We vinden het een belangrijke voorwaarde dat er een goed contact is tussen de school en thuis. We willen ouders over het onderwijs bij ons op school. We gaan er vanuit dat goed geïnformeerde ouders tevreden ouders zijn.
Schriftelijke informatie geven we door middel van de schoolgids, nieuwsbrieven, website en de ouderapp van social schools. Deze ouderapp wordt door de school als primaire bron van communicatie gebruikt. Hier komt alles op te staan wat u als ouder over de lopende zaken op school moet weten. Ook gebruiken we dit middel om u spoedberichten te sturen. U heeft als ouder alleen toegang tot zaken die betrekking hebben op de groep waar uw kind in zit of algemene zaken. Ook komen hier de foto’s op te staan die tijdens schoolse activiteiten gemaakt worden. U kunt de ouderapp via de website openen, maar ook als app op uw mobiele telefoon of tablet zetten.
We starten het schooljaar met een startgesprek. Het startgesprek is bedoeld om een goede start met elke ouder te maken. Samenwerken aan de ontwikkeling van een kind vraagt om een stevige vertrouwensrelatie tussen de leerkracht en de ouder en dus om een individuele start met elke ouder. Gelijkwaardigheid en een gezamenlijke verantwoordelijkheid gaat ook over de vormgeving van het gesprek. Niet de school bepaalt hoe het gesprek eruitziet, maar de leerkracht en de ouders zijn hiervoor sámen verantwoordelijk. De inhoud wordt afgestemd op de individuele behoefte van het kind en kan er in elke situatie anders uitzien. Dit geldt ook voor de contactmomenten voor de rest van het schooljaar.
In alle groepen zijn wij bereid om u eens te ontvangen om een morgen/middag mee te draaien in de groep. Het kan heel verhelderend zijn om te zien hoe het reilt en zeilt in de groep.
Informatie aan gescheiden ouders.
We stellen het als school bijzonder op prijs wanneer ouders, ook al zijn zij gescheiden, samen naar het contactmoment kunnen komen. Wanneer dit niet mogelijk blijkt te zijn, is het aan de (gescheiden) ouders om te bepalen wie de spreek/ouderavond bezoekt.
Volgens het burgerlijk wetboek hebben scholen een informatieplicht. De school is verplicht om beide ouders te informeren over belangrijke feiten en omstandigheden van het kind. Dit geldt o.a. voor de schoolrapporten, uitslagen van Cito-toetsen, schoolonderzoeken en onderwijskundige rapporten. Daarnaast wordt er gelegenheid geboden om oudergesprekken te voeren en schoolactiviteiten (dit alleen als beide ouders en het kind dit willen) bij te wonen.
Informatieverstrekking is van belang om te voorkomen dat het kind van zijn of haar ouders vervreemdt. Het gaat hierbij om een wederkerig belang van kind en ouder. Als een echtscheiding niet in harmonie plaats vindt, kunnen er problemen ontstaan. Uitgangspunt voor de school is het belang van het kind. Dit belang kan het best gewaarborgd worden als de school geen partij wordt in een mogelijk conflict.
De school zal zich daarom neutraal opstellen en uitvoering geven aan de wet- en regelgeving ten aanzien van de informatieverstrekking aan ouders.
De school moet de ouder zonder gezag informatie geven over belangrijke zaken over het kind of diens verzorging of opvoeding. De ouder moet daar wel zelf om vragen, de school hoeft dit dus niet uit eigen beweging te doen. De informatie kan gaan over de cognitieve en/of sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind zoals leerprestaties of medische kwesties. Hieronder valt bijvoorbeeld een schoolrapport, maar niet een uitnodiging voor een algemene ouderavond of een schoolfoto.
Op de informatieplicht kan een uitzondering worden gemaakt als het belang van het kind zich verzet tegen het verstrekken van de informatie. De school moet een eigen afweging over dat belang maken.
De school moet de gezaghebbende ouder over een verzoek tot informatieverstrekking op de hoogte brengen. Als de ouder met gezag zich verzet tegen het verstrekken van informatie aan de andere ouder of dit niet in het belang van het kind acht, is dit onvoldoende. Deze ouder zal dit moeten onderbouwen, bij voorkeur met een gerechtelijke uitspraak waarin een beperking van de informatieplicht is opgenomen. De veiligheid van het kind speelt een rol bij de afweging of de school informatie verstrekt.
Als een kind op school aangeeft bang te zijn voor de ouder mag een school terughoudend zijn in het verstrekken van informatie.
Een school mag niet verwijzen naar de gezaghebbende ouder als de ouder zonder ouderlijk gezag informatie opvraagt.
Uitzonderingen op de plicht tot informatieverstrekking zijn:
- Indien een rechterlijke beschikking kan worden overlegd waarin het recht op informatie is beperkt;
- In gevallen dat de informatie in verband met het beroepsgeheim ook niet aan de andere ouder wordt verstrekt;
- Als de informatieverstrekking niet in het belang is van het kind. In dit geval zal de school zwaarwegende argumenten moeten hanteren om informatie te weigeren. De ouder kan een dergelijke beslissing altijd laten toetsen door een klachtencommissie of de rechter.