Succesvol leren:
Op de Spelevaert gebruiken we onze eigen methodiek, Succesvol leren. Deze methodiek hebben we samengesteld uit theorieën waarvan bewezen is dat ze werken. Het is geen concept waaraan we ons hebben verbonden en we hebben het niet allemaal zelf bedacht, maar het is een combinatie van wat bekend is over:
1. het geven van kwalitatief goed onderwijs
2. persoonlijkheidsontwikkeling en welbevinden
3. wat de maatschappij van de toekomst van onze kinderen vraagt.
We zijn hierin volop in beweging en staan niet stil. Continu vindt er een proces van vernieuwing en verbetering plaats. De volgende speerpunten gaan we dit schooljaar hiervoor implementeren en of verder ontwikkelen:
Kwalitatief goed onderwijs: Het belangrijkste doel op de Spelevaert is vanzelfsprekend: goed onderwijs verzorgen waarbij kinderen zo veel mogelijk kennis en vaardigheden opdoen binnen hun mogelijkheden. We doen dit door te werken met moderne methoden, bekwaam personeel en het goed volgen van de ontwikkeling van de leerlingen.
De Spelevaert zoekt steeds naar kwaliteitsverbetering. We hebben een intern begeleider en een kwaliteitsspecialist. Zij bewaken samen met de directeur de onderwijskwaliteit door de resultaten te analyseren, met het team verbeteringen aanbrengen waar nodig en coaching op de werkvloer. Ze zorgen voor een doorgaande lijn binnen de school. Er zijn kinderen die extra-uitdagend werk aankunnen. Ook zijn er kinderen die meer oefening nodig hebben om de leerstof te leren beheersen. We werken daarom binnen de groepen met meerdere niveaugroepen. De lesstof sluit zoveel mogelijk aan op wat een kind nodig heeft om het volgende doel te bereiken. De methoden die wij gebruiken sluiten hierop aan. De leerkracht vraagt zich steeds af: "Wat heeft deze leerling nodig en wat kan ik doen om hieraan te beantwoorden? " Door te kijken naar deze onderwijsbehoeften kan de leerkracht goed aansluiten bij het kind zodat het zich optimaal kan ontwikkelen. Zowel op cognitief als op sociaal-emotioneel vlak kunnen er aanpassingen gedaan worden in de aanpak.
Belangrijker dan de toetsmomenten zijn de observaties die de leerkrachten doen. Door te observeren krijgen ze meer inzicht in hoe de leerling leert, wat zijn ontwikkelpunten zijn en hoe hij/zij de leerlingen hierbij kunnen helpen.
De leerkrachten van de Spelevaert werken niet op eigen houtje, maar werken samen en overleggen met elkaar. Hiervoor hebben we team- of bouwvergaderingen. Ook volgen zij studies en cursussen om up-to-date te blijven en zich verder in de diepte te ontwikkelen.
In het lopende schooljaar worden de volgende studies/cursussen gedaan:
Met het volledige team:
Studiedagen Succesvol leren
Studiemomenten m.b.t. implementatie van de nieuwe rekenmethode.
Studiedag Zien!, een systeem om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen goed te kunnen volgen.
Studievergaderingen rondom de Kanjertraining
Door teamleden individueel, o.a.:
Bhv-vervolgcursus
Studie Kanjertraining
Workshop Kinderboekenweek
Studiedagen directie management
Studie Coaching
Div. cursussen OnderwijsAdvies . onze schoolbegeleidingsdienst.
Dit schooljaar hebben we, na een nieuwe taalmethode, een nieuwe rekenmethode in gebruik genomen, genaamd Pluspunt. Deze rekenmethode kan goed gebruikt worden bij onze methodiek Succesvol leren.
Persoonlijkheidsontwikkeling, welbevinden en de maatschappij van de toekomst
Een ander doel is het onderwijs afstemmen op wat de maatschappij van de toekomst vraagt. De sociaal-emotionele ontwikkeling en het inzicht krijgen in het eigen leerproces staan hierbij centraal. De kinderen leren trots te zijn op wat ze al goed kunnen en krijgen helder welke vaardigheden ze nog moeten ontwikkelen om goed te kunnen leren. Dit wordt door de leerkracht met het kind besproken in leergesprekken. Met elkaar worden doelen afgesproken waar het kind aan gaat werken in een bepaalde periode. Wanneer je je bijvoorbeeld goed moet leren concentreren, is het belangrijk dat je weet wat hiermee precies bedoeld wordt. Deze gesprekken worden getekend, zodat kinderen van alle leeftijden het kunnen begrijpen.
De kinderen leren reflecteren op hun werk, oefenen met het geven en krijgen van feedback en weten aan welke criteria hun werk moet voldoen om succes te boeken. Dit laatste noemen we succescriteria. Het gaat niet meer alleen om het resultaat, maar ook om het proces: wat heb je ervoor gedaan om vooruit te komen? We gebruiken hiervoor Formatief evalueren, een methodiek die aansluit aan de vaardigheden voor de toekomst. Deze manier van werken zijn we aan het implementeren.
De sociaal-emotionele ontwikkeling is hier een belangrijke factor in. U moet dan denken aan persoonlijkheidsvorming, leren samenwerken, zelfvertrouwen en zelfacceptatie opbouwen en nog veel meer. Doordat het kind mag zijn wie hij/zij is en fouten maken ziet als een moment om iets te leren, zal het plezier in leren beter behouden blijven. Het doel is dat het kind zich ontwikkelt tot een volwaardig persoon, met kwaliteiten en ontwikkelpunten, die positief in het leven staat.
We gebruiken hiervoor de Kanjertraining. Dit is een programma dat hier speciaal voor is ontwikkeld. Het programma sluit goed aan bij onze katholieke identiteit, omdat het ervan uit gaat dat ieder mens goed geboren wordt en het goed wil doen. De lessen van de Kanjertraining worden wekelijks gegeven, maar het is ook een taal die we allemaal spreken op school. Om de kwaliteit te waarborgen en deze visie goed uit te dragen, hebben we een Kanjerspecialist. Hij zorgt voor coaching van de leerkrachten en verzorgt studiemomenten. Constante reflectie en scholing zijn hierbij gewaarborgd.
ICT
Het derde doel waaraan dit schooljaar gewerkt wordt is het verbeteren en doorontwikkeling van ICT. In onze huidige maatschappij neemt ICT al een prominente plaats in. De verwachting is dat dit alleen nog maar meer wordt.
Hoewel de Spelevaert niet alleen maar digitaal onderwijs verzorgt, zijn het opdoen van digitale vaardigheden en het inzetten van programma's om effectief te leren belangrijk. Het optimaliseren van ICT draagt bij aan een efficiënte manier van werken. Dit is een ander focuspunt.