OBS De Tweesprong

Kapelstraat 15 4817 NX Breda

  • Schoolfoto van OBS De Tweesprong
  • Schoolfoto van OBS De Tweesprong
  • Schoolfoto van OBS De Tweesprong
  • Schoolfoto van OBS De Tweesprong
  • Schoolfoto van OBS De Tweesprong

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

OBS De Tweesprong scoort al vele jaren boven het landelijk gemiddelde bij de Cito-eindtoets. Beseffend dat deze toets maar één onderdeel van ons gehele onderwijs is, zijn we niettemin trots op de Cito-scores van onze leerlingen.

De uitslag van de Cito-eindtoets gebruiken we, samen met de vorderingen van de voorgaande jaren en de Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau (NIO), om het advies te ondersteunen dat we geven over het voor de leerling meest geschikte niveau van vervolgonderwijs.

In schooljaar 2019-2020 is er geen Cito-Eindtoets afgenomen in groep 8. Dit vanwege de Corona-periode.

In schooljaar 2020-2021 is de Eindtoets wel afgenomen. De inspectie neemt deze echter niet mee in hun beoordeling. Dit doordat de leerlingen, door Corona, een onregelmatig schooljaar hebben gehad wat betreft het onderwijs binnen de school. Een periode is er alleen online onderwijs verzorgd voor de leerlingen.  

In schooljaar 2021-2022 is de Eindtoets afgenomen. Deze telt ook weer mee in de beoordeling van de inspectie.

In schooljaar 2022-2023 hebben alle leerlingen van groep 8 de Eindtoets gemaakt. Het overgrote deel heeft de toets naar verwachting gemaakt. Een enkeling boven verwachting en een enkeling onder verwachting.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

We hanteren Leerling in Beeld (van Cito) voor niet-methodegebonden toetsen. Deze worden 2 maal per jaar afgenomen en geanalyseerd.

Daarnaast nemen de methodegebonden toetsen en de resultaten die de leerlingen halen binnen Snappet (digitaal reken- en taalprogramma) een belangrijke plaats in.

Analyses vinden plaats op schoolniveau (trendanalyses), groepsniveau en individueel niveau. De IB'er is hier een belangrijke factor in. Die bekijkt samen met de leerkrachten wat de vaardigheidsgroei van ieder kind is en wat er nodig is om zoveel mogelijk onderwijs op maat te bieden.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De effecten van het onderwijs

Is OBS De Tweesprong een goede school? Wij denken van wel en ons oordeel is niet alleen gebaseerd op eigen waarnemingen. Doordat wij onder meer gebruik maken van de Cito Eindtoets kunnen we de prestaties van onze kinderen vergelijken met andere scholen. Al eerder hebben we gezegd, dat we proberen het onderwijsleerproces voor elke leerling afzonderlijk zo optimaal mogelijk te maken en alle omstandigheden te scheppen die daarvoor noodzakelijk zijn. Natuurlijk hebben we daarbij aandacht voor de cognitieve ontwikkeling van uw kind. Maar cijfers zeggen lang niet alles!

Wat zeggen de cijfers?

Zoals u zult begrijpen hangen de resultaten van de leerlingen sterk samen met het instroomniveau. Wat voor kinderen komen naar onze school? Welke kennis en vaardigheden brengen zij met zich mee? Het vermelden van toetsresultaten kan gemakkelijk aanleiding zijn tot het trekken van verkeerde conclusies. Vandaar dat we hier voorzichtig mee om willen gaan. In het algemeen kunnen wij stellen, dat we erg tevreden mogen zijn over de resultaten van onze kinderen na acht jaar basisschool. In vergelijking met andere scholen zijn onze resultaten goed te noemen. Door de onderwijsinspectie worden we ook al jaren als ‘goed’ beoordeeld. Toch willen wij hier ook graag kort onze gedachten weergeven over onze uitstroomgegevens. Wij vinden het niet belangrijk naar welke vorm van voortgezet onderwijs onze kinderen gaan, mits het maar de beste onderwijsvorm is voor het betreffende kind. Het is ons inziens net zo belangrijk een meer praktisch ingesteld kind op de juiste wijze voor te bereiden op het vmbo, als een theoretisch begaafde leerling voor te bereiden op het vwo. Het scheelt maar een paar letters, maar helaas wordt hier vaak, maatschappelijk gezien, meer waarde aan gehecht dan ons lief is. Wij vinden het belangrijker ons onderwijs af te stemmen op de individuele mogelijkheden van het kind dan een relatief grote uitstroom te hebben naar havo of vwo. Waar het uiteindelijk om gaat is te kunnen constateren dat de kinderen op hun plaats zijn terechtgekomen en dat ze op een goede en adequate wijze een richting in het voortgezet onderwijs kunnen volgen.

Rendementsgegevens

Wij houden de vorderingen van leerlingen bij door middel van observaties (kijken in de klas hoe ze werken) en een leerlingvolgsysteem.

Voor de groepen 1/2 volgen we de ontwikkeling van de kinderen met behulp van Mijn Kleutergroep.

Voor de groepen 3 t/m 8 gebruiken hiervoor Leerling in Beeld van Cito. Het leerlingvolgsysteem bestaat uit een aantal toetsen die vanaf groep 3 tot en met groep 8 afgenomen worden. In groep 8 maken de kinderen de Doorstroomtoets. Deze toets kijkt opnieuw wat kinderen op het gebied van taal, rekenen en informatieverwerking hebben geleerd. Met deze twee toetsmomenten kunnen we goed nagaan wat de kinderen in hun basisschooltijd geleerd hebben. Cito-toetsen kennen een landelijke norm. Op die manier kunnen we de resultaten van ons onderwijs vergelijken met andere scholen. Al meerdere jaren scoren de leerlingen bij de Cito Eindtoets boven het landelijke gemiddelde.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Respect

Mensen groeien wanneer ze serieus genomen worden. Dat geldt niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor ouders en voor ons personeel. Daarom staan wij altijd open voor vragen die ons worden gesteld. We gaan tijdig in gesprek om elkaar te begrijpen en tot oplossingen te komen. We luisteren ernaar en proberen er zo goed mogelijk op te reageren; met respect voor ieders eigenheid. En als we iets beloven, doen we het ook. Vanzelfsprekend verwachten wij dat ook van anderen. Zo bouwen we voortdurend aan een gemeenschap waarin iedereen zich welkom voelt.

Structuur 

Veel mensen weten graag waar ze aan toe zijn. Pas als het duidelijk is wat er van iemand verwacht wordt, en wat zij van anderen mogen verwachten, kan men kwaliteiten optimaal gebruiken om te ontwikkelen. Daarom proberen wij in alles zo duidelijk mogelijk te zijn: een duidelijke leerlijn in de school, duidelijke regels en duidelijke afspraken; met iedereen. Die afspraken komen we na en we verwachten dat andere mensen dat ook doen.Onze regels zijn duidelijk zichtbaar in de school. Schoolregels worden regelmatig centraal gesteld, zodat iedereen ze zich eigen kan maken.

Veiligheid

Wij doen er alles aan om OBS De Tweesprong een veilige school te laten zijn; een school waar ieder kind zich thuis voelt, ouders zich welkom weten en personeel met plezier werkt. Daartoe besteden we onder andere veel tijd aan het ontwikkelen van positief gedrag. Voor elkaar klaarstaan, elkaar steunen en goed communiceren is hierbij belangrijk. Daarom hebben we ook regels gemaakt en streven we ernaar dat het schoolgebouw schoon is en goed onderhouden. Mensen moeten zich op onze school op hun gemak voelen; dat vinden wij belangrijk.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Respect
  • Structuur
  • Veiligheid

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De school is in december 2017 voor het laatst bezocht door de inspectie. Dit in het kader van het vernieuwde inspectietoezicht op bestuursniveau. Onze school was een van de bezochte scholen voor het verificatieonderzoek op het gebied van Kwaliteitszorg. 

De beoordeling op het onderdeel Zicht op ontwikkeling was 'goed'. De kwaliteitsaspecten scoorden allemaal 'voldoende'. Een resultaat om trots op te zijn.In de bijlage ziet u het schoolspecifieke verslag.  

Het voorlaatste inspectiebezoek was in januari 2013. Dat positieve verslag kunt u op de website van de inspectie. Zie link op deze pagina.  

Terug naar boven