Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Voor het aanvragen van kortdurend verlof (maximaal één dag) bijv. doktersbezoek, religieuze feesten e.d., kunt u contact opnemen met de groepsleerkracht van uw kind. Na overleg met de directie wordt hiervoor eventueel toestemming verleend.
Voor het aanvragen van langdurend verlof buiten de schoolvakanties dient u het formulier ‘extra verlof’ in te vullen en voorzien van de eventuele bijlagen/werkgeversverklaring in te leveren bij de directie. Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de directie. Over een verlofaanvraag voor 10 schooldagen of minder beslist de directie.
Indien u verlof opneemt na afwijzing door directie:
1. Directie geeft schriftelijk aan dat er geen toestemming wordt verleend, met reden aangegeven
2. Ouders mogen schriftelijk bezwaar maken tegen de beslissing bij de directie
3. Directie moet melding doen aan ambtenaar leerplicht
Als de aanvraag gewichtige omstandigheden (omstandigheden gelegen buiten de wil van leerling en ouders, informatie hierover op te vragen bij de directie) van meer dan 10 schooldagen betreft, wordt hij doorgestuurd naar de ambtenaar leerplicht van de gemeente Zoetermeer. In de meeste gevallen zal deze zich door de directie laten adviseren, alvorens een beslissing te nemen. Over het algemeen zal er sprake moeten zijn van een medische of sociale indicatie en geldt dat een verklaring van een arts of een sociale instantie noodzakelijk is waaruit blijkt dat verlof nodig is. De aanvraag moet bij voorkeur 4 weken van te voren, of als dit niet mogelijk is uiterlijk twee dagen na ontstaan van de verhindering, bij de directie worden ingeleverd.
Geen redenen tot verlof zijn:
· familiebezoek in het buitenland;
· vakantie in een goedkope periode of i.v.m. speciale aanbiedingen;
· het ontbreken van andere boekingsmogelijkheden;
· een uitnodiging van vrienden en familie om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan;
· eerder vertrek of latere terugkeer i.v.m. (verkeers-) drukte;
· deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband;
· als kinderen uit uw gezin op een andere school zitten en al vrij hebben.
Vakantieverlof
Alleen wanneer het vanwege de specifieke aard van het beroep van een van de ouders niet mogelijk is om tijdens de schoolvakanties op vakantie te gaan, kan éénmaal per schooljaar door de directie vrij worden gegeven voor extra vakantie. Indien van toepassing moet bij uw aanvraag een werkgeversverklaring gevoegd worden waaruit dit blijkt. Verder is het belangrijk om te weten dat:
· de aanvraag minimaal 4 weken van te voren bij de directie moet worden ingediend,
· de verlofperiode ten hoogste 10 schooldagen mag beslaan,
· de verlofperiode niet in de eerste twee weken van het schooljaar mag vallen.
Uw aanvraag en het schriftelijke antwoord daarop blijven in het archief bewaard.
Verschijningsplicht
De eerste twee weken van een nieuw schooljaar zijn kinderen verplicht op school aanwezig te zijn. Er wordt geen toestemming tot verlof verleend. Ouders/verzorgers wordt daarom gevraagd de vakantie zo te plannen dat het kind inderdaad op de eerste schooldag aanwezig is op school. Als er sprake is van vertraging door overmacht, moet ouder/verzorger op de eerste schooldag de school bellen of mailen en dit aangeven. Verder moet deze overmacht aangetoond worden met bewijsstukken/verklaring van b.v. de reisorganisatie, vliegmaatschappij, etc. op de dag dat het kind weer op school komt. Als deze bewijsstukken niet overlegd kunnen worden, moet de school melding doen aan de ambtenaar leerplicht.