PC Daltonschool Ichthus

Kalmoesstraat 261 7322 NS Apeldoorn

  • 'Als een vis in het water'
  • PC Daltonschool Ichthus viert feest: de officiële Dalton certificering is behaald
  • Ieder jaar besteden wij uitgebreid aandacht aan de landelijke Kinderboekenweek.
  • PC Daltonschool is een maatschappelijk betrokken school. Wij ondersteunen diverse goede doelen ver weg en dichtbij.
  • PC Daltonschool besteedt veel aandacht aan creatieve vorming. Vanaf 2017 nemen wij deel aan het CMK project (Cultuur Met Kwaliteit).

Het team

Toelichting van de school

Het team van PC Daltonschool Ichthus bestaat uit 14 bevlogen onderwijsprofessionals. Zij zetten zich met hart en ziel in voor de kinderen en ouders van de school. De leerkrachten werken met elkaar samen met de bedoeling het onderwijs iedere dag te verbeteren. Om dit samen van en met elkaar leren mogelijk te maken, hanteert het team de methodiek van Stichting Leerkracht.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Stichting PCBO Apeldoorn beschikt over een zeer professioneel opgezette invallerspoule. In deze poule werken zo'n 60 invalleerkrachten als breed inzetbare professional die voor korte of langere tijd een vaste leerkracht kunnen vervangen. Deze groep medewerkers wordt begeleid door een eigen professionaliseringscoach en vervangingsmanager. De poule bestaat niet alleen uit startende leerkrachten, maar ook uit zeer ervaren leerkrachten die het afwisselende werk in de invallerspoule als (tijdelijke) uitdaging zien.

Op PC Daltonschool Ichthus werken de leerkrachten met met veel plezier. Als een collega uitvalt, staat meestal de duocollega of een ander teamlid klaar om de zieke collega te vervangen.

Als vervanging niet lukt

Soms kan het gebeuren dat een groep niet op school kan worden opgevangen. In een enkel geval besluiten wij dan de groep een ochtend, middag of een dag vrij te geven. U ontvangt hiervan altijd van tevoren bericht via Parro, de nieuwsbrief, via posters, etc. Mocht u op die dag uw kind niet zelf kunnen opvangen, dan zorgt school altijd voor opvang in een andere groep. Kinderen worden dus nooit onaangekondigd naar huis gestuurd. Het is wel zo dat wij van ouders verwachten dat zij de informatie van school ontvangen en lezen.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Aanbod voor het jonge kind, kleuters

Kleuters zijn voor ons kinderen die vol bewondering en met nieuwsgierigheid hun omgeving tegemoet treden en gemotiveerd zijn om te ontdekken en te onderzoeken. In ons onderwijs vormen de SLO doelen Jonge kind de basis voor het beredeneerd aanbod. Wij gebruiken hierbij diverse methodes, zoals o.a. Sil op school, als bronnenboeken. Spel is voor ons de drager van alle activiteiten. Door spel ontwikkelen kinderen zich door met plezier en betrokkenheid te spelen. Kinderen kunnen in de hoeken spelenderwijs van alles uit proberen en ontdekken. Ze zijn zelf handelend bezig en leren, ontdekken en ontwikkelen zich alleen of in de samenwerking met anderen op sociaal-emotioneel, motorisch, cognitief en communicatief gebied. Wij geloven dat kinderen het best leren als het aanbod betekenisvol is en zij ook autonome keuzes mogen maken. Wij begeleiden het spelen door te kijken wat het kind speelt, hierbij aan te sluiten, mee te spelen en eventueel het spel te verrijken met materialen of het stellen van vragen waardoor kinderen weer nieuwe dingen ontdekken.

Overgang van groep 2 naar 3

PC Daltonschool Ichthus werkt aan een flexibele overgang van groep 2 naar 3. Wij stimuleren kinderen door het stellen van verdiepende vragen. Wij geven kinderen meer uitdagende opdrachten, waarbij zij anders moeten gaan nadenken om tot een oplossing te komen. Soms is een vervroegde doorstroom van groep 2 naar groep 3 gewenst. Deze mogelijkheid onderzoeken wij dan samen met ouders. Ouders van de kleuters die het betreft betrekken wij altijd intensief bij deze ontwikkeling van hun kind. In groep 3 is het spelend leren niet afgelopen. Ook daar worden interessante activiteiten aangeboden, waar kinderen zelf lerend en ontdekkend met de leerstof aan de slag kunnen gaan.

Leerkrachten

Op Ichthus zijn leerkrachten werkzaam die zich hebben gespecialiseerd binnen een bepaald vakgebied. Al deze leerkrachten zijn theoretisch en praktisch geschoold, veelal op HBO+ niveau. Zo is er op Ichthus een gespecialiseerde leerkracht werkzaam die de leerlingen van onze plusgroep Diepzee begeleidt. De plusgroep is er voor kinderen vanaf groep 4 tot en met groep 8.

Sinds 2019 is er ook een vakleerkracht bewegingsonderwijs aan onze school verbonden. Deze vakleerkracht geeft bewegingsonderwijs aan de groepen 1 (dus ook kleutergym) tot en met 8.

Vanaf 2020 is er een leerkracht gespecialiseerd in het onderwijs aan het jonge kind. Zij is werkzaam in één van de twee kleutergroepen en zij zorgt voor inspiratie in de onderbouw (groep 1 t/m 4).

Daarnaast is er een rekenspecialist aan de school verbonden.

Eén van de leerkrachten voert de taak van Kanjer- en antipestcoördinator uit (zie ook bij de paragraaf 'veiligheid' in hoofdstuk 3).

En er is een collega die zich bezig houdt met het kunst-, en cultuuraanbod op de school.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Verdeling van de vakken

Spelactiviteiten, creatieve activiteiten als knutselen en muziek hebben een relatie met taal- of rekenactiviteiten of vallen onder de motorische ontwikkeling. 

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Verdeling van de tijd over de vakgebieden

Het onderwijsaanbod op Ichthus is afgestemd op een brede ontwikkeling van de kinderen. Dus naast veel aandacht voor taal/lezen en rekenen/wiskunde besteden wij ook veel aandacht de sociale, creatieve en motorische ontwikkeling. Zo'n 60% van de tijd van de tijd besteden wij aan de kernvakken taal/lezen en rekenen/wiskunde. En natuurlijk wordt er ook op andere momenten gewerkt aan deze vaardigheden. Muziek is bijvoorbeeld ook een manier om taal te beleven. Bijzonder aan onze school is dat vanaf groep 1 alle kinderen Engelse les krijgen.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

PC Daltonschool Ichthus biedt goede zorg aan alle kinderen. Wij hebben sinds jaren een plusgroep voor kinderen van groep 4 t/m 8. De kinderen in  deze groep houden zich wekelijks bezig met filosofie, wiskunde, techniek, Spaans. De groep is gesplitst in een alphagroep en betagroep. Schooljaar 2020 - 2021 is er gestart met een klusgroep, voor jongens en meisjes in de hoogste groepen van de basisschool die graag met hun handen werken. Het werkt stimulerend om tussen allerlei cognitieve activiteiten door ook een 'schoolklus' uit te voeren, waarbij de nadruk ligt op het inoefenen van praktische vaardigheden. 

Passend onderwijs

Elk kind in Nederland heeft recht op goed onderwijs, passend bij wat hij of zij nodig heeft. Dit heet passend onderwijs. Zoveel mogelijk kinderen gaan naar een reguliere basisschool, ook wanneer uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Alleen wanneer het écht nodig is, gaat een kind naar speciaal (basis)onderwijs. Alle scholen hebben zorgplicht. Meldt u uw kind bij onze school aan, dan kijken wij of wij uw kind kunnen ondersteunen, eventueel met extra ondersteuning (vanuit onze intern begeleider of een gedragswetenschapper). Het kan zo zijn dat wij moeten concluderen dat een andere school in het regulier of speciaal (basis)onderwijs wellicht beter past. Dit bepalen we aan de hand van gesprekken met u en met evt. andere gegevens van vorige scholen of een voor-, of vroegschoolse opvang.

Binnen het Samenwerkingsverband in Apeldoorn werken schoolbesturen en de bijbehorende basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs nauw samen. Wanneer onze school niet kan bieden wat uw kind nodig heeft of wij vragen hebben over de begeleiding van een kind, nemen wij contact op met het Samenwerkingsverband. Als school delen wij hier kennis en overleggen wij met elkaar. Ook winnen wij hier advies in of kunnen wij bijvoorbeeld een orthopedagoog, de schoolarts of een psycholoog inzetten om de juiste ondersteuning voor een kind te bepalen. Zo werken wij samen aan de beste ondersteuning voor ieder kind.

Zie voor meer informatie: www.swvapeldoornpo.nl of www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs.

Meer- en hoogbegaafdheid

Wanneer uw kind meer- of hoogbegaafd is doen wij er als PCBO Apeldoorn alles aan om passend onderwijs te bieden. Dit doen wij door middel van het PCBO Plusprogramma. Hiermee bieden wij onderwijs op maat voor meer- of hoogbegaafde kinderen.

Het PCBO Plusprogramma bestaat uit drie pijlers vanuit waar het kind, de ouder en de PCBO school wordt ondersteund:

1. Plusbegeleiding op school  
Wanneer uw kind meer- of hoogbegaafd is, ontvangt uw kind in eerste instantie plusbegeleiding op school. Op onze school hebben wij dit georganiseerd door middel van deelname aan onze Diepzee. Deze begeleiding vult de school zelf in en wordt gegeven door leerkrachten en in de omgeving die uw kind kent.

2. De Plusklassen PCBO  
Naast de plusbegeleiding op de scholen, hebben wij bij PCBO een Plusklas waar uw kind een dagdeel in de week naar toe kan. Deze Plusklas bevindt zich op PCBO De Regenboog – Osseveld. Middels deze Plusklas gaan wij nog verder en dieper in op de specifieke ondersteuningsbehoefte van uw kind. De Plusklas vormt een aanvulling op de plusbegeleiding op de eigen school. Wij hebben aandacht voor leer- en werkstrategieën en uw kind gaat samen met andere kinderen aan de slag met filosofie, expressie, emotionele training voor bijvoorbeeld het vergroten van de motivatie, het zelfbeeld en diverse spelonderdelen. Ook ontmoet uw kind in deze klas andere meer of hoogbegaafde leerlingen. Fijn voor uw kind omdat het merkt dat er meer kinderen zijn zoals hij/zij. 

3. Ondersteuning vanuit Plusbegeleiding en Kenniscentrum PCBO, 
De Plusbegeleiding is het netwerk van PCBO Apeldoorn dat scholen ondersteunt in onderwijs aan begaafde leerlingen op school. Wij ondersteunen bijvoorbeeld leerkrachten en intern begeleiders bij de Plusbegeleiding die zij op school geven en zijn er voor u als ouder bij specifiekere vragen over begaafdheid. Daarnaast hebben wij een Kenniscentrum PCBO. Naast de bovengenoemde meedenk- en adviesfunctie zijn in de orthotheek van het Kenniscentrum materialen te vinden die leerkrachten kunnen gebruiken. Vanuit dit Kenniscentrum organiseren we ook een interne kwaliteitskring hoogbegaafdheid waar alle leerkrachten en coördinatoren van de scholen kennis kunnen delen en halen. Ook zijn wij te vinden in de netwerken van het Samenwerkingsverband, in contact met voortgezet onderwijs en andere externe, relevante partners. Zo laten wij ons ook vanuit PCBO gelden op het vlak van begaafdheid. Meer weten? Stuur dan (in overleg met de leerkracht of intern begeleider van uw kind) een mail naar de coördinator van het PCBO Plusprogramma, Annet Klaver via: aklaver@pcboapeldoorn.nl.

Kinderen met een taalachterstand Intensieve taalklas

Wanneer uw kind een taalachterstand heeft, kan het gebruik maken van de intensieve taalklas. De Intensieve Taalklassen zijn verbonden aan tien basisscholen in Apeldoorn. De PCBO-scholen die verbonden zijn aan dit initiatief zijn: PCBO De Wegwijzer, PCBO Emmaschool en PCBO Prinses Margriet. 

Taalklas voor nieuwkomers

Kinderen die net in Nederland zijn, starten in de eerste opvangklas. Op twee locaties is een eerste opvangklas georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar.

PCBO Emmaschool
Thorbeckestraat 8
7331 RG Apeldoorn

De Zevensprong (school van Veluwse Onderwijsgroep)
Pythagorasstraat 384
7323 HW Apeldoorn

In deze taalklas wordt uw kind taalvaardiger gemaakt. Het accent ligt op ontwikkeling van de basiswoordenschat. Er wordt veel aandacht besteed aan mondelinge communicatie, klankonderwijs en leren lezen. Voor nieuwkomers zijn de leerlijnen vastgesteld voor de onderdelen: woordenschat, technisch lezen, begrijpend lezen, spellen en rekenen. Doel is om de kinderen zodra het kan in een reguliere groep onderwijs te laten volgen. Na het onderwijs in de eerste opvangklas stromen de kinderen naar de basisschool in de buurt van hun woonadres.

De Intensieve Taalklas is een initiatief van de gemeente Apeldoorn in samenwerking met de drie grote besturen voor basisonderwijs in Apeldoorn (waaronder PCBO Apeldoorn). Kijk voor meer informatie op de website van Intensieve taalklassen: www.intensievetaalklassen-apeldoorn.nl of mail met info@intensievetaalklassen-apeldoorn.nl

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG): voor alle gezinnen en kinderen in Apeldoorn

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige CJG komen regelmatig op onze school. U kunt de jeugdverpleegkundige ontmoeten op een gezamenlijke ouderavond, inloopspreekuur of themabijeenkomst. Wij informeren u wanneer u de jeugdverpleegkundige op school kunt ontmoeten.

In Apeldoorn zijn vier Centra voor Jeugd en Gezin waar u terecht kunt met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Zo is er altijd eentje in de buurt. U kunt er binnenlopen voor vragen en informatie. De professionals die bij het CJG werken bieden hulp op maat of helpen bij het zoeken naar de juiste instanties die u en uw kind verder kunnen helpen.

Het CJG volgt de groei en ontwikkeling van uw kind. Vanaf de geboorte van uw kind bent u op het consultatiebureau geweest bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Zij zullen uw kind ook in de basisschoolperiode een aantal keren uitnodigen. In het jaar dat uw kind 5 jaar is, wordt u uitgenodigd om samen naar het CJG te komen. Bij de uitnodiging krijgt u een vragenlijst toegestuurd om thuis alvast (digitaal via Mijn Kind dossier) in te vullen. De jeugdverpleegkundige meet en weegt uw kind en bespreekt de groei, ontwikkeling en gezondheid. Ook wordt er een ogentest en gehoortest gedaan. U kunt uw vragen stellen en eventuele zorgen over groei of ontwikkeling delen. Eventueel maken we nog een extra afspraak met u /uw kind met de jeugdverpleegkundige, jeugdarts of logopediste van het CJG. Ook rond de tijd dat uw kind 11 jaar is, wordt u uitgenodigd om samen met uw kind naar het CJG te komen. Ze meten en wegen uw kind. Ook kunt u tijdens dit onderzoek uw vragen stellen of eventueel uw zorgen delen. Zij bespreken samen de lichamelijke veranderingen van uw kind in de (komende) puberteit.

Kernteam

Maakt u of de leerkracht van uw kind zich zorgen over uw kind? Vraag dan gerust via de intern begeleider van onze school advies aan het kernteam. In dit kernteam zitten verschillende professionals. Zij kijken op een aantal verschillende vlakken met u en uw kind mee. Samen kunt u bespreken en bekijken wat er eventueel nodig is aan advies, hulp, ondersteuning of zorg. Contact Telefoon: 055 357 88 75 (dagelijks van 8.30 – 17.00 uur) E-mail: info@cjgapeldoorn.nl Website: www.cjgapeldoorn.nl Social media: www.facebook.com/CJGapeldoorn

Kids College Apeldoorn

Kids College Apeldoorn (KCA) is de weekendschool voor nieuwsgierige, gemotiveerde kinderen van 10 tot 14 jaar. Bij KCA kunnen zij op een middag kennismaken met de boeiende wereld van professionals op het gebied van onder andere techniek, cultuur, wetenschap en ondernemen. De kinderen maken kennis met interessante mensen uit het bedrijfsleven en gaan met hen aan het werk. Zo leren de kinderen hun talenten ontdekken, krijgen zij een bredere kijk op hun mogelijkheden en ontwikkelen meer zelfvertrouwen. Dit alles met als doel hen te ondersteunen en motiveren in hun keuze voor een vervolgopleiding. Voor meer informatie: www.kidscollegeapeldoorn.nl. Aanmelden kan via de school of de website.

Welke specialisten ondersteunen op deze school?

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Als kinderen groter worden, groeit ook de wereld om hen heen. Bij Bixo peuteropvang krijgen kinderen vanaf 2 jaar een bij hun leeftijd passend aanbod, dat gericht is spelenderwijs de ontwikkeling te stimuleren. Een peuter leert er ook sociale vaardigheden zoals voor zichzelf opkomen, speelgoed delen, op de beurt wachten, samenspelen, luisteren naar elkaar en naar de leidster. De peuters mogen op onze peuterspeelzaal experimenteren met materialen zoals verf, papier, potloden, lijm, klei, etc. De peuters leren door met elkaar liedjes te zingen, de luisteren naar een voorleesverhaal, spelletjes te doen, etc. Spelenderwijs ontdekken zij hun mogelijkheden, die van zichzelf en de ander. Onze peuteropvang biedt een goede voorbereiding op onze basisschool. 

Terug naar boven