Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
De doorstroomtoets
Vanaf het schooljaar 2023/2024 maken alle kinderen in groep 8 geen eindtoets meer, maar de doorstroomtoets. Deze toets maken de kinderen voortaan al in februari, direct nadat ze het voorlopig schooladvies hebben gekregen. KlimOp werkt met de IEP doorstroomtoets. Deze toets meet de taal- en rekenvaardigheid van uw kind na acht jaar basisschool. De uitslag van de IEP doorstroomtoets geeft informatie over het niveau dat uw kind beheerst en een advies voor een schooltype. Het schooladvies is gebaseerd op de gehele basisschoolperiode van uw kind. De uitslag van de IEP doorstroomtoets geldt als een tweede objectief gegeven bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Is de uitslag van de toets hoger dan het schooladvies , dan wordt in principe het advies aangepast.
Hoe ziet het tijdspad eruit?
Eind groep 7 krijgen de leerlingen een pré advies.
10 januari tot 21 januari krijgen leerlingen voorlopig schooladvies
Eerste helft van februari maken de kinderen de doorstroomtoets
15 maart uitslag doorstroomtoets
24 maart uiterste datum definitief schooladvies
25 tot 31 maart leerlingen melden zich aan bij het vo.
Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023/2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Onze leerkrachten verkennen en benoemen concreet de onderwijsbehoeften van leerlingen (o.a. door observatie, gesprekken en het analyseren van toetsen). Daarbij wordt er planmatig en cyclisch gewerkt aan de leer- en ontwikkeldoelen voor de groep, subgroepjes en individuele leerlingen. Ouders worden als ervaringsdeskundige en partner betrokken bij de analyse, het bedenken en uitvoeren van een aanpak om goed aan te sluiten op de onderwijsbehoefte van de leerling. KlimOp werkt met een duidelijke onderwijs- en begeleidingsstructuur. Er zijn heldere afspraken over wie wat doet, waarom, waar, hoe en wanneer.
Toetsen
Een aantal keer per jaar neemt de leerkracht methode onafhankelijke toetsen af, de zogenaamde IEP-leerlingvolgsysteem toetsen. Omdat het hier gaat om landelijk genormeerde toetsen geven de uitslagen een objectief beeld van de leerprestaties van uw kind. Bovendien is het mogelijk de resultaten schoolbreed te vergelijken en is het een graadmeter om te analyseren hoe we het als school doen.
Leerlingvolgsysteem (LVS)
\Wij gebruiken vanaf groep 3 het LVS van IEP. In januari / februari en mei / juni nemen we toetsen af op het gebied van rekenen, lezen en spelling. De resultaten worden besproken in het team. Op die manier evalueren wij ons aanbod en stellen het bij waar nodig. Dit betreft het aanbod op schoolniveau, maar ook op individueel niveau.
Van iedere leerling maken we na aanmelding een dossier. Deze map bevat verschillende onderdelen: persoonlijke gegevens, rapportgegevens, toets gegevens en notulen van de leerlingbesprekingen, gesprekken met ouders/verzorgers en speciale onderzoeken. Dit dossier wordt bijgehouden door de groepsleerkrachten en de kwaliteitscoördinator (KC-er). Deze gegevens worden uitsluitend digitaal bewaard. Ouders/verzorgers kunnen op afspraak die gegevens over hun kind altijd inzien.
Handelingsplannen
De leerkrachten volgen de ontwikkeling van leerlingen op de voet. Eventuele problemen kunnen zo tijdig aan de oppervlakte komen. We gebruiken een vaste procedure om gegevens over leerlingen te bespreken en analyseren. Hierbij maken leerkrachten gebruik van expertise van binnen en buiten de school. Als dat nodig is, stelt de leerkracht samen met de KC-er een handelingsplan op om minimale en / of aanvullende leerdoelen te bereiken. De leerkracht voert dit uit. We proberen zoveel mogelijk binnen de eigen groep een passende oplossing aan te bieden. Samen met de kwaliteitscoördinator evalueert de leerkracht de voortgang en nemen zij beslissingen over de volgende stappen die moeten worden genomen. Ouders/verzorgers worden op de hoogte gesteld van de handelingsplannen.
In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
KlimOp is een school waar alle kinderen zichzelf kunnen zijn en zich veilig en prettig voelen. Dit zien wij als een voorwaarde om tot leren te komen.
Leerlingen ontdekken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan onze democratische samenleving. Wij spreken de leerlingen bijvoorbeeld aan op hun verantwoordelijkheidsgevoel, het overleggen met elkaar, het respect voor elkaar tonen en het zich betrokken voelen bij elkaar. We zijn er van overtuigd dat de leerlingen van KlimOp een uitstekende basis krijgen om als goed burger deel te nemen aan onze dynamische en multiculturele samenleving.
De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.