Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie Holz

Richerstraat 35 6461 VP Kerkrade

Schoolfoto van Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie Holz

Schooladvies en plaatsing

Toelichting van de school

Wij werken met brugklassen waarin leerlingen met basis-, kader- of tl-advies bij elkaar zitten. Hierdoor kunnen leerlingen zonder wissel van klas heel eenvoudige tussentijds van niveau wisselen. Dat kan, omdat ons onderwijs gericht is op het individu. We geloven echter ook dat leerlingen elkaar kunnen stimuleren en leerlingen van alle niveaus met elkaar om moeten gaan.
Hoeveel leerlingen zitten in leerjaar drie boven, op of onder het basisschooladvies?
Weergave Schooladvies en plaatsing

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over naar het volgende leerjaar?

Toelichting van de school

We kennen zowel in de onderbouw als de bovenbouw geen zittenblijven (een enkele uitzondering daargelaten).

In de onderbouw doen we dat niet omdat we geloven in een lange periode van kansen geven. In de bovenbouw doen we dat niet omdat de resultaten van leerjaar drie en vier elkaar beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een onvoldoende in leerjaar drie kan in leerjaar vier nog gecompenseerd worden.

Daarnaast vinden we het belangrijk om de samenstelling van de klas in die twee jaar onder- of bovenbouw niet te wijzigen. Hierdoor blijft zowel de klas als de individuele leerling twee jaar lang aan dezelfde mentor verbonden.

Hoeveel leerlingen gaan over in de onderbouw?

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over in de bovenbouw?
Weergave Doorstroom

Bron

Slaagpercentage

Toelichting van de school

Afgelopen schooljaar hadden we  97% geslaagde leerlingen.

In alle opzichten voldoen we dus aan de normen.

Hoeveel leerlingen zijn geslaagd?

Bron

Hoeveel leerlingen zijn de afgelopen jaren geslaagd?
Weergave Slagingspercentage in de afgelopen jaren

Bron

Examencijfers

Hier zie je het gemiddelde examencijfer van de leerlingen die het centraal examen hebben gemaakt. Voor vmbo-scholen zie je het gemiddelde van twee examens: het centraal examen en het centraal schriftelijk en praktisch examen. De school kan je vertellen wat ze van de resultaten vindt.

Wat is het gemiddelde examencijfer in de afgelopen jaren?
Weergave Examencijfers

Bron

Wat is het gemiddelde examencijfer in 2022-2023?

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De Inspectie beoordeelde in 2019 de standaard Didactisch handelen als Voldoende. De schoolleiding en het bestuur ontvingen wel een herstelopdracht om het onderwijs beter af te stemmen op de behoeften van groepen en individuele leerlingen (artikel 2, tweede lid, WVO). 

In september 2021 is de Inspectie teruggekomen om te kijken naar de resultaten van de herstelopdracht. Na dat bezoek was dit de schriftelijke conclusie.

"Ter voorbereiding hadden wij twee documenten ontvangen: ‘Plan van Aanpak BCPL Holz’ en ‘Tussenrapportage traject pedagogisch & didactisch handelen’. Beide documenten zijn duidelijk gestructureerd en geven een goed beeld van de ondernomen activiteiten. De scholingsbehoefte is in kaart gebracht en er zijn scholingen op maat georganiseerd.

De scholingen zijn gegeven door collega’s van De Nieuwe Thermen, een school met een vergelijkbaar onderwijsconcept. Vervolgens zijn de lessen bezocht om de voortgang te monitoren. Het beeld wat hieruit komt is dat er docenten zijn die de norm overstijgen en docenten die nog niet voldoen aan de norm.

Op 2 december 2021 vindt een interne visitatie van SVOPL plaats waarbij het didactisch handelen wordt geëvalueerd.

Wij concluderen dat de BCPL Holz voldoende voortgang maakt bij het vervullen van deze herstelopdracht. Het is indrukwekkend dat ondanks corona er toch een stevig verbetertraject is ingezet. Wij hebben vertrouwen in een goede uitkomst van dit traject."

Terug naar boven