Hoe toetst de school de sociale veiligheid?
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Enquêtetool van Vensters.
Toelichting van de school
Veiligheid is een belangrijk kwaliteitsaspect voor goed onderwijs binnen WereldKidz. Kinderen die zich fysiek en/of sociaal veilig voelen, ontwikkelen zich beter. Daarmee is veiligheid voorwaardelijk voor leren en ontwikkelen. Ook medewerkers moeten zich veilig voelen om elke dag weer met plezier en energie goed onderwijs te bieden aan leerlingen, samen met hun collega’s.
Binnen WereldKidz wordt aan de fysieke en sociale veiligheid structureel en planmatig gewerkt. Deze werkwijze staat beschreven in ons kwaliteitsbeleid. Samenwerking met externe partners zoals het samenwerkingsverband, CJG en GGD is cruciaal. Indien nodig wordt pro-actief contact gezocht. Ook investeren we tijd om de samenwerking steeds meer op elkaar af te stemmen in het belang van kinderen. Om preventief en curatief juist te handelen zijn er protocollen op WereldKidz- en schoolniveau. Het veiligheidsbeleid is daarmee een hulpmiddel om de juiste stappen te zetten. De protocollen zijn op verzoek van ouders/verzorgers in te zien op school.
Pirapoleon staat voor een evenwichtige ontwikkeling van kennis in een veilige, respectvolle omgeving. Het motto van Pirapoleon is ´Leren met respect voor een ander!´
Ieder kind, medewerker en ouder dient zich op school geborgen, gekend, gestimuleerd en gerespecteerd te voelen. Dit zijn basisvoorwaarden om tot ontwikkeling te komen. De school draagt er zorg voor dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige, gelukkige mensen, die zich in de maatschappij staande weten te houden. We vinden het belangrijk om te zorgen voor een veilig en positief pedagogisch klimaat waarin kinderen leren op respectvolle wijze met zichzelf en de ander om te gaan.
Bij sociale en fysieke veiligheid hoort ook een visie op gezond gedrag en seksualiteit. Onze visie hierover is:
Wij willen een school zijn die kinderen een positieve kijk op seksualiteit geeft, weerbaar maakt en waarden en normen bijbrengt, zodat zij nu en later verantwoorde keuzes maken in relaties en seksualiteit. Dat betekent veilig, rekening houden met grenzen van de ander, eigen keuze in vrijheid, respect, gelijkwaardigheid, prettig en gewenst contact en voorkomen van grensoverschrijding.
Onder ‘verantwoord’ verstaan wij:
- veilig
- rekening houden met grenzen van de ander
- eigen keuze in vrijheid
- rechten van het kind: seksuele voortplanting en keuze van een partner
- respectgelijkwaardigheid
- prettig en gewenst contactvoorkomen van grensoverschrijding
- aandacht in diversiteit.