Roomskatholieke Basisschool St. Willibrordus

Van Gaverenlaan 10 a 5131 CT Alphen (Noord-Brabant)

Vaak krijgen wij te horen dat we een warm en toegankelijk gebouw hebben waar eenieder zich goed voelt en we mogen zijn zoals we zijn.

Het team

Toelichting van de school

Het team van de Willibrordusschool bestaat uit 24 leerkrachten, 3 onderwijsassistenten, 2 leerkrachtondersteuners, een intern begeleider, een kwaliteitscoördinator, een motorisch remedial teacher, een sportcoach, een conciërge, een administratief medewerkster en een directeur. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Niet elke leerkracht werkt vijf dagen in de week. Een aantal van onze meesters en juffen werkt parttime. Daarnaast zijn er leerkrachten die binnen de school ook andere taken hebben en kunnen de leerkrachten gebruik maken van de regeling duurzame inzetbaarheid. We streven ernaar om maximaal twee leerkrachten structureel aan de groep te verbinden.

Het kan gebeuren dat een leerkracht ziek is of buitengewoon verlof heeft. In dat geval kunnen we een beroep doen op (vaste) bevoegde invalkrachten die de groep voor korte of langere tijd overnemen. Het is voor ons steeds moeilijker om tijdens afwezigheid van een leerkacht (verlof/verzuim) een invaller te vinden. Mocht dit niet mogelijk zijn dan wordt slechts in het uiterste geval een groep vrij gegeven. Eerst worden er allerlei organisatorische maatregelen genomen om uw kind toch onderwijs te geven. Deze maatregelen zijn vastgelegd in het 'protocol vervangingen' van Het Groene Lint, zodat eenieder weet hoe we verzuim/verlof organisatorisch op moeten vangen en u uw kind nooit onverwacht thuis zult krijgen. Mocht dit onverhoopt in een uiterst geval toch spelen dan krijgt u van ons altijd zo spoedig mogelijk bericht.

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

In het schooljaar 2023-2024 zijn er op de Willibrordusschool 15 groepen geformeerd, organisatorisch verdeeld in twee clusters:

Cluster onderbouw 

  • Groep 1-2 A 
  • Groep 1-2 B         
  • Groep 1-2 C
  • Groep 1-2 D
  • Groep 3 A
  • Groep 3 B
  • Groep 4 A
  • Groep 4 B

Cluster bovenbouw

  • Groep 5 A
  • Groep 5 B
  • Groep 6 A
  • Groep 6-7 B
  • Groep 7 A
  • Groep 8 A
  • Groep 8 B

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Voor de invulling van de verdeling van onderwijstijd werken we met gemiddelden. Afhankelijk van de specifieke behoeften van de groep en/of de individuele leerling kan hiervan afgeweken worden.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Alle scholen maken een School Ondersteunings Profiel (SOP). In dit plan worden de ambities en de ontwikkelingen van de schoolbeschreven. Het plan geeft aan waar de school sterk in is en waarin de school nog sterker moet worden om onderwijsondersteuningte bieden aan alle leerlingen in een passende leeromgeving. Alle scholen zijn aangesloten bij een samenwerkingsverband, de plannen van alle scholen geven een beeld van het aanbod van onderwijsondersteuning in de regio. De Willibrordusschool is aangesloten bij het samenwerkingsverband Plein 013. Plein 013 ondersteunt en adviseert onze school bij het vormgeven van passend onderwijs. Hoe wij onze basis- en extra onsteuning ingericht hebben staat beschreven in ons schoolondersteuningsprofiel (SOP).

Soms maakt de leerkracht of u als ouder zich zorgen over de ontwikkeling van uw kind. Dan blijkt bijvoorbeeld dat uw kind ergensmoeite mee heeft. Dat kan zijn met rekenen of taal, met concentratie, maar ook met samen spelen of samenwerken. De leerkrachtoverlegt dan met u en meestal ook met de intern begeleider over welke hulp gewenst is. Samen met u worden dan stappen ondernomen om uw kind die hulp of extra aandacht te bieden die het nodig heeft.

Het kan voorkomen dat de school, na alle interne en eventuele externe hulp, niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoeften van een leerling. In dat geval wordt gezamenlijk met ouders en het samenwerkingsverband Plein 013 gezocht naar een passende school.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

In 2021 is er een start gemaakt met het project In De Buurt Gebeurt Het (IDBGH). Schoolbesturen en gemeentes in onze buurt (Goirle, Riel en Alphen) zijn gezamenlijk verantwoordelijk de basis- en extra ondersteuning op de verschillende scholen te vergroten. Het doel hiervan is het onderwijs in onze buurt nog inclusiever te maken. In het schooljaar 2023-2024 zal deze samenwerking verder vormgegeven worden. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Voordat een kind start op de Willibrordusschool vindt er, met instemming van ouders, een overdrachtsgesprek plaats met de voorschoolse voorziening. In dit overdrachtsgesprek wordt de ontwikkeling van het kind en eventuele specifieke (leer)behoeften besproken. Het streven is ieder kind een zo goed mogelijke start te bieden op onze school.

In gezamenlijkheid met de gemeente Alphen-Chaam en de voorschoolse voorzieningen worden afspraken gemaakt om de overgang van de voorschoolse voorziening naar de basisschool nog effectiever te kunnen laten verlopen. Indien nodig zal vanuit school preventief worden bekeken welk kindspecifiek aanbod noodzakelijk is en in welke mate dit mogelijk gerealiseerd kan worden op school.

Terug naar boven