Hendrik Pierson College (HPC) Zetten

Mammoetstraat 3 6671 DL Zetten

  • Schoolfoto van Hendrik Pierson College (HPC) Zetten
  • Schoolfoto van Hendrik Pierson College (HPC) Zetten
  • Schoolfoto van Hendrik Pierson College (HPC) Zetten
  • Schoolfoto van Hendrik Pierson College (HPC) Zetten
  • Schoolfoto van Hendrik Pierson College (HPC) Zetten

Schooladvies en plaatsing

Toelichting van de school

We plaatsen de leerling in eerste instantie binnen de brede onderbouw op het niveau dat door de basisschool wordt geadviseerd. Ons onderwijsprogramma is zo ingericht dat het voor de leerlingen mogelijk is om per vak het onderwijs op het best passende niveau te volgen. De coach ondersteunt de leerling om dat niveau te bereiken.
Hoeveel leerlingen zitten in leerjaar drie boven, op of onder het basisschooladvies?
Weergave Schooladvies en plaatsing

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over naar het volgende leerjaar?

Toelichting van de school

Dankzij het onderwijsprogramma in de brede onderbouw kunnen leerlingen hun definitieve keuze voor het onderwijsniveau uitstellen tot aan het eind van het tweede leerjaar.

In de cijfers van de bovenbouw is het effect van de corona-jaren in het onderwijs zichtbaar. Zowel de positieve inzet om elk kind zoveel mogelijk kansen te bieden in 2020-2021, als ook de negatieve gevolgen in de jaren erna, toen de extra ondersteuning door de overheid weer werd afgebouwd. Ondanks de verdere afbouw van maatregelen, is er sinds schooljaar 2021-2022 weer een stijgende lijn te zien bij havo en vwo. In het vmbo zijn de leerlingen jonger. Zij hebben relatief veel vorming gemist en nog weinig kans gehad om daarvan te herstellen. Ook hier zien wij inmiddels de eerste positieve signalen en wij rekenen erop dat leerlingen van het vmbo komend schooljaar weer makkelijker over kunnen gaan. 

Hoeveel leerlingen gaan over in de onderbouw?

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over in de bovenbouw?
Weergave Doorstroom

Bron

Slaagpercentage

Toelichting van de school

De examenresultaten van onze leerlingen in 2023 waren zeer geslaagd. Op bijna elk niveau liggen de examenresultaten boven het landelijk gemiddelde. In onze kleine vmbo-basis examenklas is een enkeling gezakt en heeft een ruime meerderheid het ontzettend goed gedaan. Door het kleine aantal leerlingen in die groep, is het slagingspercentage direct laag. Andere jaren slaagde 100 procent, net als onze vmbo-kaderklassen al jaren 100 procent scoren. Daar zijn we trots op! Het afschaffen van de zogenoemde ‘duimregeling’ en andere coronamaatregelen, zorgt voor een licht dalende trend. 

Hoeveel leerlingen zijn geslaagd?

Bron

Hoeveel leerlingen zijn de afgelopen jaren geslaagd?
Weergave Slagingspercentage in de afgelopen jaren

Bron

Examencijfers

Toelichting van de school

De examencijfers van de laatste jaren op het HPC schommelen op of net boven het landelijk gemiddelde. Wij zien dit als een bevestiging dat het bieden van keuzes, onze brede onderbouw en het werken aan gelijke kansen tot succes leidt. 

Wat is het gemiddelde examencijfer in de afgelopen jaren?
Weergave Examencijfers

Bron

Wat is het gemiddelde examencijfer in 2022-2023?

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Sinds 2019 heeft de Inspectie het HPC twee keer bezocht. Eén keer voor een landelijk themaonderzoek in het kader van Toetsing en Afsluiting. De aanbevelingen van de inspectie zijn verwerkt in het landelijke Programma van Toetsing en Afsluiting van 2019-2020.

Het tweede onderzoek betrof de kwaliteit van het havo-onderwijs. In november 2020 heeft de inspectie op basis van de behaalde resultaten de havo-afdeling als voldoende beoordeeld. 


Terug naar boven