Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Indien uw kind door ziekte of door een andere reden niet in staat is de lessen bij te wonen, verzoeken wij u dit vóór schooltijd aan ons door te geven. Indien een kind om onduidelijke redenen afwezig is, zal er vanuit school gebeld worden om de reden van de afwezigheid te achterhalen. Van de absentie van leerlingen wordt een registratie bijgehouden. Bij onwettig schoolverzuim wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld. Het halen en brengen van de kinderen blijft een verantwoordelijkheid van de ouders. U dient eventueel ook zelf veranderingen door te geven aan de vervoersorganisatie van de bus of taxi.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De aanvraag voor vakantieverlof en ander buitengewoon verlof moet altijd schriftelijk en tijdig worden aangevraagd. Hiervoor zijn speciale formulieren op school verkrijgbaar. Op deze formulieren staan op de achterzijde de voorwaarden voor verlof vermeld en tevens de eisen waaraan de aanvraag moet voldoen. Bij twijfel kan er contact worden opgenomen met de directie. Bezoeken aan huisarts, specialist of tandarts kunnen telefonisch of schriftelijk gemeld worden. Verlof kan alleen bij zeer dringende redenen verleend worden. Aanvraagformulieren zijn bij de administratie te verkrijgen en u kunt ze bij de groepsleerkracht weer inleveren. Een verlofaanvraag dient minimaal 8 weken van tevoren ingediend te worden. Als het gaat om extra vakantie (maximaal 10 schooldagen per jaar, niet aansluitend na de zomervakantie) dient een werkgeversverklaring te worden bijgevoegd.
Vanaf vijf jaar geldt voor de leerlingen de leerplicht en is de verlofregeling van kracht. Er kan verlof aangevraagd worden buiten de vastgestelde schoolvakanties, als dit tenminste de enige vakantiemogelijkheid is voor het gezin in het jaar. Het verlof moet zoveel mogelijk aansluiten bij de vastgestelde schoolvakanties. Er mag geen verlof verleend worden in de eerste twee weken na de zomervakantie. Er is wel verlof mogelijk bij bijzondere omstandigheden zoals huwelijksfeesten, overlijden, e.d. Zie hiervoor de informatie op het formulier.
Luxe verzuim is niet toegestaan en wordt direct aan de leerplichtambtenaar gemeld. Luxe verzuim is bijvoorbeeld: eerder vertrek of later terugkomen van vakantie, een dagje pretpark, een lang weekend weg, enzovoort. De gemeente (leerplichtambtenaar) kan sancties opleggen, zoals een proces-verbaal.
Waarschuwing: De directeur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim te melden. Tegen ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt.