Zuidoost leest!
Heel Zuidoost zet zich in voor het versterken van de taal-leesontwikkeling van de kinderen van Zuidoost. Ouders, scholen, bibliotheek, opvang en Brede School zijn hierin partners binnen het Leesoffensief. We vinden lezen belangrijk en we willen graag dat alle kinderen thuis boeken kunnen lezen. Daarom willen we ieder kind lid maken van de bibliotheek. Als je lid bent van de bibliotheek kun je gratis zowel online boeken lenen op onlinebibliotheek.nl als fysieke boeken lenen in een van de vele locaties van de openbare bibliotheek Amsterdam (oba). Er zijn drie bibliotheken in Zuidoost: op het Bijlmerplein, in Reigersbos en bij Ganzenhoef. https://www.oba.nl/vestigingen.html#zuidoost Voor het uitwisselen van de gegevens met de bieb vragen we uw toestemming. We delen naam en geboortedatum van de leerling en het mailadres ouders, zodat we voor alle leerlingen bibliotheek passen aan kunnen maken en een eigen account voor de digitale boeken. Natuurlijk hebben sommige leerlingen al een pas. Toch graag uw toestemming, zodat we dat voor het Leesoffensief in kunnen zetten. We zorgen ervoor dat er geen dubbele passen komen.
AVG
Als school gaan wij zorgvuldig om met gegevens van leerlingen en ouders en houden we ons aan de AVG. Daarom leggen we alleen persoonsgegevens vast die noodzakelijk zijn voor het geven van onderwijs en begeleiding aan leerlingen. Deze gegevens worden beveiligd opgeslagen. Voor het uitwisselen van gegevens met anderen vragen we altijd eerst uw toestemming, tenzij die uitwisseling verplicht is volgens de wet. Voor het delen van foto’s en video’s van leerlingen op bijvoorbeeld de website van de school wordt eerst uw toestemming gevraagd. Ouders mogen altijd besluiten om geen toestemming te geven of eerder gegeven toestemming in te trekken. Meer informatie over privacy kunt u lezen op de website van Zonova: https://www.zonova.nl/pg-27111-7- 133969/pagina/privacyverklaring.html
Gezond School Gedrag
Onze school vindt het belangrijk dat onze leerlingen gezond eten en drinken. Kinderen die gezond eten en drinken kunnen zich beter concentreren en beter leren op school. Daarom drinken we op school water, thee of melk tijdens het 10-uurtje en de lunch. U kunt uw kind zelf water meegeven in een fles of beker zodat ze het op school kunnen bijvullen. Met water geef je kinderen het beste drinken wat er is. Het houdt je kind gezond en fit. Pakjes drinken zijn niet toegestaan en zullen weer meegegeven worden. Door gezoete drankjes krijgen kinderen veel suiker binnen. Van veel suiker kunnen kinderen ziek worden en het is slecht voor hun tanden. Tijdens het 10-uurtje eten we ook groente of fruit. Wij vragen u om uw kind elke dag een stuk fruit of groenten mee te geven naar school. Dit eten we samen in de klas rond 10 uur. Andere tussendoortjes kunt u thuislaten. Fruit en groenten eten is goed voor de gezondheid. Kinderen hebben voldoende fruit nodig om goed te kunnen leren, te spelen en om niet ziek te worden. We lunchen ook gezond op school. We vragen u daarom uw kind (bruin) brood mee te geven. Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Daarin zitten namelijk lekker veel vezels. In volkorenbrood zitten de meeste vezels, het vult goed en is heel gezond. De lunch geeft energie om de rest van de middag goed te concentreren of lekker te spelen. Traktaties zijn welkom mits het één item is. Wij zien graag een gezonde keuze maar u mag er ook voor kiezen om een snoepje of speeltje uit te delen. Trakteren is overigens niet verplicht en een attentie voor de leerkrachten is niet nodig, het gaat er per slot van rekening om dat de jarige op die dag in het middelpunt staat. Samen gaan we voor het beste voor uw kind!
De Vreedzame School
De Vreedzame School is een compleet programma voor basisscholen voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor de verschillen tussen mensen. Daarnaast komen thema’s aan de orde als: sociale veiligheid, omgaan met (ongewenst) gedrag, ouderbetrokkenheid en de Groepsvergadering (het democratisch hart in klas en school waar leerlingen een stem hebben, en mogen meepraten over zaken die hen aangaan).
De Vreedzame School wil kinderen opvoeden tot verantwoordelijke en actieve leden van de gemeenschap. Daartoe beschouwen we de klas en de school als oefenplaats. Kinderen leren dat zij deel uitmaken van de gemeenschap die de klas en school vormt en leren daar een bijdrage aan te leveren. Ze leren oog en oor te hebben voor anderen, zich verantwoordelijk te voelen voor het algemeen belang: initiatiefrijk, zorgzaam en betrokken. Op Achtsprong hebben wij de leerlingen betrokken bij het maken van de grondwet, zijn zij mediator en willen wij graag een leerlingenpanel oprichten.
De Grondwet van Achtsprong luidt:
* Wij LUISTEREN naar elkaar en proberen elkaar te BEGRIJPEN,
* Wij gebruiken VRIENDELIJKE en RESPECTVOLLE taal,
* Wij horen bij , al zijn wij allemaal ANDERS,
* Wij zijn VERANTWOORDELIJK voor elkaar, onze materialen en onze omgeving,
* Wij mogen FOUTEN maken en LEREN hiervan,
* Wij zorgen voor RUST in de school.
Team Jeugdtandverzorging Amsterdam
Twee keer per jaar bezoekt de schooltandarts onze school. Zij staan met een mobiele kar op het schoolplein. Zij voeren de controles en eventuele behandelingen uit bij de kinderen van school die bij hen ingeschreven staan. Het is voor kinderen belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken, om gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Alle kinderen zijn van harte welkom! Het is dan wel nodig om hen in te schrijven. Aanmelden kan met de inschrijfkaart die het kind meekrijgt of via deze link: https://jtv-amsterdam.nl/contact/aanmelden/
Het is niet de bedoeling dat kinderen twee tandartsen bezoeken, er moet gekozen worden voor óf de tandarts op school óf een andere tandarts. Op de website kunt u ook terecht voor meer informatie over JTV Amsterdam en hun werkwijze. Heeft u vragen, wilt u overleggen of bij de controle/behandeling aanwezig zijn? U mag altijd even aankloppen en anders zijn zij telefonisch direct bereikbaar op 06-42374466 (ma/di/wo/vr) of op het algemene nummer van Jeugdtandverzorging Amsterdam: 020- 6166332 (ma t/m vr). E-mail kunt u sturen naar [email protected] of [email protected] Voor spoedgevallen zijn we (ook) bereikbaar via telefoonnummer 020- 6166332. Tandarts Machteld Mul en assistente Inez da Cunha
Brood & Spelen (TSO)
Brood & Spelen verzorgt de TSO op meer dan 70 scholen in heel Nederland. Ze zijn een professionele organisatie en zorgen dat de kwaliteit van de tussenschoolse opvang wordt gewaarborgd. Ze verzorgen de werving en scholing van overblijfmedewerkers, zodat alle leerkrachten rustig kunnen lunchen. Per school ontwikkelen ze een passend programma voor de tussenschoolse opvang in lijn met de visie van de school. In overleg met de school en afhankelijk van het aantal kinderen dat overblijft delen we de groepen in. Indien mogelijk maken we hierbij een splitsing tussen kleuters en overige leerlingen. Om de tussenschoolse opvang zo leuk mogelijk te maken, besteden ze aandacht aan activiteiten, zoals het maken van creatieve kunstwerken, spelletjes op het schoolplein, voorlezen en nog veel meer. We sluiten aan bij de wensen van de school. Vanuit Brood & Spelen wordt gezorgd voor de benodigde materialen. De enthousiaste overblijfmedewerkers hebben een actieve houding tijdens de pauze op het plein. Zij zorgen na de pauze voor een warme overdracht naar de leerkracht. Ook heeft elke school een eigen coördinator, zodat er een centraal aanspreekpunt is voor de school en de ouders voor alles omtrent de TSO. In het geval van calamiteiten staan de medewerkers paraat. Het werven en selecteren van de overblijfmedewerkers wordt geregeld door Brood & Spelen.
Externa partners
Achtsprong werkt nauw samen met een aantal externe partners. Zo is er vanuit de gemeente een Ouder en Kind Adviseur (OKA) die onder deel is van het Ouder en Kind Team (OKT). Ook werkt de school samen met de logopedist die extra kan ondersteunen in de taal- spraakontwikkeling van individuele en groepjes leerlingen. Tot slot is het mogelijk dat de GGD de school bezoekt voor de screening van leerlingen van bijvoorbeeld tien jaar.