De Kleine Nicolaas

Cornelis Krusemanstraat 10 1075 NL Amsterdam

  • Schoolfoto van De Kleine Nicolaas
  • Schoolfoto van De Kleine Nicolaas
  • Het plein waar de kinderen uit groep 1 tot en met 3 spelen
  • Schoolfoto van De Kleine Nicolaas

Het team

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Vaak zijn er op een school specialisten aanwezig die extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Elke school kent daarin een eigen aanpak. Hoe het team is samengesteld en hoe de school bijvoorbeeld vervanging regelt? Dat kan alleen de school je vertellen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Het komt helaas af en toe voor dat leerkrachten afwezig zijn wegens ziekte. Wij hebben hiervoor op school standaard afspraken gemaakt. De stad Amsterdam heeft te maken met een groot stedelijk leerkrachtentekort. Dit maakt het niet altijd makkelijk om een geschikte leerkracht te vinden. Uiteraard zullen wij ons uiterste best doen om er zorg voor te dragen dat de leerlingen goed onderwijs krijgen.

Op het moment dat de leerkracht ziek is worden alle ouders zo snel mogelijk geïnformeerd dat de groepsleerkracht afwezig is, met de betreffende oplossing. Soms is dat een invaller, maar het kan ook zijn dat de groep verdeeld wordt. In uiterste nood kan het zo zijn dat er een groep naar huis gestuurd wordt. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Pauze tijden: 5x 45 min(waarvan 5x 15min fruit + voorlezen/supersimplesongs/schooltv

Pauzemiddag:4 x 1 uur (lunch en buitenspelen

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Wij werken met de volgende methodes: 

Technisch lezen: Veilig Leren Lezen (Kim Versie) groep 3 & Estafette; Vloeiend en Vlot

Rekenen: Getal & Ruimte 

Taal: Staal Taal & Spelling

Spelling groep 3: Vanaf kern 6 wordt spelling uit VLL niet meer gedaan maar gestart met staal spelling 4x30. Dit betekent dat er vanaf Kern 6 6:45 uur aan lezen wordt besteed ipv 8:45.

Schrijven: Pennenstreken 

International Primary Curriculum (IPC) 


Pauzetijden: 

Pauze ochtend: 5x 30 min(waarvan 5x 15min fruit + voorlezen/jeugdjournaal)

Pauze middag (lunch): 4x 50 min

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Wij zijn een openbare basisschool in Amsterdam-Zuid. De leerlingen wonen in de omgeving van de school. Onze leerling populatie kenmerkt zich door doorgaans hoog opgeleide ouders met verschillende culturele achtergronden. Een groot gedeelte van onze leerlingen wordt meertalig opgevoed. Om onze leerlingen zo vroeg en zo goed mogelijk te versterken in hun Nederlandse taal, vraagt dit van de leerkrachten een hoge kwaliteit van instructie en pedagogisch handelen. In het schoolondersteuningsprofiel staat geschreven hoe wij onze middelen met betrekking tot extra ondersteuning inzetten en wat wij als school te bieden hebben. 

Sinds 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Passend onderwijs is een nieuwe manier waarop onderwijs wordt georganiseerd voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Het doel van passend onderwijs is dat alle leerlingen een passende onderwijsplek krijgen. Het streven hierbij is: regulier onderwijs als het kan, speciaal onderwijs als het moet. In deze video (https://youtu.be/P6ovBKp8Jas ) een uitleg over Passend Onderwijs en hoe OOadA dit op al haar scholen vormgeeft. 


Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Jaarlijks brengen wij de zorgbehoefte van onze leerlingen in kaart, daarnaast denken wij na over de expertise die binnen ons team aanwezig is en welke expertise nog van toegevoegde waarde is, voor de schoolontwikkeling en dus de leerlingontwikkeling. 

We besteden blijvend aandacht aan de ondersteuningsroute, zodat eventuele problemen doelgericht en tijdig worden opgepakt. Daarnaast telt het team van De Kleine Nicolaas diverse expert leerkrachten die worden ingezet op het gebied van gedrag of bijvoorbeeld hardnekkige rekenproblemen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven