Dalton IKC De Springplank

Irisvaart 6 -8 2724 TT Zoetermeer

  • Wij werken structureel aan de ontwikkeling van sociale competenties, burgerschap en een positief schoolklimaat!
  • Schoolfoto van Dalton IKC De Springplank
  • Schoolfoto van Dalton IKC De Springplank
  • Schoolfoto van Dalton IKC De Springplank

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Het resultaat van De Springplank op de eindtoets van 2023 is boven het landelijk gemiddelde.

2022/2023: 535.7


Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten worden in groep 3 t/m 7 gemeten door de afname van Cito Leerling in Beeld in januari en juli. Na elke afname wordt er per kind en groep een analyse gemaakt. Dit wordt besproken met de IB'er en de directie. In de tussenperiode monitort de leerkracht het proces en bespreekt met de leerling en/of ouder(s) welke stappen er genomen zullen worden om verdere ontwikkeling te realiseren.

In de groepen 1/2 wordt gewerkt met de doelen vanuit Parnassys Jonge Leerlijn. Met behulp van dit observatiesysteem wordt de ontwikkeling van elke leerling gevolgd en worden passende activiteiten aangeboden om groei te realiseren en doelen te bereiken.

Meerdere keren per schooljaar worden ouders d.m.v. een rapportage op de hoogte gesteld van de ontwikkeling van hun kind(eren).

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Doorstroomtoets

Tijdens de gehele basisschoolperiode bereiden we onze leerlingen voor op een soepele overgang naar het voortgezet onderwijs (VO). Aan het eind van de basisschool in groep 8 maken alle leerlingen de doorstroomtoets (voorheen de eindtoets) in de maand februari, de toets is wettelijk verplicht.De naam doorstroomtoets geeft aan wat er bedoeld wordt: de toets markeert niet het einde van de ontwikkeling van een leerling, maar vormt een onderdeel van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Ook in het voortgezet onderwijs blijven leerlingen zich ontwikkelen. 

Met ingang van schooljaar 23/24 ziet het proces rondom advisering – afname doorstroomtoets – aanmelding VO er in groep 7 en 8 als volgt uit:

- Groep 7: In maart is er een informatieavond voor de ouders van groep 7 over de adviesprocedure. Halverwege april komt het pré-advies groep 7. Ouders kunnen (indien gewenst) uitleg over dit advies krijgen in een gesprek.

- Groep 8: In november wordt de Cito B8 afgenomen. Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies groep 8. Leerlingen maken in de eerste 2 weken van februari de Cito-doorstroomtoets. 

- Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen en de ouders de uitslag van de deze doorstroomtoets. Is de uitslag van deze toets hoger dan het voorlopig schooladvies? Dan geeft de school een hoger definitief schooladvies. Alleen als het in het belang van de leerling is, kan de school besluiten het advies niet te verhogen. 

- Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies. Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, digitaal aan op de middelbare school. Daardoor maken alle leerlingen evenveel kans?op een plek op de school van hun voorkeur die ook past bij het schooladvies. 

Voor leerlingen uit het PO en het SBO die de overstap maken naar het VSO (Voortgezet Speciaal Basisonderwijs), geldt de centrale aanmeldweek niet. Hier is het samenwerkingsverband Zoetermeer bij betrokken en wordt er al eerder gekeken naar een geschikte school.

Hoe wordt het schooladvies bepaald?

In maart in groep 7 volgt een eerste pré-advies, dit advies wordt bepaald aan de hand van de gehele ontwikkeling van de leerling. De leerkracht van groep 7, de leerkracht die de leerling in groep 6 had, de adviseur onderwijs en kwaliteit (OAK) en de directeur zijn betrokken bij het bepalen van het advies. Er wordt gekeken naar de toetsresultaten van Cito Leerling in Beeld (leerlingvolgsysteem), de methode toetsen en de algemene ontwikkeling van de leerling.

Bij het voorlopige advies groep 8 zijn de leerkracht samen met de leerkracht uit groep 7, de adviseur onderwijs en kwaliteit en de directie betrokken. Ook hier wordt naar de algehele ontwikkeling gekeken. Het komt regelmatig voor dat kinderen een grote groei laten zien in het eerste half jaar van groep 8. Dit wordt meegenomen in het voorlopig advies groep 8. Het advies wordt tijdens een gesprek met ouders en leerling uitgelegd en doorgenomen. 

Bij het definitieve advies zijn de leerkracht van groep 8, de adviseur onderwijs en kwaliteit en de directie betrokken. Een lagere score op de doorstroomtoets is nooit een reden om het voorlopig advies naar beneden bij te stellen als het definitief advies bepaald wordt. Wel wordt er gekeken naar de leerlingen die een hoger toetsadvies hebben gekregen vanuit de Cito-doorstroomtoets. In principe wordt dit advies overgenomen en het schooladvies verhoogd. Wanneer het in het belang van de leerling is, blijft de school bij het oorspronkelijke advies. Dit wordt dan met ouders besproken.


Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op Dalton IKC De Springplank willen wij dat iedereen zich veilig, vertrouwd, zelfstandig en verantwoordelijk voelt. Vanuit dit gevoel kan er persoonlijke ontwikkeling plaatsvinden. Kinderen leren van en met elkaar.



Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Samen en zelfstandig
  • Veilig en vertrouwd
  • Vrij en verantwoordelijk

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven