Dalton IKC De Springplank

Irisvaart 6 -8 2724 TT Zoetermeer

  • Wij werken structureel aan de ontwikkeling van sociale competenties, burgerschap en een positief schoolklimaat!
  • Schoolfoto van Dalton IKC De Springplank
  • Schoolfoto van Dalton IKC De Springplank
  • Schoolfoto van Dalton IKC De Springplank

Het team

Toelichting van de school

Het team op Dalton IKC De Springplank bestaat uit enthousiaste, gedreven professionals die samen verantwoordelijk zijn voor goed onderwijs binnen een veilig pedagogisch klimaat.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Het kan gebeuren dat een leerkracht door ziekte of omstandigheden uitvalt. Er wordt dan intern en extern gezocht naar mogelijke vervanging. Meestal leidt dit tot een passende oplossing. Als er geen vervanging gevonden wordt kan de groep, indien mogelijk, worden verdeeld. In het uiterste geval kan het gebeuren dat een groep thuis moet blijven. Als hier sprake van is dan worden de ouders hierover geïnformeerd via Parro. 

Bij afwezigheid van de leerkracht werken we met onderstaand afwegingskader dat in volgorde gehanteerd wordt:

- Invaller (intern of extern)

- Onderwijsassistent voor de klas

- Groep verdelen over de overige groepen

- Betreffende groep naar huis. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In de groepen 1/2 wordt thematisch gewerkt aan alle ontwikkeldoelen (SLO) De bovengenoemde tijden geven slechts een indicatie. Onder motorische ontwikkeling vallen bewegingsonderwijs en beweegactiviteiten (binnen en buiten)

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

De bovenstaande tijden geven een indicatie en bevatten ook tijd voor zelfstandig werken aan de (Dalton) weektaak. Afhankelijk van het beheersingsniveau besteden leerlingen meer of minder tijd aan een vak.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De onderwijsvisie van onze school is terug te vinden in het schoolplan, de schoolgids en op de website van de school. Een aantal elementen zetten we hier op een rij:

Passend onderwijs & Samenwerkingsverband Zoetermeer  

De meeste leerlingen doorlopen zonder veel moeite de basisschooltijd. Sommige leerlingen hebben extra ondersteuning nodig: een korte of langere periode, met weinig of veel hulp. Passend onderwijs is de naam voor de manier waarop deze extra ondersteuning georganiseerd is.  Scholen (schoolbesturen) voor regulier onderwijs, speciaal basisonderwijs (SBO) en speciaal onderwijs (SO) werken in een bepaald gebied samen om te zorgen voor passend onderwijs. Dat heet een samenwerkingsverband (SWV). Een samenwerkingsverband zorgt ervoor dat ieder kind dat dit nodig heeft, extra hulp krijgt of naar een speciale school kan gaan.   

Onder de naam “SWV Zoetermeer” werken het samenwerkingsverband PO en het samenwerkingsverband VO in Zoetermeer samen met scholen, besturen en ketenpartners aan passend onderwijs.   

Passend onderwijs op school  

Als het gaat om passend onderwijs is het belangrijkste aanspreekpunt voor ouders en leerlingen: de school. Scholen moeten ervoor zorgen dat een kind hulp krijgt op school, of hulp krijgt op een passende andere plek. Dat is geregeld met de zorgplicht passend onderwijs. Samen met de leerkracht bespreekt u wat uw kind nodig heeft om op school goed te kunnen leren en ontwikkelen. Op de school kan extra ondersteuning gegeven worden, bijv. door een gespecialiseerde leerkracht. De adviseur onderwijs en kwaliteit en de schooldirecteur ondersteunen de leerkracht, ouders en leerling bij het vinden van de juiste ondersteuning. Hebben ouders en/of de school daarna nog vragen, dan kan het samenwerkingsverband erbij gevraagd worden.   

Passend onderwijs en het samenwerkingsverband  

Vanuit het samenwerkingsverband zijn er begeleiders passend onderwijs (BPO) en Coördinatoren Passend Onderwijs (CPO) die mee kunnen denken met school, ouders en hulpverlening om te kijken welke mogelijkheden er voor een leerling zijn binnen de huidige school of op een andere school. Dit kan op aanvraag van school, maar ook van ouders gebeuren.   

Ouder- en jeugdsteunpunt  

Het samenwerkingsverband werkt aan de oprichting van een ouder- en jeugdsteunpunt. Bij dit steunpunt vinden ouders en (oudere) leerlingen informatie over de ontwikkelingen en steun bij evt. knelpunten van Passend Onderwijs. SWV’s krijgen drie jaar de tijd om hun steunpunt vorm te geven. Met de eerste pijler ‘informeren’ zijn we al gestart via onze website.?U vindt de informatie hierover op: Ouders en Jeugd - SWV Zoetermeer  

Contact met het samenwerkingsverband  

U kunt contact opnemen met het SWV via het algemene mailadres: infopo@swvzoetermeer.nl.   

U kunt ook direct contact opnemen met de coördinator passend onderwijs die betrokken is bij de school van uw kind.   

Voor onze school is dat Mirjam Plug. E-mail: mplug@swvzoetermeer.nl Telefoonnummer: 06-29224957   

Wilt u meer weten over hoe passend onderwijs werkt en wie wat doet, kijkt u dan op de site van het samenwerkingsverband: www.swvzoetermeer.nl. 


Daldi

In het schooljaar 2023-2024 wordt het Daldi-instructiemodel vormgegeven, waarbij alle leerlingen nog gerichter de instructie krijgen die ze nodig hebben. Daldi is een samenvoeging van het Expliciet Directe Instructiemodel (EDI) en Dalton. Dit model stelt ons in staat het beste van beide concepten samen te voegen. Een stevige grip van de leerkracht op de instructie en de mogelijkheid om kinderen die daaraan toe zijn meer vrijheid en verantwoordelijkheid te geven en sneller zelfstandig aan de slag te laten gaan.

Tot de basisondersteuning, die onze school alle leerlingen biedt, behoren minimaal de volgende interventies:

* preventie en vroegtijdige herkenning van leer-, opgroei en opvoedproblemen

* de zorg voor een veilig schoolklimaat

* een aanbod voor leerlingen met dyslexie of dyscalculie

* een aanbod voor meer of minderbegaafde leerlingen

* een aanbod gericht op sociale veiligheid

* een aanbod gericht op het voorkomen van gedragsproblemen

* het toepassen van een protocol voor medische handelingen  


Meer-begaafde leerlingen kunnen snel aan de slag en minderbegaafde leerlingen krijgen extra instructie. Onze school garandeert alle leerlingen een ononderbroken leerlijn van groep 1 tot en met groep 8.  

Voor leerlingen, die er niet in slagen om zich het volledige onderwijsaanbod van de basisschool (referentieniveau F1) eigen te maken, formuleert onze school in nauwe samenwerking met de ouders/verzorgers een ontwikkelingsperspectief.

Levelwerk en Groeilab

Levelwerk wordt in de klassen aangeboden wanneer een leerling uitdagend werk nodig heeft op bepaalde gebieden. Hiervoor gebruiken we de weektaak. Leerlingen krijgen op maat uitdagend materiaal aangeboden. Dit kan vaak zelfstandig worden uitgevoerd. Soms is het nodig dat er instructie wordt gegeven. Hiervoor wordt vaak een onderwijsassistent ingezet. In overleg met de leerkracht, internbegeleider en talentbegeleider volgen we de leerling in de voortgang.

Heeft een leerling nog niet voldoende uitdaging in de klas dan kan een leerling in aanmerking komen voor het Groeilab. Het doel van het Groeilab is dat kinderen, naast het reguliere schoolwerk, een uitdagend programma aangeboden krijgen buiten de klas. Vaak doorlopen deelnemende kinderen het schoolwerk relatief makkelijk. In het Groeilab werken kinderen bepaalde periodes aan een thema. Deze zijn bedoeld om de leerlingen uitdagend denkwerk te geven. Naast het uitdagend werk werken we met de kinderen met de methode Breinhelden. Met deze methode werken we gericht aan het versterken van de executieve functies. Naast deze breinheldenkrachten werken we in het Groeilab op de Daltonwijze. We leggen de nadruk op oplossingsgericht samenwerken, reflecteren, effectiviteit, zelfstandigheid en het nemen van verantwoordelijkheid. De motivatie komt vanuit de kinderen en wij geven de kinderen de vrijheid om zich hierin te ontwikkelen. Het Groeilab is voor kinderen van groep 3 t/m 8.

Interne begeleiding

De adviseurs onderwijs en kwaliteit (AOK) coördineren de zorg binnen de school. Zij zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van de leerkrachten en het monitoren op groeps- en leerlingniveau. D.m.v. groepsbezoeken, groepsbesprekingen, gesprekken met betrokkenen en analyse van resultaten brengen zij de zorg in kaart en stellen zij samen met de leerkrachten plannen op om elke individuele leerling de begeleiding te bieden die nodig is. Er is wekelijks overleg tussen AOK en directie om de kwaliteit van de zorg te monitoren.

Adviseurs Onderwijs en Kwaliteit op IKC De Springplank:

- Groep 4 t/m 8: Annemarie Haasnoot (a.haasnoot@opoz.nl)

- Groep 1 t/m 3/4 Margit Mars (m.mars@opoz.nl)

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

IKC De Springplank zorgt ervoor dat alle leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften de juiste zorg krijgen, door interne of externe hulp in te schakelen. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Het Speeltaalhuis van gro-up is gevestigd in het aangrenzende gebouw. Er worden meerdere keren per jaar activiteiten georganiseerd waarbij de peuters kennis kunnen maken met onze school, het daltononderwijs en de leerkrachten.

Terug naar boven