Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.
Let op: de Inspectie van het Onderwijs telt de resultaten van de eindtoets in schooljaar 2020-2021 niet mee in de beoordeling van de scholen en past op een later moment een correctie toe in verband met de coronacrisis.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Jaarlijks nemen we in de groepen 3 tot en met 8 de Cito toetsen af voor de onderdelen begrijpend lezen, rekenen en technisch lezen. De uitkomsten evalueren we op school-, leerjaar- en groepsniveau. We proberen zowel de positieve als de negatieve trends tijdig te herkennen en te doorzien om zo mogelijk te leren van juist de positieve trends als ook om mogelijke negatieve trends tijdig te kunnen keren door interventies toe te passen.
In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Heeft de leerling een hogere eindtoetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan kijkt de school hier opnieuw naar. Een eventueel nieuw advies mag wel hoger zijn, maar niet lager.
’tZonnewiel is een pedagogische school. We willen een school zijn waar we als team, kinderen en ouders samen werken aan een fijne leef- en werkgemeenschap waar alle kinderen zich thuis voelen, waar we hen werkelijk begeleiden in hun groei naar volwassenheid. Samen werken we er hard aan om voor onze kinderen een veilige en beschermende schoolomgeving tot stand te brengen. De gehele organisatie met wezenlijke onderdelen als heterogene groepen, vieringen of de kringgesprekken is erop gericht om zo optimaal mogelijk te werken aan de sociale vorming van de kinderen. Niet voor niets is de op zeer veel scholen gehanteerde Kanjertraining bij ons op school ontwikkeld. Bekend is dat steeds meer kinderen negatief over zichzelf denken omdat ze menen niet te kunnen voldoen aan de eisen die er aan hen worden gesteld. Dat willen we op ’t Zonnewiel te allen tijde voorkomen en om die reden besteden we dus zoveel aandacht aan de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind en stemmen we ons onderwijs zo goed mogelijk af op de mogelijkheden van elk kind. Een aantal kenmerken van onze school kan het bovenstaande verduidelijken: Vertrouwen. . Kindvriendelijke sfeer. Aandacht voor elkaar. Veiligheid en geborgenheid. Respect voor elkaar ongeacht de verschillen. Goede samenwerking tussen ouders en school.
Met behulp van de nieuwste methodes en onderwijsprincipes werken we er samen aan om elk kind zich zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen op het vlak van bijvoorbeeld lezen, taal, rekenen en wereld-oriëntatie. Hiervoor hebben we ons normen gesteld die hoger liggen dan die van de inspectie. Eén belangrijke kanttekening willen we hierbij maken. In onze maatschappij komt meer en meer de nadruk te liggen op optimale resultaten op het vlak van rekenen, taal en lezen. Dat is ook belangrijk. Men kan echter ook doorschieten. Kinderen zijn verschillend en niet elk kind heeft dezelfde intellectuele bagage. Als school moet je daar rekening mee houden en je verwachtingen dus goed afstemmen op de mogelijkheden van het kind om zo elk kind het gevoel te geven dat het er mag zijn. Bekend is dat steeds meer kinderen negatief over zichzelf denken omdat ze menen niet te kunnen voldoen aan de eisen die er aan hen worden gesteld. Dat willen we op ’t Zonnewiel te allen tijde voorkomen en om die reden besteden we dus zoveel aandacht aan de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind en stemmen we ons onderwijs zo goed mogelijk af op de mogelijkheden van elk kind. Een kind is meer dan een Cito-score en we vinden dan ook dat je de kwaliteit van de school niet simpel kunt aflezen aan de hand van een Cito-score.