de LKC of rechtstreeks door het bevoegd gezag, zal dit leiden tot een hoorzitting, waarbij klager en aangeklaagde, gewoonlijk apart, worden gehoord. Vervolgens zal het College van Bestuur over de klacht beslissen, na daarin door de LKC te zijn geadviseerd.
Ondersteuning via de externe vertrouwenspersoon seksuele intimidatie en seksueel machtsverbruik.
Het College van Bestuur heeft een abonnement Externe Vertrouwenspersoon seksuele intimidatie en seksueel machtsverbruik bij jongeren afgesloten bij de GGD West-Brabant. Deze externe vertrouwenspersoon geeft desgewenst consultatie en advies aan de schoolcontactpersoon, de school en/of de klager over een (mogelijke) klacht en de afhandeling daarvan. U kunt de externe vertrouwenspersoon telefonisch bereiken via de GGD, telefoon 076-5282000.
Handelwijze bij seksueel misbruik.
Medewerkers van school en het College van Bestuur hebben in vermoede gevallen van seksueel misbruik van een minderjarige leerling, gepleegd door een medewerker van school, respectievelijk wettelijke meldplicht bij het College van Bestuur en aangifteplicht bij politie of justitie. Onder medewerkers van school worden in dit verband verstaan: het personeel, maar ook personen die buiten dienstverband werkzaamheden voor de school verrichten, zoals vrijwilligers, gedetacheerden, stagiaires, uitzendkrachten e.d..
Contactpersoon Stichting Onderwijsgroep Markant-Leersaam:
De voorzitter van het College van Bestuur, drs. J. van Knijff.
Gegevens Landelijke Klachtencommissie voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs:
Postadres: postbus 85191, 3508 AD Utrecht. Bezoekadres: Gebouw Woudstede, Zwarte Woud 2, Utrecht. 030 – 2809590 E-mail: [email protected]
Rol vertrouwensinspecteur
Bij de onderwijsinspectie zijn per onderwijssector vertrouwensinspecteurs aangesteld, die een speciale scholing hebben gevolgd om klachten over seksuele intimidatie adequaat af te handelen. De vertrouwensinspecteur is een klankbord voor leerlingen en personeelsleden die het slachtoffer zijn van bijvoorbeeld geweld of intimidatie. De vertrouwensinspecteur adviseert over de te nemen stappen en verleent bijstand bij het zoeken naar oplossingen. Als het gewenst is, biedt de vertrouwensinspecteur ook begeleiding bij het indienen van een klacht of bij het doen van aangifte. Bij een vermoeden van seksueel misbruik is de school wettelijk verplicht contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur.
Voor klachten en meldingen over seksuele intimidatie, seksueel misbruik en ernstig psychisch of fysiek geweld in het onderwijs kunt u tegen lokaal tarief bellen naar het algemene nummer van het 'meldpunt vertrouwensinspecteurs'. Dit nummer is: 0900-1113111.