Basisschool De Kromme Draai

Den Hoeff 49 2865 XR Ammerstol

Schoolfoto van Basisschool De Kromme Draai

Het team

Toelichting van de school

Leerkrachten

Ons team bestaat uit 11 leerkrachten, een coördinator leerlingenzorg en een directeur. Ik verwijs u graag naar onze website voor het totale overzicht. (https://www.obsdekrommedraai.nl/praktische-informatie/team/)

Vakleerkracht godsdienstige vorming:

Vormingsonderwijs laat zien wat geloof of levensovertuiging voor mensen kan betekenen. Onze school ziet dat als inspirerend en verrijkend, omdat kinderen zo een eigen kijk op het leven kunnen ontwikkelen. De lessen gaan uit van respect voor mensen die anders in het leven staan. De wekelijkse lessen op De Kromme Draai worden verzorgd door Hilda Noorland, zij is bevoegd vakdocent van protestants vormingsonderwijs en Jos de Wit, hij is bevoegd vakdocent humanistisch vormingsonderwijs. Leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 kunnen hieraan deelnemen. We wisselen de GVO en HVO lessen na 20 weken af zodat alle leerlingen beide lessen kunnen volgen. Deelname aan de lessen is op vrijwillige basis.

Vakleerkracht bewegingsonderwijs:

Op onze school hebben we als team gekozen om een vakleerkracht bewegingsonderwijs aan te trekken om zo kwalitatief goed bewegingsonderwijs neer te zetten voor alle groepen. Op De Kromme Draai worden de lessen verzorgd door Esther Buurman. Zij is bevoegd vakdocent bewegingsonderwijs.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

In ons inval en vervangingsprotocol hebben wij de stappen beschreven om in het schooljaar 23-24 de vervanging te regelen. Dit protocol wordt in de MR vergadering van september 2023 besproken en daarna gepubliceerd op onze website.

Situatieschets:

Het vinden van vervanging bij ziekte of afwezigheid van leerkrachten is nog steeds een groot probleem en zal de komende periode ook een probleem blijven. Er is vervangingsbeleid opgesteld vanuit Onderwijs Primair en er is een invalpool voor alle scholen. Naast kortdurende vervangingen kan er een situatie ontstaan dat langdurige vervanging nodig is, in overleg met onze HRM collega en in samenspraak met de MR wordt in dat geval naar een passende oplossing gezocht. 

Uitgangspunten:

Vervanging is noodzakelijk om het onderwijs aan de kinderen zoveel mogelijk doorgang te laten vinden. Dit heeft echt onze prioriteit om zo ook de kwaliteit zo veel mogelijk te waarborgen. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

In het schooljaar 23-24 hebben we 5 groepen.

Groep 1-2

Groep 2-3

Groep 4-5

Groep 5-6

Groep 7-8

We zijn een school voor regulier onderwijs en we kennen een combinatie van leerstofjaarklassen en combinatiegroepen. Dit kan per leerjaar wisselen en is afhankelijk van het aantal leerlingen in een leerjaar. De komende jaren verwachten we met 5 a 6 groepen te kunnen blijven werken. We werken al vanaf de kleutergroepen aan de zelfstandigheid van de leerlingen. En hiermee komen we tegemoet aan een stuk autonomie wat we met ons Pedagogisch Vakmanschap hoog in het vaandel hebben staan.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

In beginsel zijn alle kinderen welkom op onze school. Dat is ons uitgangspunt. Onze school kan kinderen basisondersteuning geven en in veel gevallen (extra) ondersteuning. We proberen in overleg met ouders en het kind de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van de leerling te bepalen en daaraan tegemoet te komen. De onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van een kind geeft aan wat hij/zij nodig heeft om te leren en zich te kunnen ontwikkelen binnen onze school. Dit schooljaar is er dagelijks een onderwijsassistent in de school aanwezig. Zij ondersteunt de leerkrachten om aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van leerlingen tegemoet te komen. Heel veel kinderen vallen binnen de wettelijk vastgestelde basisondersteuning die in het schoolondersteuningsprofiel staat uitgewerkt. Dit najaar 2023 wordt het nieuwe SOP gemaakt en vervolgens aan de MR aangeboden ter instemming. 

Daarnaast is het binnen onze stichting mogelijk om meerbegaafde leerlingen te laten deelnemen aan de 'Plusklas met Lev!'. Dit is een parttime voorziening om tegemoet te komen aan de onderwijsbehoefte van onze meerbegaafde leerlingen. Enkele leerlingen van onze school maken gebruik van dit aanbod.


Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte maken wij een OPP. We vragen extern advies met welke ondersteuning deze leerlingen op onze reguliere school het onderwijs kunnen volgen. Met extra ondersteuning van een onderwijsassistent kunnen de leerlingen de lessen blijven volgen. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

In onze school is peuteropvang organisatie Ziezo gevestigd. Zij bieden een VVE programma aan de kinderen die daarvoor in aanmerking komen. Zowel Ziezo als obs De Kromme Draai hebben de beschikking over diverse materialen die kunnen worden ingezet bij de voor- en vroegschoolse educatie. Ouders wordt om toestemming gevraagd of de peuterspeelzaal de school op de hoogte mag brengen van de ontwikkeling die de kinderen hebben doorgemaakt. De zogenaamde warme overdracht. 

Voor de basisschool is het dan duidelijk op welke gronden een VVE indicatie door de JGZ wordt afgegeven en kan er juist op die gronden worden gekeken of de leerling zich blijft ontwikkelen. Goede afstemming tussen JGZ, peuteropvang, logopediste, kinderfysiotherapie en school is daarbij noodzakelijk. Daarnaast hanteren zowel Ziezo als de basisschool het observatie systeem Kijk!, daarmee volgen wij de ontwikkeling van het kind. Op basisschool De Kromme Draai wordt de ontwikkeling van de leerlingen met een VVE indicatie nauwgezet in de gaten gehouden. 

Ook in dit schooljaar zijn er overleggen tussen obs De Kromme Draai en peuteropvang Ziezo o.a. met als thema VVE  op regelmatige basis ingepland. Onderwerp van gesprek is de monitoring van leerlingen afstemmen om te komen tot doorgaande leerlijnen en kijken hoe we de inzet van de materialen nog meer kunnen optimaliseren. Ook het gewenst effect zullen we regelmatig blijven bespreken om te kijken of er in de toekomst nog aanvullingen moeten komen of dat  leerkrachten en pm-ers nog ondersteuning nodig hebben om de leermiddelen efficiënter te kunnen inzetten. Sinds juni 2023 biedt kinderopvang Waardse Kids ook voor- en naschoolse opvang aan voor onze leerlingen in Bergambacht, zij organiseren ook het vervoer tussen school en opvang.

Terug naar boven