Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.
Let op: Voor de beoordeling van schooljaren 2021/2022 en 2022/2023 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
In de groepen 1/2 worden geen toetsen afgenomen. De leerkrachten volgen de kinderen in hun ontwikkeling door gebruik te maken van IEP voor groep 1-2. IEP is ons nieuwe leerlingvolgsysteem.
In de groepen 3 t/m 8 worden in januari/ februari en juni de IEP-toetsen afgenomen. Na de afname van deze toetsen worden de resultaten op leerling,- groeps, - en schoolniveau geanalyseerd. De leerkracht stelt naar aanleiding van deze analyse de groepsplannen en eventuele individuele plannen bij. Op schoolniveau vergelijken wij onze resultaten met de inspectienorm. Dit geeft ons informatie over ons onderwijs; de sterke punten en ontwikkelpunten. Als blijkt dat wij als school op een bepaald vakgebied de opbrengsten moeten verbeteren, dan stellen wij een plan van aanpak op. Dit kan bijvoorbeeld teamscholing zijn of individuele begeleiding van leerkrachten.
Wij werken aan de hand van de Leerlijnen voor het Basisonderwijs (Nieuwleren en Stichting Leerplan Ontwikkeling). Kinderen én medewerkers registreren de vorderingen van kinderen. In Mijnrapportfolio worden bewijswerkjes opgeslagen van doelen die het kind heeft behaald. Zo ontstaat een duidelijk overzicht van waar een kind staat in zijn of haar ontwikkeling.
Sinds schooljaar 2020-2021 werken wij met Snappet. In Snappet verwerken leerlingen Rekenen en Spelling. De resultaten van alle opgaven die zij maken geven een goede indicatie over de ontwikkeling van de leerling. Deze resultaten worden door de leerkrachten en Intern Begeleider gebruikt om leerlingen te monitoren en de kwaliteit van het onderwijs te meten.
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van observaties van de leerkracht of onderwijsondersteuner.
De schooladviezen voor het VO die de school afgelopen schooljaar heeft gegeven zijn volgens verwachting passend bij de ontwikkeling van de kinderen. Indien nodig worden de adviezen van de kinderen die een hogere score behalen op de IEP-eindtoets na intern overleg en met de ouders aangepast.
Wij zien dat de voorlopige en definitieve adviezen op elkaar aansluiten. De school heeft goed zicht op de ontwikkeling van ieder kind.
De toekomst van de wereld zit nu bij ons op school! Wij leiden kinderen op tot wereldburgers. De keuzes die je zelf maakt zijn belangrijk voor het resultaat van je leven. Wij vinden het daarom belangrijk kinderen te leren om verantwoordelijkheid te nemen. Verantwoordelijkheid voor inzet, gedrag, het omgaan met elkaar en de wereld om je heen. We leren kinderen samenwerken en om te gaan met verschillen. In de huidige tijd met nepnieuws en de invloed van social media besteden we aandacht aan het ontwikkelen van een positief kritische houding.
In mei 2018 heeft MKC Oostzanerwerf een inspectiebezoek gehad. Dit is gebeurd volgens het nieuwe toezichtskader. De school is tijdens dit bezoek positief beoordeeld. Als gevolg van het nieuwe toezichtskader is er geen apart verslag van de school, maar is onze beoordeling onderdeel van het verslag van ons bestuur Innoord. Volgens onderstaande link komt u bij het bestuursverslag.
https://zoekscholen.onderwijsinspectie.nl/zoek-en-vergelijk/sector/bge/id/324444?pagina=1&zoekterm=21AI
Op pagina 30 t/m 32 staan de bevindingen van de inspectie m.b.t. onze school