CBS De Nessevliet

Wollefoppenweg 40 2761 DP Zevenhuizen (Zuid-Holland)

  • Schoolfoto van CBS De Nessevliet
  • Schoolfoto van CBS De Nessevliet
  • Onze school is opgericht in 1913.
  • Spelen in het weiland kan vanaf groep 5. Wie wil dat nu niet?
  • Maak gerust een afspraak voor een kennismaking en rondleiding op De Nessevliet. We laten onze school graag aan u zien!

Het team

Toelichting van de school

De Nessevliet heeft een gemixt team qua leeftijd en ervaring. Er werken voornamelijk vrouwen binnen ons team. De onderlinge sfeer is bijzonder goed. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk formatie in de groepen te stoppen, zodat dit rechtstreeks ten goede komt aan (het onderwijs van) de leerlingen.
We werken samen in een team van onderwijsspecialisten van groepsleerkrachten, leraarondersteuners en een onderwijsassistent.
Hierdoor zijn we in staat om extra begeleiding te kunnen bieden aan leerlingen die net iets meer uitleg, herhaling of automatisering nodig hebben. 
Ook  hebben we twee teamleden die gespecialiseerd zijn in leerlingen die meer uitdaging nodig hebben. 

Naast onze vaste teamleden op De Nessevliet zijn we ontzettend blij met onze vakleerkrachten.
Op dinsdag krijgen de kinderen op De Nessevliet judoles van een gespecialiseerde edutrainer, juf Najat.
Op vrijdag krijgen de leerlingen bewegingsonderwijs van een vakdocent, meester Remco, in de gymzaal aan de Zevenkampse Ring.
Om de week op donderdag is er muziek door een vakdocent muziek, juf Martine.

Vanuit onze stichting De Vier Windstreken kunnen we een beroep doen op een onderwijsspecialist wanner we vragen hebben of wanner wij advies in willen winnen in verband met zorgbehoeften van onze leerlingen of onze groepen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Op de Nessevliet proberen we bij studieverlof of afwezigheid van de leerkracht zoveel mogelijk vervanging  te regelen.
De mogelijkheden die we daarvoor hebben zijn:
- Een andere collega binnen de school benaderen;
- Een beroep te doen op collega's uit invalpool RTC Cella;
- Een onderwijsassistent/leraarondersteuner of een derde of vierdejaars PABO-student neemt onder begeleiding van een ervaren collega een groep over.

Wanneer er geen invalkracht beschikbaar is, wordt er intern naar een oplossing gezocht,  bijvoorbeeld door een groep te combineren, of kinderen van de zieke leerkracht over andere groepen te  verdelen. Alleen bij hoge uitzondering zullen wij u vragen de kinderen thuis op te vangen. Kunt u dit in verband  met werk of anderszins niet oplossen, dan kan de school uw kind in een andere groep opvangen.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

De leerlingen op De Nessevliet worden ingedeeld in jaarklassen. Doordat we werken met een totaal van 150 leerlingen stellen we elk jaar de combinaties van groepen opnieuw vast. 
In de onderbouw werken wij met twee stamgroepen in Unit 1. Deze stamgroepen bestaan uit leerlingen van leerjaar 1 tot en met leerjaar 3. Binnen Unit 1 werken wij volgens het leerstofjaarklassensysteem. De leerlingen van groep 1 en 2 gaan spelen en werken, terwijl de kinderen van leerjaar 3 hun instructie en verwerking maken van de basisvakken in hun eigen lokaal. De kleuters hebben veel ruimte in ons unieke schoolgebouw om te spelen en te werken in de diverse hoeken. Vakken als Engels, Vreedzaam, Schooljudo en Levensbeschouwing worden in de stamgroep gegeven waarbij leerjaar 1 t/m 3 dezelfde lesstof krijgt aangeboden.

Vanaf groep 4 werken wij binnen het leerstofjaarklassensysteem binnen verschillende combinatiegroepen. Dit is ieder schooljaar in een wisselende samenstelling.
Dit schooljaar werken wij met een groep 4/5, groep 6/7 en een groep 7/8.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Kleuters leren in sprongen. We spelen in op de ontwikkelingsfase en de interesses van het jonge kind, om deze belangstelling vervolgens om te zetten in leerzame activiteiten. We maken van de hoeken een rijke leeromgeving, waarin voor de leerlingen veel te spelen, te ontdekken en te experimenteren valt. Tijdens het spel leren de kleuters veel van de alledaagse werkelijkheid en wordt onder meer de woordenschat vergroot en al spelend voorbereidende reken- en taaloefening gedaan. Ook verwerken jonge kinderen al spelend allerlei gebeurtenissen, die ze hebben meegemaakt. 
Naast het spelen en werken worden doelen van taal, rekenen, motoriek en sociale ontwikkeling weggezet in de grote kring, de kleine kring of in het atelier.

Engels wordt in de grote kring wekelijks gegeven door middel van de methode 'Join In'.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

*In groep 3 valt taal grotendeels onder het leesonderwijs

- Bovengenoemde tijden zijn slechts indicaties. De leerlingen werken veel aan eigen doelen, waardoor de één meer tijd gebruikt voor rekenen en de ander meer tijd besteedt aan spelling, taal of wereldoriëntatie. Hiervoor werken de leerlingen met een weektaak.
- Onze weektaken worden aangepast op verschillende niveaus en leerbehoeftes. Leerlingen worden bij de basisvakken door de leerkracht ingedeeld in de volgende niveaugroepen: basis, verlengde instructie en sterk. Leerlingen die bij een bepaald vak extra verlengde instructie nodig hebben krijgen deze extra instructie, terwijl de overige leerlingen deels aan zelfgekozen en deels aan verplichte doelen werken. De zelfgekozen doelen kiezen leerlingen uit interesse of omdat ze vinden dat ze zich op dat onderdeel nog willen verbeteren.
- We geven tweemaal per week bewegingsonderwijs. Dat is een les schooljudo en een les bewegingsonderwijs van de vakdocent.
- Muziek wordt door onze vakdocent muziek gegeven op De Nessevliet. Zij geeft om de week een muziekles aan elk leerjaar.
- Op De Nessevliet hanteren wij het continurooster. Hierbij blijven alle leerlingen tussen de middag op school. Zij eten in de groep en krijgen hier genoeg de tijd voor.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Op De Nessevliet staan we open voor alle kinderen. In gesprek met ouders bekijken we altijd per leerling of de zorg die nodig is, geboden kan worden of dat er in het belang van het kind meer specialistische hulp nodig is. Dit is mede afhankelijk van de samenstelling van de groep. Op De Nessevliet is er in de afgelopen jaren onder andere ervaring opgedaan met leerlingen met rekenproblemen, dyslexie/jonge risicolezers, meer- en hoogbegaafde leerlingen.
We hebben een onderwijsprogramma en leerlijnen die zijn afgestemd op kinderen met een minder dan gemiddelde intelligentie en meer dan gemiddelde intelligentie
Ons School Ondersteuningsprofiel (SOP) kunt u vinden op de website van de school. Mocht de ondersteuning van een leerling voor ons niet haalbaar zijn, zullen we samen met de ouders op zoek gaan naar een passende school voor deze leerling.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

- De Intern Begeleider zet een passende zorgstructuur op, zodat de leerlingen de extra ondersteuningsbehoefte ontvangen die nodig is. 
- Ons aanbod meer- en hoogbegaafden krijgt een onderdeel in de zorgstructuur. We kunnen hier in de toekomst aanbod aan geven door middel van een tweetal specialisten in de school.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Wij werken samen met de peutergroep De Nessevliet van Quadrant Kindercentra in de Vierkap. Er is een warme overdracht van de peuters van deze peutergroep die naar de Nessevliet komen. Van de andere peuterspeelzalen of kinderdagverblijven in de buurt krijgen wij vaak een overdrachtsformulier. Om de kinderen te volgen in de eerste twee leerjaren gebruiken wij Mijn Kleutergroep. We geven een beredeneerd aanbod, waarbij we doelen volgen vanuit Mijn Kleutergroep.

Terug naar boven